Κινητοποιήσεις από ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΚΕΔΕ…Στα άκρα η κόντρα!


 

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, προκηρύσσοντας 48ωρη απεργία στις 17 και 18 Δεκεμβρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την ερχόμενη Δευτέρα, στις 11.00 το πρωί, έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Επιπλέον, αποφασίστηκε η συμμετοχή της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 19 Δεκεμβρίου, αλλά και η συνέχιση των καταλήψεων των δημαρχείων και των δημοτικών κτηρίων μέχρι την Παρασκευή. Καμία, δε, υπηρεσία δε θα λειτουργήσει το Σαββατοκύριακο.
Εν τω μεταξύ, σήμερα στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αιρετών στο Σύνταγμα, παρουσία του δημάρχου Καλαμάτας  και προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παν. Νίκα, για την άρση όλων των ρυθμίσεων κατά «της συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη και εκπροσώπους της κυβέρνησης, προκειμένου να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους.

 

«Η κινητοποίηση της Τετάρτης αποτελεί την αφετηρία σειράς δράσεων διαμαρτυρίας και πρωτοβουλιών που αποφάσισε το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 3 Δεκεμβρίου, το οποίο εκτίμησε ότι με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και την υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου πλήττεται, όχι μόνο η καθημερινή λειτουργία των Δήμων, αλλά και η ίδια η υπόσταση και ο συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας», σημειώνει η ΚΕΔΕ και προσθέτει:
«Οι συνεχείς, δε, μειώσεις στα έσοδα των Δήμων, 60% την τελευταία τριετία, η καθυστέρηση απόδοσης των – έστω και μειωμένων – πόρων τους, καθώς και οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013, για περαιτέρω μειώσεις στα έσοδά τους, οδηγούν τους Δήμους και τις κοινωνικές τους δομές – τις μοναδικές που προσφέρουν σήμερα υπηρεσίες πρόνοιας και αλληλεγγύης στη χειμαζόμενη από τη σφοδρή κρίση κοινωνία –  με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη κατάρρευση».
Εκτός από τη σημερινή συγκέντρωση, η ΚΕΔΕ έχει προγραμματίσει νέα κινητοποίηση διαμαρτυρίας στις 19 Δεκεμβρίου στα υπουργεία Εργασίας, αλλά και Οικονομικών, όπως και συγκεντρώσεις αιρετών και πολιτών στις 17, 18, 19 Δεκεμβρίου στις έδρες των Περιφερειών. Παράλληλα, η ΚΕΔΕ θα προσφύγει «στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις του Μεσοπρόθεσμου».

 

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, οι κινητοποιήσεις της αποβλέπουν:
Στην άρση όλων των ρυθμίσεων που βάλλουν κατά της Διοικητικής και Οικονομικής Αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η επιβολή του κατ’ επίφαση «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας» των Δήμων.

 

Στην οικονομική υποστήριξη των Δήμων, στον καθημερινό τους αγώνα για κοινωνική συνοχή και διατήρηση του Κράτους Πρόνοιας.
Στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της διαθεσιμότητας υπαλλήλων των Δήμων στην κατεύθυνση της επίσπευσης της εσωτερικής κινητικότητας με αξιολόγηση, ώστε να μη διατρέξουν κανένα κίνδυνο απόλυσης.
Στην αποκέντρωση εξουσίας και στην άσκηση αρμοδιοτήτων με τα αναγκαία μέσα, πόρους και προσωπικό, σύμφωνα με το άρθρο 95 του Ν.3852/2010.
Στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και του συγκεντρωτισμού.