Αναβάθμιση σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού ζητούν Μαντάς και 12 ακόμα βουλευτές

Αναβάθμιση σχολικού επαγγελματικού  προσανατολισμού ζητούν Μαντάς και 12 ακόμα βουλευτές

Ο ρόλος του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΣΕΠ) και η ανάγκη αναβάθμισής του στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας ήταν το θέμα της ερώτησης που κατέθεσαν 13 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως.

«Είναι γεγονός», σημειώνεται, «ότι η επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού, η οποία θα πρέπει να βασίζεται σε ορθά και σαφή κριτήρια, αποτελεί ένα μείζον ζήτημα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα, τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Εξαιτίας των ραγδαίων αλλαγών στην αγορά εργασίας και της ανάγκης για καλλιέργεια καινούργιων επαγγελματικών δεξιοτήτων, αλλά και λόγω της διαρκούς ανάπτυξης και εξέλιξης των νέων τεχνολογιών, σε πολλές περιπτώσεις η επιλογή της κατάλληλης επαγγελματικής πορείας γίνεται για τους νέους μια πολυπαραγοντική και δύσκολη εξίσωση, με αποτέλεσμα να μην αποφεύγονται οι λανθασμένες επαγγελματικές επιλογές.

Απάντηση σε αυτό το ζήτημα μπορεί να δώσει η αναβάθμιση του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, έτσι ώστε στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υποστηρίζεται η πολύπλευρη προσέγγιση των επαγγελματικών προοπτικών, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη εξατομικευμένα κριτήρια για κάθε μαθητή. Προς την ίδια κατεύθυνση είναι επίσης σημαντική και η ενεργοποίηση των Περιφερειακών Κέντρων Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλες οι σχετικές δυνατότητες που παρέχουν».

Αυτά ακριβώς τα σημεία αγγίζουν με την ερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, στοχεύοντας στην ανάδειξη ενός μείζονος εκπαιδευτικού θέματος, που μπορεί να δώσει λύσεις για χιλιάδες παιδιά στη χώρα.