Απολογισμός στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας με κορωνοϊό και έωλα ζητήματα

Απολογισμός στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας με κορωνοϊό και έωλα ζητήματα

Μετά τον απολογισμό των πεπραγμένων στη ΔΕΥΑΚ χθες ακολούθησε ο ετήσιος απολογισμός για την Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, τον οποίο έκανε ο πρόεδρός της Τάσος Αγγελής, ο οποίος μίλησε για τις εργασίες που έχουν εκτελεστεί αλλά κι αυτές που έχουν σχεδιαστεί.

Ξεκινώντας ευχαρίστησε το προσωπικό και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΑΚ, καθώς ό,τι έγινε αυτό τον ένα χρόνο στην Αγορά σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από κοινού «και έτσι πήγε ένα βήμα μπροστά». Αντίθετα, τα δύο εμπόδια που συνάντησε και άφησαν τα έργα λίγο πίσω, σχολίασε, ήταν η κατάσταση με τον κορωνοϊό, αλλά και ένα πρόβλημα υγείας που δεν του επέτρεψε να βρίσκεται στη θέση του για ένα διάστημα.

Τα πεπραγμένα και τι ακολουθεί
Όσον αφορά στα σημαντικότερα εκτελεσθέντα έργα, έχουν να κάνουν με βελτιώσεις στο κτήριο της ΚΑΚ, επέκταση του δικτυού καμερών, προληπτικές απολυμάνσεις για τον covid 19 και λοιπές συντηρήσεις.

Όσο για τα έργα που είναι προγραμματισμένα να ξεκινήσουν, ο κ. Αγγελής ανακοίνωσε ότι θα γίνει ασφαλτόστρωση στο δυτικό πάρκινγκ και θα τοποθετηθούν μέσα ενεργητικής πυροπροστασίας, ενώ θα γίνει προσπάθεια να μην εισέρχονται οχήματα στην ΚΑΚ όταν αυτή δε λειτουργεί.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι, σε συνεργασία με το Δήμο, θα παραχωρηθεί βορειανατολικό οικόπεδο, προκειμένου να παρκάρουν οι παραγωγοί κατά τις ώρες λειτουργίας της αγοράς.

Τα οικονομικά της ΚΑΚ
Αναφερόμενος στα οικονομικά, ο κ. Αγγελής δήλωσε ότι όλες οι εργασίες έγιναν χωρίς δάνειο, ενώ η ΚΑΚ δε χρωστάει πουθενά, με το ετήσιο πλεόνασμα, πάντως, μετά βίας να φτάνει τα 35.000 ευρώ.

Σχετικά με τον covid 19 και τις επιπτώσεις, δήλωσε ότι έχει γίνει μείωση κατά 60% των ενοικίων, ενώ κάποιοι δεν πληρώνουν τη δεύτερη θέση που είχαν στη Λαϊκή Αγορά.
Όσο για οφειλές από καταστηματάρχες, ανέφερε ότι υπάρχουν, με κάποιες να ρυθμίζονται και άλλες «να προχωρούν». Μια δίκη, δε, που αφορούσε ανάλογο θέμα κερδήθηκε, ενώ εκκρεμούν κι άλλες τέτοιες αποφάσεις.

Ο κεντρικός εσωτερικός διάδρομος που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ
Σε ερώτηση που έγινε στον κ. Αγγελή τόσο για το τι έγινε με τον εσωτερικό διάδρομο, που ουσιαστικά θα έφερνε τους παραγωγούς της ΚΑΚ (αυτή τη στιγμή στεγάζονται στον εξωτερικό διάδρομο) εντός, έργο που είχε εξαγγείλει και ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση, όσο και για το ενδεχόμενο οι παραγωγοί της Λαϊκής Αγοράς (που αυτή τη στιγμή είναι στο βόρειο τμήμα) να μεταφερθούν στον εξωτερικό στεγασμένο διάδρομο, απάντησε ότι για να γίνει το δεύτερο χρειάζεται ειδική μελέτη, με σκοπό να διαπιστωθούν τα θετικά και τα αρνητικά.

