Κυβερνητικές παλινωδίες με την κοινωνία σε αδιέξοδο – Εκδήλωση χθες του ΣΥΡΙΖΑ στην Καλαμάτα

ΣΥΡΙΖΑ εκδήλωση Καλαμάτα Χαρίτης Σκουρλέτης

Ανοικτή πολιτική εκδήλωση διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Μεσσηνίας χθες το βράδυ στο Καφέ-Σινέ στην Καλαμάτα.  Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν η ανάλυση του προγράμματος «Μένουμε όρθιοι ΙΙ» και οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.

Για τα παραπάνω μίλησαν ο Πάνος Σκουρλέτης, γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Επικρατείας και ο Σπύρος Δανέλλης, πρώην βουλευτής, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Σύντομη πολιτική παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε  μια περίοδο που ο “πολιτικός χρόνος” είναι ιδιαίτερα πυκνός σε γεγονότα και κυβερνητικές πολιτικές, γεγονός που αναδείχθηκε από τους ομιλητές. 

Από τη μια πλευρά, έχουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει το σκάνδαλο Novartis ως σκευωρία, τη στιγμή μάλιστα που «η ίδια η εταιρεία παραδέχθηκε την απόπειρα δωροδοκίας και Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων και πλήρωσε και για αυτό  πρόστιμο 310 εκατομμυρίων ευρώ στο αμερικάνικο δικαστήριο. 

Παράλληλα και με τη δίωξη της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη, την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη σχεδίασε την πιο απροκάλυπτη παρέμβαση, αδιαφορώντας όχι μόνο για τις συνέπειες στη Δημοκρατία, αλλά και για τις πληγές που ανοίγει στον εξαιρετικά ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης.

Επιπρόσθετα, υπάρχει η αυθαιρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, την οποία στηρίζει η κυβέρνηση, είτε με την απαγόρευση της απεργίας είτε με την άσκηση ωμής βίας σε όποιον δε συμφωνεί με τις απόψεις της.

Και βέβαια, υπάρχουν οι προκλήσεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, την οικονομία, όπου υπάρχουν μηνύματα απόγνωσης από παραγωγικούς φορείς, εργαζομένους και επιχειρήσεις, και την υγειονομική κρίση, με τον κορωνοϊό να απειλεί και πάλι τη δημόσια υγεία, μετά τις κυβερνητικές παλινωδίες στον τουρισμό».

Το… στοίχημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ για να κερδηθεί θα πρέπει τα μέλη του να μιλήσουν με την κοινωνία, να ακούσουν τα προβλήματά της και να κινηθούν ανάλογα. Η δε διεύρυνση πρέπει να είναι αμφίπλευρη. Να εντάσσει πολίτες από το προοδευτικό κέντρο, πολίτες με πολλαπλές αριστερές διαδρομές, καθώς και νέους της διάχυτης αμφισβήτησης που οριοθετούνται από τη βία.

Τέλος, για την πρόταση “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ” οι ομιλητές τόνισαν ότι πρόκειται για  ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δισ. ευρώ, στοχευμένο σε δράσεις που θα έχουν πολλαπλασιαστική επίδραση στην πραγματική οικονομία, αλλά και στήριγμα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο και επιχειρηματία αυτοαπασχολούμενο.

Δίνοντας το περίγραμμα της φιλοσοφίας του ανέφεραν ότι δεν μπορεί να έρθει η ανάκαμψη χωρίς να πέσει χρήμα στην αγορά. Η κυβέρνηση, όμως, αντί να καταλάβει το… αυτονόητο, παίρνει μέτρα που φέρνουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. 

Τελευταίο παράδειγμα της ανύπαρκτης πολιτικής της  είναι οι δηλώσεις του πρόεδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά, ο οποίος- μεταξύ άλλων- υποστήριξε: “Τα πρώτα χρόνια των μνημονίων χάσαμε 250.000 επιχειρήσεις και 800.000 Έλληνες έμειναν άνεργοι, τώρα το επόμενο τρίμηνο κινδυνεύουν με λουκέτο τρεις στους δέκα μικρομεσαίους και να μείνουν άνεργοι άλλοι 190.000 συμπολίτες μας, αλλά η κυβέρνηση επιμένει σε βίαιο μετασχηματισμό της οικονομίας με μετατροπή μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε μισθωτούς, αντί να στηρίξει το επιχειρείν με κίνητρα για clusters, αύξηση ανταγωνιστικότητας, δημιουργία αλυσίδων αξίας». 

Α.Π.