Τα “canadair” αποσόβησαν τα χειρότερα την τελευταία στιγμή στη φωτιά στη Μαθία

Τα “canadair” αποσόβησαν τα χειρότερα   την τελευταία στιγμή στη φωτιά στη Μαθία

Στάθης Αναστασόπουλος: «Θα διεκδικήσουμε από την πολιτεία τη δυνατότητα να ανοίξουμε 100 αντιπυρικούς δρόμους»

Άμεση και έγκαιρη ήταν η κινητοποίηση το μεσημέρι της Τετάρτης στη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στη Μαθία Μεσσηνίας. Εκτός της μεγάλης πυροσβεστικής δύναμης, γρήγορα και αποτελεσματικά κινητοποιήθηκαν και οι μηχανισμοί του 1ου και του 2ου βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην πρώτη ουσιαστικά μεγάλη φωτιά της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Ωστόσο, καθοριστική ήταν η συμβολή των εναέριων μέσων, τόσο κατά το χρονικό διάστημα 4.00 – 5.00 μ.μ., όταν η φωτιά «έγλυφε» τα σπίτια του χωριών, όσο κυρίως όταν παρουσιάστηκε νέο μεγάλο μέτωπο, με ξαφνική αλλαγή κατεύθυνσης, μετά τις 6.00. Τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν και στη μεγάλη φωτιά στις Κεχριές Κορινθίας, επέστρεψαν λίγο πριν από τη δύση του ηλίου και αποσόβησαν τα χειρότερα, καθώς το μέτωπο της φωτιάς είχε κατεύθυνση προς το Κακόρεμα και αν νύχτωνε και δεν προλάβαιναν, θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τη θάλασσα… Τελικά, αργά το βράδυ της Τετάρτης η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, έχοντας κάψει περίπου 500 στρέμματα κυρίως δασικής έκτασης.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας έθεσε και μία ακόμα σοβαρή πτυχή γύρω από την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Μαθία αποτελεί παράδειγμα αναλγησίας της «διοίκησης» τους κράτους, που βάζει δυσκολίες στη δημιουργία αντιπυρικών δρόμων. Πρόσθεσε ότι ως Νομαρχία παλιότερα είχαν έτοιμες μελέτες για 100 τέτοιους δρόμους για χωριά που βρίσκονται δίπλα σε δάση, και πρόθεσή του είναι, μαζί με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, να τους «ανασύρουν» απ’ τις ντουλάπες και να διεκδικήσουν την κατασκευή τους.

Του Κώστα Γαζούλη