Η πρώτη κίνηση του Μεσσηνιακού Μετώπου-Επιστολές και συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό


Με…ηχηρές απουσίες, έλειπαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς, έγινε χθες στο Δημαρχείο Καλαμάτας η συνάντηση των θεσμικών φορέων του Νομού, με σκοπό τον προγραμματισμό των δράσεων που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν με τους δύο οδικούς άξονες και τη μεταφορά του φυσικού αερίου μέχρι τη Μεσσηνία.
Εκείνο που αποφασίστηκε ομόφωνα είναι, κατ’ αρχήν να σταλεί επιστολή για το Παραδείσια-Τσακώνα στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Κ. Χατζηδάκη για την απόληξη της  Ολυμπίας Οδού και την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου ως την Καλαμάτα.
Πάντως, ο δήμαρχος Παν. Νίκας σημείωσε ότι, ειδικότερα, για το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα, σε περίπτωση που στις 29 Νοεμβρίου η απόφαση δεν δικαιώνει την υπομονή χρόνων των Μεσσήνιων, τότε «η συμπεριφορά μας θα είναι εντελώς διφορετική». Δεν διευκρίνισε, όμως, περαιτέρω τι εννοούσε.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, σημείωσε, επίσης, ότι είναι σημαντικό να διαβουλεύονται οι φορείς του Νομού και μέσα από τη σύνθεση να έχουν μια ενιαία φωνή για τα αιτήματα του τόπου. Για το λόγο αυτό είπε  ότι σκοπεύει να συγκαλεί το «παμμεσσηνιακό μέτωπο» μια φορά ανά δύο μήνες.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των δημάρχων Τριφυλίας (αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος), Πύλου-Νέστορος (πρόεδρος του Δ.Σ. Παναγιώτης Πετρόπουλος) και Οιχαλίας (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Μιχαλόπουλος), ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης, ο πρόεδρος της Ν.Ε. Μεσσηνίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Θωμόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σπύρος Λαγωνικάκος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Μιχαήλ, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας στο Δ.Σ. Καλαμάτας Θόδωρος Μπρεδήμας και Σταμάτης Μπεχράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος και αντιδήμαρχοι της Καλαμάτας.
Πάντως, να σημειώσουμε ότι ο απουσιάζων χθες βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος είχε τονίσει, πρόσφατα, από το βήμα της Βουλής, για το θέμα της Ολυμπίας Οδού ότι «δεν κάνουμε πίσω λοιπόν. Εγώ σας δηλώνω από τώρα ότι αν έρθει η τροποποίηση της σύμβασης εδώ στη Βουλή δεν θα την ψηφίσω. Δεν θα ψηφίσω να μη γίνει ο δρόμος από την Πάτρα στον Πύργο μέχρι την Τσακώνα. Είμαι ξεκάθαρος. Με αυτή την κουβέντα που σας λέω εκφράζω τους φορείς του Νομού της Μεσσηνίας και -από ό,τι πληροφορούμαι- και της Ηλείας, δηλαδή, σύσσωμο τον κόσμο».
Από την άλη πλευρά, προσωπικά έχει αναλάβει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης το ζήτημα της Ολυμπίας Οδού, πραγματοποιώντας συνεχείς συσκέψεις για το θέμα στα Υπουργεία, με στόχο να ξεκινήσει εκ νέου το έργο και φυσικά να παραδοθεί.
Ο Περιφερειάρχης από το βήμα του περιφερειακού Συμβουλίου ανακοίνωσε πρόσφατα  την συμμαχία της Περιφέρειας με αυτή της Δυτικής Ελλάδας. «Η Ολυμπία οδός είναι ένα θέμα το οποίο δεν διαπραγματευόμαστε» ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής ο Πέτρος Τατούλης. Αν το έργο δεν προχωρήσει όπως προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης Πελοπόννησος και Δυτική Ελλάδα θα προσφύγουν στην Δικαιοσύνη ενάντια και στην κυβέρνηση αλλά και στην ευρωπαϊκή επιτροπή».
Βούληση και στόχος της περιφερειακής αρχής είναι να τηρηθεί σαν Ευαγγέλιο και οι εργασίες να ξεκινήσουν άμεσα αφού δεκάδες εργαζόμενοι έχουν βρεθεί άνεργοι εξαιτίας της εμπλοκής».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη