Ξεπέρασε τις φετινές προσδοκίες η κίνηση στη μαρίνα Καλαμάτας

Ξεπέρασε τις φετινές προσδοκίες  η κίνηση στη μαρίνα Καλαμάτας

Σε καλά επίπεδα οι κρατήσεις και για το χειμώνα

Μπορεί λόγω της πανδημίας να μην αναγκάσθηκαν – όπως άλλες χρονιές- να διώξουν σκάφη εξαιτίας έλλειψης χώρου, αλλά η πληρότητα της μαρίνας Καλαμάτας, ακόμα και τη φετινή, τόσο δύσκολη περίοδο, κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ικανοποιώντας πλήρως τους υπευθύνους.

Μάλιστα, όπως τόνισε μιλώντας στο «Θ» ο διευθυντής της Παναγιώτης Μπούνας, η κίνηση ήταν πολύ καλύτερη και από αυτή που προέβλεπαν, καθώς περίμεναν τα πράγματα να είναι πιο άσχημα και για τη μαρίνα της Καλαμάτας, όπως με τόσους οικονομικούς και τουριστικούς κλάδους που έχουν πληγεί.

Πτώση μεγάλη υπήρξε στις μικρές κρουαζιέρες που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο από σκάφη, αλλά η υπόλοιπη κίνηση και οι κρατήσεις στη μαρίνα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Καλή κίνηση

«Γενικά φέτος περιμέναμε να είναι πιο άσχημα τα πράγματα απ’ ό,τι ευτυχώς τελικά ήταν» σημείωσε αρχικά ο κ. Μπούνας, ενώ συνέχισε επισημαίνοντας πως η μεγάλη διαφορά ήταν ότι τη φετινή σεζόν δεν κινήθηκαν τα σκάφη που έρχονταν για ημερήσιες κρουαζιέρες. Σκάφη, δηλαδή, που έρχονταν στην Καλαμάτα για να μείνουν από μία έως λίγες ημέρες, να κάνουν τροφοδοσία και να φύγουν για διακοπές. Αυτός ο τομέας παρουσίασε μεγάλη πτώση που έφτασε 80%.

Κάποια σκάφη παρέμειναν στη μαρίνα από πέρυσι, με κάποιους ιδιοκτήτες να μην έρχονται καθόλου, ενώ αρκετοί ήρθαν, έκαναν τις διακοπές τους και αναμένεται να επιστρέψουν και για κάποιο ακόμα δεκαήμερο.

Η πληρότητα της μαρίνας τη φετινή περίοδο σε σύγκριση με πέρυσι παρουσίασε μια πτώση μόλις της τάξης του 15%. «Πολλά σκάφη έμειναν ακίνητα και δεν έπεσαν καθόλου στο νερό. Εμείς, ειδικά για τους μήνες της καραντίνας, τους κάναμε μια γενναία έκπτωση που ξεπέρασε και το 50%. Συμμεριστήκαμε ότι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το σκάφος τους και βοηθήσαμε με εκπτώσεις», πρόσθεσε ο κ. Μπούνας.

Κρατήσεις για το χειμώνα

Μετά την καραντίνα, όμως, η κίνηση άνοιξε και από το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και μέχρι και τώρα είναι πάρα πολύ καλή. Για το χειμώνα υπάρχουν ήδη κρατήσεις, ενώ από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του μέχρι τώρα ο διευθυντής της μαρίνας φαίνεται ότι η κίνηση θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με ελάχιστη πτώση.

Ο κόσμος, όπως εξήγησε ο κ. Μπούνας, θεωρεί το γιότινγκ ασφαλές και το επιλέγει για την ξεκούραση και τα ταξίδια του. «Είναι οικογένειες και νιώθουν ασφάλεια στο σκάφος τους. Αρκετοί πελάτες μας, ιδιαίτερα Ευρωπαίοι πολίτες, έκαναν και μεγάλα ταξίδια φέτος. Έφτασαν μέχρι και Κέρκυρα και επέστρεψαν πάλι Καλαμάτα. Τους αρέσει η μαρίνα και η Καλαμάτα και την προτιμούν», κατέληξε ο κ. Μπούνας.

Όλα τα τελευταία χρόνια η μαρίνα της Καλαμάτας βρισκόταν σε ανοδική πορεία και κάθε καλοκαίρι δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τη μεγάλη ζήτηση. Το, δε, όφελος για την πόλη κρίνεται ως μεγάλο, καθώς τα στοιχεία έχουν δείξει ότι για κάθε ένα ευρώ που αφήνει ένας πελάτης στη μαρίνα, αφήνει περίπου 9 ευρώ στην πόλη.

Της Βίκυς Βετουλάκη