«Είναι μια μεγάλη δουλειά», πρόσθεσε, «που δε γίνεται να την κάνει ένας άνθρωπος. Χρειάζονται προτάσεις που δε θα εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα μερικών».
Ο κ. Αγγελής πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλεψη να συνεχιστεί το έργο στον εσωτερικό διάδρομο, αλλά κάποια πράγματα δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ και έτσι ζήτησε χρόνο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι βρήκε από τους προηγούμενους «παρατημένα μπετά», με την κατάσταση, ακόμα και σήμερα, να μην είναι ανεκτή.
Κλείνοντας την απάντησή του ανέφερε ότι έτσι λειτουργούσε τόσα χρόνια η Αγορά και έτσι θα συνεχίσει να λειτουργεί, αφού ο εσωτερικός χώρος δεν είναι έτοιμος, θέλει δουλειά, αλλά και χρήματα.

Όσο για το πότε θα συμβεί αυτό, σχολίασε ότι φέτος παρελήφθη η άδεια, αλλά δεν υπάρχει μελέτη για το πώς θα γίνει. Παράλληλα, έγιναν κάποιες επεκτάσεις και το έργο ελπίζει να ολοκληρωθεί το 2021.

Νέα καταστήματα
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της ΚΑΚ ανακοίνωσε ότι αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και νέα καταστήματα με είδη που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στο χώρο θα λειτουργήσει ένα μεζεδοπωλείο, κατάστημα για το οποίο κάποιοι αντιδρούν, αλλά, όπως είπε, θα ανοίξει και θα έχει ζωντανή μουσική, ειδικά τις ώρες που λειτουργεί η Αγορά.
Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της ΚΑΚ άμεσα να ξεκινήσει να λειτουργεί ένα λουκουματζίδικο, με το χώρο να υπάρχει, ενώ θα ακολουθήσει δημοπρασία για να φανεί αν υφίσταται ενδιαφέρον.

Ακόμα, υπάρχει η σκέψη να ξεκινήσει να λειτουργεί κατάστημα που θα πουλά μανιτάρια. Γενικότερα, όπως είπε, στόχος είναι ο κόσμος να μπορεί να βρίσκει αρχικά όλα τα προϊόντα διατροφής και στη συνέχεια να λειτουργήσουν άλλα καταστήματα, που θα φέρουν στην Αγορά περισσότερη κίνηση.

Θανάσης Βασιλόπουλος: «Στόχος ο κόσμος να αγκαλιάσει περισσότερο την ΚΑΚ»
Στο χθεσινό απολογισμό παρευρέθη και ο δήμαρχος Καλαμάτας, που ξεκίνησε ευχαριστώντας τον πρόεδρο, το Δ.Σ. και τους εργαζόμενους της ΚΑΚ, αφού, όπως παρατήρησε, «την πολύ δύσκολη αυτή περίοδο που πέρασε με την υγειονομική κρίση, κατάφεραν να λειτουργήσουν την ΚΑΚ και, μάλιστα, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο κ. Βασιλόπουλος πρόσθεσε ότι τον ενδιαφέρει η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Αγοράς, όμως τα δεδομένα άλλαξαν λόγω του κορωνοϊού και στόχος ήταν πλέον η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η συνέχεια λειτουργίας της ΚΑΚ.

Τέλος, ανέφερε ότι το Φεβρουάριο είχαν επισκεφτεί το χώρο στελέχη του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πώς η Κεντρική Αγορά θα αποκτήσει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
Το lock down άφησε πίσω το συγκεκριμένο θέμα, όμως σιγά σιγά που θα επανέλθει η κανονικότητα, θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός, αφού στόχος του δημάρχου Καλαμάτας είναι το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της περιοχής, όπου καθημερινά διακινούνται φρέσκα προϊόντα από παραγωγούς, «να αγκαλιαστεί περισσότερο από τον κόσμο».

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση