Ξεκίνησε το πρόγραμμα ανακύκλωσης αστικών στερών αποβλήτων στη Μάνη

Ξεκίνησε το πρόγραμμα ανακύκλωσης  αστικών στερών αποβλήτων στη Μάνη

Μέχρι το Φεβρουάριο του 2022 θα διαρκέσει η υλοποίηση του προγράμματος «Ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την διαχείριση των απορριμμάτων», με τίτλο: «Πράσινη Μάνη- Πρόληψη και Ανακύκλωση Αστικών Στερεών Αποβλήτων στο Δήμο Δυτικής Μάνης», το οποίο ήδη ξεκίνησε.

Είναι η πρώτη πρόταση που υπεβλήθη με τη ΜΚΟ «Αργοναύτες» και εγκρίθηκε προχωρώντας στην υλοποίησή της, ενώ αναμένονται κι άλλες εγκρίσεις από ανάλογες προτάσεις που έχει υποβάλει ο Δήμος Δυτικής Μάνης.

Απομάκρυνση των οργανικών
Όπως τονίζει ο Δήμος Δυτικής Μάνης, για να έχει επιτυχία το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων χρειάζεται να συμμετέχουν το 100% των οργανωμένων ομάδων του Δήμου, συλλόγων και δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου μαζί με τη Δημοτική Αρχή να επιτευχθεί η συμμετοχή και συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών.

«Μόνο έτσι θα υπερνικηθούν οι “κακές συνήθειες” που έχουν ως αποτέλεσμα τη ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Δημοτική Αρχή προχώρησε στη μεταφορά των απορριμμάτων της σε νόμιμο χώρο υγειονομικής ταφής, όμως η διαχείριση αυτή είναι ακόμα ακριβή. Η διαλογή στην πηγή είναι ένας τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων που θα φέρει και οικονομικά οφέλη στο Δήμο, γι’ αυτό και στηρίζουμε όλα τα προγράμματα που σχετίζονται με αυτό», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος. 

Ως πρώτος στόχος για το επόμενο διάστημα είναι ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να εστιάσουν στην «απομάκρυνση από τα απορρίμματα των οργανικών», που ελαττώνουν έτσι το 40% των απορριμμάτων. Αυτό είναι προϋπόθεση για να γίνει διαχείριση των υπολοίπων.

«Έτσι θα πετύχουμε και τους στόχους που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να πληρώνουμε δυσβάσταχτα πρόστιμα που ήδη έχουν εξαγγελθεί», καταλήγει ο Δήμος Δυτικής Μάνης.