«Μαρμαρωμένες Τρωάδες» στο Κάστρο της Πύλου

«Μαρμαρωμένες Τρωάδες» στο Κάστρο της Πύλου

Ένα νέο θεσμό δημιουργεί το υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και παρουσιάζει 71 παραγωγές, σε 270 εκδηλώσεις, με 13 καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σε 120 αρχαιολογικούς χώρους και 43 περιφερειακές ενότητες.

Στο πλαίσιο του νέου αυτού θεσμού το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ως εποπτευόμενος φορέας, παρουσιάζει τις «Μαρμαρωμένες Τρωάδες» σε σκηνοθεσία – μουσική Λουίζας Κωστούλα σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και συγκεκριμένα το Σάββατο 18 Ιουλίου, στις 9.00 το βράδυ, στο Κάστρο της Πύλου.

Η παράσταση είναι μία σκηνική αφήγηση με αφορμή τις Τρωάδες του Ευριπίδη σε μετάφραση Μιχάλη Κακογιάννη. Βασίζεται στη χρήση οπτικών και ηχητικών πολυμέσων, καθώς και τρεις ηθοποιούς- performers.

Το έργο, γραμμένο το 415 π.Χ., κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, αποτελεί ένα βαθύ κατηγορώ προς τους Αθηναίους για την επεκτατική πολιτική τους, οι οποίοι αφού πρώτα έσφαξαν τους Μηλίους, στη συνέχεια έκαναν προετοιμασίες για να εκστρατεύσουν εναντίον της Σικελίας. Η υπόθεση διαδραματίζεται στην κατεστραμμένη από τους Έλληνες Τροία. Οι γυναίκες της Τροίας, με εξέχουσα μορφή της βασίλισσά τους, την Εκάβη, ετοιμάζονται να οδηγηθούν με τα ελληνικά καράβια σκλάβες στην Ελλάδα. Η επόμενη μέρα είναι το ίδιο σκληρή και για τους νικητές και για τους ηττημένους. Η φρίκη του πολέμου αποτυπώνεται στον άνθρωπο, σε όποια πλευρά κι αν ανήκει.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου: Λουίζα Κωστούλα (Violet Louise)

Ηθοποιοί- Μουσικοί: Αγλαΐα Παππά, Χάρης Χαραλάμπους, Λουίζα Κωστούλα

Οπτικός/ηχητικός σχεδιασμός : Studio 19 (Κώστας Μπόκος)

Kουστούμια: Λίλιαν Ξυδιά

Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά : Νίκος Λεβαντἠς, Λουίζα Κωστούλα, Bασίλης Κουντούρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Eλίνα Μαντίδη

Ηχογραφήσεις: Λουίζα Κωστούλα, Studio 19

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο κάθε αρχαιολογικού χώρου. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης: https://digitalculture.gov.gr/.