Συναντήσεις με Μητροπολίτη, Δήμαρχο και εξαγωγικές επιχειρήσεις είχε ο Κώστας Σκρέκας

Συναντήσεις με Μητροπολίτη, Δήμαρχο και εξαγωγικές επιχειρήσεις είχε ο Κώστας Σκρέκας

Στην Καλαμάτα με αφορμή τη νέα ΚΑΠ ο υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης

Συναντήσεις με το μητροπολίτη Μεσσηνίας, το δήμαρχο Καλαμάτας, αλλά και επισκέψεις σε εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Καλαμάτα, εμπεριείχε το πρόγραμμα του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, χθες το πρωί που βρέθηκε στην περιοχή μας με αφορμή την παρουσία του στη δημόσια διαβούλευση για το σχεδιασμό της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που διεξήχθη χθες βράδυ στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» στο κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.

Μητρόπολη

Νωρίς χθες το πρωί ο κ. Σκρέκας ξεκίνησε τις συναντήσεις του επισκεπτόμενος την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας, όπου είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη κ.κ. Χρυσόστομο, συνοδευόμενος από το βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά και συνεργάτες του.

Κατά τη συνάντηση, ο μητροπολίτης ενημέρωσε τον υφυπουργό για το έργο της τοπικής Εκκλησίας, καθώς και για τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των συνανθρώπων μας λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα της επικαιρότητας.

Ο υπουργός με τη σειρά του ευχαρίστησε το μητροπολίτη για τη θερμή υποδοχή, εξέφρασε δε τη βούληση του πρωθυπουργού για αγαστή συνεργασία με την Εκκλησία και συνεχάρη το σεβασμιώτατο για τις πρωτοβουλίες και το έργο της τοπικής Εκκλησίας.

Δημαρχείο Καλαμάτας

Εν συνεχεία, ο κ. Σκρέκας επισκέφθηκε το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο. Κατά τη συνάντηση του δημάρχου με τον υφυπουργό τέθηκαν επί τάπητος οι βασικοί προβληματισμοί του αγροτικού κόσμου, όπως αυτοί αποτυπώνονται και σχετίζονται με το μέλλον των καλλιεργειών, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, αλλά και το υψηλό κόστος παραγωγής.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπάρχουν, εξετάστηκαν και τρόποι ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέας, μέσω πρωτοβουλιών και δράσεων της Αυτοδιοίκησης, με τον κ. Βασιλόπουλο να ενημερώνει τον υφυπουργό για το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής στον τομέα αυτό.

Ο δήμαρχος έθεσε στον κ. Σκρέκα αιτήματα που σχετίζονται με την παραγωγή του ελαιολάδου, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που καλούνται οι αγρότες να αντιμετωπίσουν, κυρίως σε σχέση με την τιμή που έχει διαμορφωθεί.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε ζητήματα των πατατοπαραγωγών, καθώς και στο θέμα της αναδιάρθρωσης των συκεώνων, ενώ ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στις διαρκείς εκκλήσεις του αγροτικού κόσμου για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ όσον αφορά στις αποζημιώσεις. 

Ο υφυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου είναι μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής να μπουν τα θεμέλια και να δημιουργηθεί ένας πρωτογενής τομέας ο οποίος θα συμβάλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην εξασφάλιση των αγροτοδιατροφικών προϊόντων, αλλά και στην ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα, δήλωσε γνώστης της κατάστασης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο αναζητούν διαρκώς λύσεις για να στηρίξουν τους παραγωγούς, ενώ και για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ανέφερε ότι είναι θέμα που εξετάζεται.

Εξαγωγικές επιχειρήσεις

Αμέσως μετά ο κ. Σκρέκας ξεκίνησε έναν κύκλο επισκέψεων σε εξαγωγικές επιχειρήσεις της Μεσσηνίας, ξεκινώντας απ’ την “Agrexpo S.A.”, όπου ο επιχειρηματίας κ. Γκούμας τον ξενάγησε στους χώρους της.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός επισκέφθηκε την «Συκική», όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη παραγωγή, επισκεπτόμενος και τα «φυτώρια» του συνεταιρισμού.

Τελευταίος σταθμός της επίσκεψής του ήταν η εξαγωγική εταιρεία «Agrovim» του κ. Γυφτέα, που δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο του ελαιολάδου, όπου και ενημερώθηκε από στελέχη της.

Του Κώστα Γαζούλη

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας