Τον απολογισμό της «Φάρις» έκανε ο πρόεδρός της Παντελής Δρούγας

Τον απολογισμό της «Φάρις» έκανε  ο πρόεδρός της Παντελής Δρούγας

Ένα σύντομο απολογισμό πεπραγμένων των δημοτικών καλλιτεχνικών σχολών και των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Καλαμάτα και τις Δημοτικές Κοινότητες έκανε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του ο πρόεδρος της «Φάρις», Παντελής Δρούγας, με αφορμή τη συμπλήρωση του ετήσιου κύκλου.

Η πανδημία του κορωνοϊού επηρέασε αναπόφευκτα το πρόγραμμα, με ματαιώσεις εκδηλώσεων, όπως το καρναβάλι της πόλης, αλλά επίσης οδήγησε σε υπερβάσεις, όπως ήταν η επιτυχημένη ολοκλήρωση εν μέσω covid-19 του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού ή η πεποίθηση ότι τα διαδικτυακά μαθήματα των καλλιτεχνικών σχολών αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αποδοτικά. Εξακολουθεί δε να θέτει εν αμφιβόλω την πραγματοποίηση μελλοντικών σχεδίων, ενώ οδήγησε και στην απόφαση για μείωση του κόστους των μαθημάτων στο Δημοτικό Ωδείο και το Εικαστικό Εργαστήρι.

Ο κ. Δρούγας παρουσίασε ακόμη τα οικονομικά στοιχεία για την περίοδο Σεπτέμβριος 2019-Αύγουστος 2020, που έχουν σημαντικό θετικό πρόσημο με 2.036.460 έξοδα και 2.502.375, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει η πλήρης «εκκαθάριση» για το Φεστιβάλ Χορού. Η Καλαμάτα κέρδισε το στοίχημα και τα εγκωμιαστικά σχόλια από παντού, ανέφερε με ικανοποίηση ο πρόεδρος της «Φάρις» για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε 21-30 Αυγούστου φέρνοντας και φέτος στην πόλη κορυφαίους χορευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από το Φεστιβάλ, διοργανώθηκαν από τα τέλη του 2019 σεμινάρια χορού, όμως λόγω κορωνοϊού ματαιώθηκαν οι υπόλοιπες προγραμματισμένες δράσεις της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Ο απολογισμός του Ωδείου περιλάμβανε τη διεξαγωγή τεσσάρων φεστιβάλ (χορωδιών, κιθάρας, μουσικές του κόσμου και αφήγηση παραμυθιού).

Ο Εικαστικός Τομέας του Δήμου Καλαμάτας διοργάνωσε διαγωνισμό και έκθεση παιδικής ζωγραφικής, εκδήλωση με θέμα την τέχνη της “Performance”, διαλέξεις και την καθιερωμένη έκθεση των μαθητών της Σχολής, ενώ κι εδώ αναβλήθηκαν κάποιες εκδηλώσεις.

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο ανέβασε τα έργα «Ο Γενικός Γραμματέας», το παιδικό «Οι Φασουλήδες με το Ρόπαλο», για δεύτερη χρονιά τα «Εμφύλια Έπη» και πρόσφατα το «Οδυσσέως Σχεδία».

Εγγραφές σε Ωδείο, Καλλιτεχνικό Εργαστήρι και Σχολή Χορού
Ξεκίνησαν από την 1η του μήνα και θα συνεχιστούν μέχρι τις 14/9 οι εγγραφές για τα μαθήματα στις καλλιτεχνικές σχολές του Δήμου Καλαμάτας και, όπως ανέφερε ο κ. Δρούγας, για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια ελήφθη γενναία απόφαση για μειώσεις διδάκτρων, με εξαίρεση τη Σχολή Χορού, όπου θεωρείται ικανοποιητική η μηνιαία συνδρομή των 40 ευρώ.

Εκτός από τις γενικές μειώσεις που κυμαίνονται από λίγα έως περίπου 20 ευρώ, προβλέπονται εκπτώσεις σε πολυτέκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, τριτέκνους, ανέργους, φοιτητές και πολλαπλή φοίτηση, ενώ καθορίστηκε εφάπαξ εγγραφή ανεξαρτήτως σχολής στα 20 ευρώ αντί για ετήσια εγγραφή 5 ευρώ σε κάθε σχολή.

Τα μαθήματα αρχίζουν στις 15 Σεπτεμβρίου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας για πληροφορίες και εγγραφές είναι: 27210-21881 (Δημοτικό Ωδείο), 27210-83086 (Δημοτική Σχολή Χορού) και 27210-28864 (Εικαστικό Εργαστήρι).

Χ.Ε.