15.000 οι ωφελούμενοι του επισιτιστικού προγράμματος στη Μεσσηνία

15.000 οι ωφελούμενοι του  επισιτιστικού προγράμματος στη Μεσσηνία

Στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, και κατ’ οίκον, θα γίνει η διανομή της επισιτιστικής βοήθειας στη Μεσσηνία σε περίπου 15.000 ωφελούμενους, περισσότεροι κατά περίπου 3.000 από εκείνους που είχαν επωφεληθεί από το πρόγραμμα το Δεκέμβριο του 2019.

Συνολικά στη Μεσσηνία πάνω από 6.300 νοικοκυριά (οικογένειες) έχουν ενταχθεί στο επισιτιστικό πρόγραμμα ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους), ενώ σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου τα νοικοκυριά είναι 18.000.

Να σημειωθεί ότι πριν από τα Χριστούγεννα επισιτιστική βοήθεια διανεμήθηκε σε 6.217 οικογένειες στη Μεσσηνία, που αντιστοιχούσαν σε 11.912 άτομα.

Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των χωρικών αντιπεριφερειαρχών Μεσσηνίας, Αργολίδας και Λακωνίας με την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη, προκειμένου να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες υλοποίησης, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της στη Μεσσηνία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την οργάνωση σε τοπικό επίπεδο.

Σπίτι σπίτι
Τα 18.000 νοικοκυριά σε Αργολίδα, Λακωνία και Μεσσηνία που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης θα τροφοδοτηθούν με τρόφιμα, νωπό κρέας και είδη καθαριότητας. Λόγω της κατάστασης που επικρατεί, αλλά και στο μέλλον πλέον, η διανομή δε θα γίνει σε κεντρικά σημεία, όπου θα προσέρχονται οι ωφελούμενοι, αλλά η βοήθεια θα διανέμεται σπίτι σπίτι, όπως ανακοίνωσε στην τηλεδιάσκεψη ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Για τις τρεις αυτές Περιφερειακές Ενότητες θα διατεθούν συνολικά για την υλοποίηση του προγράμματος περίπου 4.000.000 ευρώ, σε τέσσερις φάσεις. Η δε εφαρμογή του ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, ενώ συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται  στο σύνολο της χώρας.

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη με την έδρα της Περιφέρειας, στο Διοικητήριο υπήρξε συνεργασία του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου με τη διευθύντρια Υγείας Κατερίνα Σπέντζουρα, τον επόπτη Υγείας Δημήτρη Λαμπρόπουλο και την ειδική συνεργάτιδα του γραφείου του, Βούλα Παπαδοπούλου.

Εκεί εξειδικεύτηκε ο τρόπος που θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα διανομής κατ’ οίκον στη Μεσσηνία και όπως σημείωσε ο κ. Αναστασόπουλος, για τη διεκπεραίωση θα απαιτηθεί επιπλέον διοικητικό προσωπικό, που θα χρησιμοποιηθεί από άλλες υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή έχουν μειωμένο έργο λόγω ελαττωμένης προσέλευσης πολιτών.

Το όλο έργο θα ενισχυθεί και από εργαζομένους με τετράμηνες συμβάσεις που θα προσληφθούν γι’ αυτό το σκοπό.

Δήμος Καλαμάτας
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Καλαμάτας επισημαίνει ότι ο ρόλος και η συνεισφορά των κοινωνικών δομών του είναι σημαντικά. Υπογραμμίζεται ότι μέσω της Διεύθυνσης Πρόνοιας και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εξυπηρετεί καθημερινά 50-55 πολίτες και προσφέρονται σε καθημερινή βάση 80 γεύματα.

Στο Δήμο τα εγγεγραμμένα νοικοκυριά του προγράμματος ΤΕΒΑ ανέρχονται σε 4.172. Τέλος, καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες με 20 υπαλλήλους από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» και τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές και προγράμματα που λειτουργεί, ενώ προς εξυπηρέτηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» έχουν διατεθεί τρία οχήματα.

Της Βίκυς Βετουλάκη