Προσηλωμένη στην παράδοση η Μεσσήνη έτοιμη για το 160ό «Νησιώτικο» καρναβάλι!

Προσηλωμένη στην παράδοση η Μεσσήνη  έτοιμη για το 160ό «Νησιώτικο» καρναβάλι!

Ο Χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης δημιούργησε την αφίσα της φετινής διοργάνωσης

Ένα από τα παλαιότερα, αν όχι το παλαιότερο καρναβάλι της χώρας, με συνεχή «παρουσία» και αναφορά, είναι αυτό της Μεσσήνης. Φέτος συμπληρώνει αισίως 160 χρόνια και ήδη η πόλη έχει αρχίζει να προετοιμάζεται για το φετινό. 

Χθες το πρωί στο Δημαρχείο Μεσσήνης παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων, αλλά και η αφίσα του «160ού Καρναβαλιού της Μεσσήνης», δημιουργία του «Νησιώτη» χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη.

Ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος τόνισε ότι η «κληρονομιά» που κουβαλάνε είναι βαριά, καθώς το ότι φέτος το καρναβάλι συμπληρώνει 160 χρόνια το κάνει ξεχωριστό από μόνο του. Επισήμανε πως το ότι η «ρίζα» του όλα αυτά τα χρόνια βρίσκεται στην παράδοση είναι και το «μυστικό» που του προσδίδει αυτή τη διαχρονικότητα. Μέλημα της Δημοτικής Αρχής, υπογράμμισε ο δήμαρχος, είναι ο εμπλουτισμός του παραδοσιακού καρναβαλιού και με νεωτεριστικά στοιχεία και η μετάδοση στους νέους της περιοχής, οι οποίοι θα είναι αυτοί που θα συνεχίσουν τη μακρόχρονη παράδοσή του. 

Κλείνοντας ο κ. Αθανασόπουλος ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές που δουλεύουν νυχθημερόν για το Καρναβάλι, κυρίως όμως έναν ξεχωριστό «εθελοντή», το συντοπίτη τους καλλιτέχνη-χαράκτη, Τάκη Κατσουλίδη, που τους έκανε την τιμή να δημιουργήσει φέτος την αφίσα του 160ού Καρναβαλιού.

Από την πλευρά του, παίρνοντας το λόγο ο Τάκης Κατσουλίδης, σημείωσε ότι το καρναβάλι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ιστορία της περιοχής. Αναφορικά με την αφίσα που δημιούργησε για τις φετινές εκδηλώσεις, είπε ότι συγκεντρώνει στοιχεία των τελευταίων 30-40 χρόνων, προσπαθώντας να κάνει στη πράξη το «Μια εικόνα ίσον με χίλιες λέξεις». Επισήμανε δε, ότι «φιγουράρει» σ’ αυτή η κρεμάλα με το έθιμο της γριάς Συκούς, μεταφέροντας και δικές του αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια στη Μεσσήνη. 

Ο κ. Κατσουλίδης έκανε γνωστό ότι στο μέλλον σκοπεύει να δημιουργήσει και κάτι ακόμα με μεγαλύτερη εμβάθυνση στην ιστορία του καρναβαλιού.

Παίρνοντας το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος, εντεταλμένος για θέματα πολιτισμού, κ. Δαβίλας, τόνισε ότι αποτελεί τιμή για τη Μεσσήνη η κατασκευή της αφίσας από έναν καλλιτέχνη του μεγέθους του Τάκη Κατσουλίδη. Πρόσθεσε ότι το καρναβάλι της Μεσσήνης, με καταγεγραμμένα ιστορικά γεγονότα, αποτελεί μοναδικό γεγονός για όλη τη χώρα και όχι μόνο για τη Μεσσηνία. Τέλος, ο κ. Δαβίλας υπογράμμισε ότι καρναβάλι σημαίνει συμμετοχή, καλώντας όλους τους «Νησιώτες», αλλά και τους κατοίκους όλων των περιοχών του Δήμου, να συμμετάσχουν στις φετινές εκδηλώσεις, ενώ εξέφρασε και τις θερμές του ευχαριστίες στους εθελοντές.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεσσήνης, Νίκος Ρούτσης, που συμμετέχει ενεργά στο καρναβάλι για δεκαετίες, μίλησε για τη διαχρονικότητά του, αλλά και τις προσπάθειες χρονολόγησής του που ξεκίνησαν επί δημαρχοντίας του αειμνήστου Παύλου Πτωχού. Παράλληλα, εξήρε την ιστορική καταγραφή του Καρναβαλιού της Μεσσήνης από το συντοπίτη τους δημοσιογράφο Ηλία Μπιτσάνη. Στη συνέχεια κάλεσε όλους τους «Νησιώτες», αλλά και όλους τους Μεσσήνιους, να βρεθούν στις φετινές εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν την «Τσικνοπέμπτη» και θα κορυφωθούν την Καθαρά Δευτέρα με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση. 

Ο κ. Ρούτσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τις πρωτοβουλίες ιδιωτών, που αποτελούν την ευχάριστη έκπληξη, καθώς αναγκάζονται οι διοργανωτές να «εμπλουτίζουν» συνεχώς το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Τη συνέντευξη Τύπου έκλεισε η Ελένη Βαρανάκη, μέλος της Τ.Κ. Μεσσήνης, που έκανε γνωστό αναλυτικά ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, τόσο στη Μεσσήνη όσο και στις Τοπικές Κοινότητες, που θα ξεκινήσουν στις 20 Φεβρουαρίου «Τσικνοπέμπτη» το μεσημέρι, με τους τροβαδούρους της Μεσσήνης και το συγκρότημα «78 στροφές» και θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα, με τη μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των πεζοπόρων τμημάτων.

Του Κώστα Γαζούλη

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΕΣΣΗΝΗΣ

ΠΕΜΠΤΗ 20/02/2020

11.30 ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ με λιώσιμο παστού, τσικνίσματα μεζέδες & κρασί, συνοδεία ζωντανής μουσικής με τους Τροβαδούρους της Μεσσήνης και το ρεμπέτικο σχήμα «78 στροφές» στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης

ΣΑΒΒΑΤΟ 22/02/2020

11:00 ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ, κατασκευές, μοντέρνοι χοροί, καλλιτεχνικά δρώμενα και Κρυμμένος Θησαυρός junior στην κεντρική Πλατεία Μεσσήνης 

17.30 ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ στην αίθουσα εκδηλώσεων «Ξενοδοχείου Κουζή», από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης

18.00 ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ στην αίθουσα εκδηλώσεων «Νεφέλη», από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης

ΚΥΡΙΑΚΗ 23/02/2020

11.00 ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ. Μεγάλη πολύχρωμη παιδική καρναβαλική παρέλαση στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης 

17.00 ΠΑΙΔΙΚΟ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΙ στην αίθουσα εκδηλώσεων «Νεφέλη», από τον Σύλλογο γονέων & κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσσήνης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/02/2020

19:00 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ. Κεντρική πλατεία Καλαμάτας, με τη συμμετοχή χορευτικών συλλόγων Μεσσήνης

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/02/2020

10.00 ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης.

21.00 ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ Δημοτικής Φιλαρμονικής Μεσσήνης & Τμημάτων Εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών, με τη στήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΚΟΣΜΑΣ»

21.00 ΦΩΤΙΑ στην Τ.Κ. Λευκοχώρας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 01/03/2020

11.00 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ & ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ στην πλατεία της Μεσσήνης 

21.00 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΩΤΙΕΣ στις γειτονιές της Μεσσήνης

– Φωτιά Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Μεσσήνης, στην οδό Σταδίου

-Φωτιά στα Μπατζάκια μας, στην οδό Πολυτεχνείου

-Φωτιά του Θ.Ε.Μ στην Κρεμάλα, στη συμβολή των οδών Παπαφλέσσα, Κολοκοτρώνη & Μητροπέτροβα

-Φωτιά του Συλλόγου Γυναικών Μεσσήνης, στην οδό Δ. Κούτσικα 55

-Φωτιά του Συλλόγου οι Φίλοι της Μεσσήνης, στην οδό Κυριακού 1

-Φωτιά στο Χαβούζι, στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου

-Φωτιά στον Νέο Κόσμο, στη Λεωφόρο Πύλου

-Φωτιά στου «Χριστοφιλόπουλου», στην Πάροδο Ναυαρίνου

-Φωτιά στα Κουσκουλέικα, στην οδό Κατίνας Λεβέντη 4.

21.00 ΦΩΤΙΑ στην Τ.Κ. Λυκοτράφου.

22.00 Αναβίωση Παραδοσιακών δρώμενων «ΤΥΡΗΣ – ΤΑΡΑΜΑΣ» & «ΦΑΓΑΤΕ – ΦΑΓΑΜΕ» στη συμβολή των οδών Πολυτεχνείου και Τενέδου (Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης).

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 02/03/2020

10.30 Οι φουστανελάδες των συλλόγων της Μεσσήνης οδεύουν χορεύοντας προς την Κρεμάλα.

11.00 ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΡΙΑ-ΣΥΚΟΥΣ.

11.30 ΚΡΕΜΑΣΜΑΤΑ & ΚΕΡΑΣΜΑΤΑ στην Κρεμάλα.

15.00 Βαρυσήμαντος λόγος ΒΑΣΙΛΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥ, ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ & ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ με το συγκρότημα Dr. Atomic Band, στην κεντρική πλατεία Μεσσήνης

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΠΕΙΑΣ

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 02/03/2020

11.00 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ στην πλατεία της Τ.Κ. Λογγάς

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΔΡΟΥΣΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/02/2020

19.00 ΦΩΤΙΑ στην πλατεία της Τ.Κ. Αμφιθέας

ΚΥΡΙΑΚΗ 01/03/2020

18.00 «ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΟΥ ΜΑΛΛΙΑΡΟΥ» στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μαγγανιακού της Τ.Κ. Μαγγανιακού

18.00 ΦΩΤΙΑ στην Τ.Κ. Ελληνοεκκλησιάς. 

19.00 ΦΩΤΙΑ στην κεντρική πλατεία της Τ.Κ. Πολυλόφου

21.00 Ετήσιος Αποκριάτικος χορός του Αθλητικού Συλλόγου Ανδρούσας στην αίθουσα του Γυμνασίου-Λυκείου Ανδρούσας

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ

ΠΕΜΠΤΗ 20/02/2020

11.00 ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ με Λιώσιμο Παστού, στην Τ.Κ. Στρεφίου

ΚΥΡΙΑΚΗ 01/03/2020

20.00 ΦΩΤΙΑ & ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ στην πλατεία της Τ.Κ. Κουτίφαρη

21.00 ΦΩΤΙΑ & ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ με ζωντανή μουσική στο κτίριο της πρώην ΣΥΚΙΚΗΣ στην Τ.Κ. Στρεφίου

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΥΦΡΑΔΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 01/03/2020

20.00 ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ στον προαύλιο χώρο του κοινοτικού καταστήματος της Τ.Κ. Πετριτσίου

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΤΑΛΙΔΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 01/03/2020

15.00 ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ περιμετρικά της πλατείας Πεταλίδιου & πολλά καρναβαλικά δρώμενα.

20.00 ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ στην αποθήκη του συνεταιρισμού στην Τ.Κ. Πανιπερίου.