«Παράθυρο» άρσης των κυκλοφοριακών μέτρων στην οδό Ναυαρίνου

«Παράθυρο» άρσης των κυκλοφοριακών μέτρων στην οδό Ναυαρίνου

Σε εφαρμογή τέθηκαν τα προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα επί της οδού Ναυαρίνου στην Καλαμάτα, σε συνέχεια ομόφωνης απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Από προχθές εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που έχουν προταθεί από την ομάδα εργασίας που συστάθηκε το προηγούμενο διάστημα στο Δήμο, με στόχο -μεταξύ άλλων- την απόδοση περισσότερου χώρου σε πεζούς και ποδηλάτες.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, τα προσωρινά μέτρα περιλαμβάνουν:

-Πεζοδρόμηση της οδού Ναυαρίνου μεταξύ οδών Φαρών και Ακρίτα από 20.00 έως και 2.00.

-Μονοδρόμηση της οδού Ναυαρίνου με κατεύθυνση κυκλοφορίας προς δύση από 20.00 έως και 2.00 και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας στα τριάντα (30) χλμ./ώρα καθώς και απόδοση της νότιας λωρίδας (που εφάπτεται του πεζοδρομίου και του ποδηλατόδρομου) προς χρήση από πεζούς και ποδηλάτες.

Σύμφωνα με την απόφαση, το βόρειο ρεύμα κυκλοφορίας του τμήματος της Ναυαρίνου από την Αύρας μέχρι την Ηρώων έχει μονοδρομηθεί με κατεύθυνση προς το λιμάνι και θα μονοδρομείται καθημερινά από τις οκτώ το βράδυ μέχρι τις δύο μετά τα μεσάνυχτα. Το νότιο ρεύμα μετατρέπεται σε πεζόδρομο. Ο λόγος για τον οποίο επιλέχτηκε η συγκεκριμένη ρύθμιση και μονοδρομήθηκε όλη η Ναυαρίνου μέχρι την Αύρας, τουλάχιστον, είναι προκειμένου να μπορεί να κινούνται σε τμήματα της παραλιακής οδού το αστικό λεωφορείο αλλά και τα ταξί, για να μη διακοπεί η μεταφορά κόσμου στην παραλία.

-Η προσωρινή μονοδρόμηση των οδών Αύρας (προς νότο) και Μεσογείων (προς βορρά).

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, τα μέτρα είναι προσωρινού χαρακτήρα και βρίσκονται υπό αξιολόγηση. Υπενθυμίζεται ότι μπορεί να υπάρξει τροποποίησή τους ή ακόμα και ακύρωσή τους σε ερχόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης έρχεται, προφανώς, να προλάβει τις διαμαρτυρίες από την εφαρμογή των μέτρων, μια και είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν δημότες, καταστηματάρχες και επισκέπτες που βλέπουν με έντονο σκεπτικισμό το όλο εγχείρημα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο γεγονός ότι δε μελετήθηκαν με τη δέουσα υπευθυνότητα, ενώ ο χρόνος που ελήφθη η απόφαση περιόρισε σημαντικά χρονικά ένα… δοκιμαστικό στάδιο.

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το αν τα μέτρα ολοκληρώσουν τον ημερολογιακό κύκλο που έχουν σχεδιαστεί, Δημοτική Αρχή και δημοτικές παρατάξεις θα πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα και να τα καταθέσουν προς συζήτηση. Κι αυτό, γιατί σώφρον για τη Ναυαρίνου είναι να μη γίνονται κάθε χρόνο… πειραματισμοί, αλλά να υπάρχει μια απόφαση με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση… 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη