Μεσσηνία: Παράταση για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων

Μεσσηνία: Παράταση για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων

Παράταση έως τις 14 Σεπτεμβρίου πήρε για τη Μεσσηνία η προθεσμία για τις ατομικές διοικητικές πράξεις και την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, μεταξύ των οποίων βεβαίωση μηχανικού όταν υπάρχει οικοδομική άδεια, για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

Η αρχική ημερομηνία της προθεσμίας για την περιοχή μας έληξε στις 19 Αυγούστου, αλλά με χθεσινή της ανακοίνωση η Διεύθυνση Δασών γνωστοποίησε την παράταση.

Οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες πρέπει να απευθύνονται στα γραφεία της Διεύθυνσης Δασών Μεσσηνίας (Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων), Ύδρας 5, Καλαμάτα τηλέφωνο 27210-20820, φαξ 27210-93723 και στο email: ddmes@5187.syzefxis.gov.gr.

Διοικητικές πράξεις
Με την παράταση που δόθηκε οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο να καταθέσουν διοικητικές πράξεις  με βάση τις οποίες θα γίνει  η διαδικασία αναθεώρησης των υπό κατάρτιση, αλλά και κυρωμένων δασικών χαρτών.

Σημειώνεται ότι στην υπουργική απόφαση, που είχε υπογράψει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, περιλαμβάνονται όλες οι διοικητικές πράξεις με τις οποίες εκτάσεις απώλεσαν το δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975, ώστε να μην εμφανίζονται οι περιοχές αυτές ως δασικές και αναγκάζονται οι ιδιοκτήτες να περνούν από τη διαδικασία των αντιρρήσεων.

Την παράταση είχε ζητήσει με κατεπείγον αίτημά της από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ζητώντας όμως αυτή να είναι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Αίτημα
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έχει επισημάνει ότι η ρύθμιση για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών αποτελεί αναγνώριση του αυτονόητου, ότι κατά τη σύνταξη των δασικών χαρτών το κράτος δεν μπορεί να αγνοεί τις ίδιες τις προηγούμενες νόμιμες πράξεις του.

Είχε κρίνει την προθεσμία που είχε δοθεί ασφυκτική, καθώς εντός των θερινών διακοπών υπάρχουν δεδομένες δυσκολίες, όπως τα κλειστά πολεοδομικά γραφεία και η δύσκολη έως αδύνατη εξεύρεση εξειδικευμένου μηχανικού-τοπογράφου-δασολόγου που θα υποβάλει τη σχετική αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Της Βίκυς Βετουλάκη