Θ. Βασιλόπουλος: «Ξεκάθαρα υπέρ της ανάπλασης και της ανάδειξης των αρχαίων»

Θ. Βασιλόπουλος: «Ξεκάθαρα υπέρ της ανάπλασης και της ανάδειξης των αρχαίων»

Μία μέρα μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με σκοπό να ξεκαθαρίσει τη θέση της παράταξής του για το επίμαχο θέμα της ανάπλασης της Υπαπαντής και της ανάδειξης των αρχαίων της, ενώ στις δηλώσεις του άφησε αιχμές για τη στάση των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων.

Ειδικότερα ανέφερε: «Το ιστορικό της ανάπλασης είναι λίγο-πολύ γνωστό. Είναι γνωστό πως μέσα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς κατάφερε ο Δήμος να εξασφαλίσει μια χρηματοδότηση για την ανάπλαση της πλατείας, που αποτελεί ντροπή να χρησιμοποιείται ως χώρος άναρχης στάθμευσης οχημάτων. Όπως γνωρίζετε, μια τέτοια χρηματοδότηση έργου θα τη ζήλευαν όλοι οι Δήμοι της χώρας, ειδικά αυτή την εποχή.

Παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή, αφουγκραζόμενη την τοπική κοινωνία, συντεταγμένα, με πλάνο, σχεδιασμό και χωρίς άναρθρες κραυγές, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να καταστεί δυνατή, παράλληλα με την ανάπλαση, η σωστική ανασκαφή των αρχαίων που βρίσκονται στην περιοχή της Υπαπαντής. Μέσω συνεχούς αλληλογραφίας με την υπουργό Πολιτισμού. Μέσω επαφών με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μέσω αλλεπάλληλων συσκέψεων με υπηρεσιακά στελέχη και ειδικούς επιστήμονες. Μέσω σύγκλησης Διαπαραταξιακής παρουσία της καθ’ ύλην αρμόδιας προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Ετοίμασε, δε, χωρίς καμία χρονοτριβή προγραμματική σύμβαση με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΕΜΠ, προκειμένου να προκύψουν νέα στοιχεία και ενδείξεις για τη χωροθέτηση των αρχαίων μέσω της επιστημονικής διαδικασίας της γεωφυσικής διασκόπησης.

Συντεταγμένες ενέργειες και ισχυρή πολιτική βούληση
Με αυτές τις συντεταγμένες ενέργειες αλλά και ισχυρή πολιτική βούληση για την επίλυση ενός χρόνιου ζητήματος, όπως αυτό της ανάδειξης των αρχαίων, ενός ζητήματος που μας ευαισθητοποιεί ιδιαίτερα, προσήλθαμε στο χθεσινό (σ.σ. προχθεσινό) Δημοτικό Συμβούλιο.

Νέα στοιχεία
Η ενημέρωση της καθ’ ύλην αρμόδιας κυρίας Μηλίτση στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε καταλυτική. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η υπηρεσία της τα τελευταία 24ωρα, υπήρξε μεγάλη ανατροπή ως προς τη χωροθέτηση των αρχαίων.

Σύμφωνα με την κα Μηλίτση, λοιπόν, η οποία επικαλέστηκε αξιόπιστα ευρήματα, καθώς και τοπογραφική αποτύπωση του 1961, η οποία καταδείκνυε τη θέση των αρχαίων:

α) τα αρχαία δε βρίσκονται στο χώρο της πλατείας αλλά κάτω από το ρείθρο του νότιου πεζοδρομίου και επί της οδού Θέμελη

β) σύμφωνα με τις μαρτυρίες της εποχής και με τα ιστορικά ντοκουμέντα η ύπαρξη άλλων αρχαίων στο χώρο της πλατείας συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, αφού ούτε και το 1960 είχαν βρεθεί στο χώρο της πλατείας από τους αρχαιοφύλακες.

Αντιπολιτευτική ρητορική
Στο σημείο αυτό να τονίσω κάτι, διότι πολλά λέγονται, γράφονται και, δυστυχώς, η κοινή λογική έχει πάει περίπατο. Και δεν ομιλώ για τον καλοπροαίρετο κόσμο και τους συμπολίτες μας που πολλές φορές μπορεί να παρασυρθούν και από το συναίσθημα, αλλά και από τη δικαιολογημένη ανυπομονησία για την ανάδειξη των αρχαίων στην πόλη τους, κάτι που αποτελεί άλλωστε και δικό μου στόχο.

Για παράδειγμα, η κα Κουζή, δίχως κανένα αξιόπιστο επιστημονικό τεκμήριο στα χέρια της, μας καλούσε δια του Τύπου στις 18 Αυγούστου να αποσύρουμε την προκήρυξη του έργου και να διακόψουμε τη διαδικασία της ανάπλασης.

Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων λοιπόν, φανταστείτε να είχαμε εισακούσει το αίτημα της κας Κουζή. Ο διαγωνισμός της ανάπλασης θα σταματούσε και θα χανόταν η χρηματοδότηση και κατά πάσα πιθανότητα χωρίς λόγο, αφού τα αρχαία τελικά χωροθετούνται σε άλλη θέση.

Για παράδειγμα, ο κ. Τζαμουράνης δια συμβούλων του ξαφνικά υποστήριζε σθεναρά την εκτεταμένη συστηματική ανασκαφή σε ολόκληρο τον προαύλιο χώρο της πλατείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη κόστους αλλά και χρόνιων καθυστερήσεων στα έργα της περιοχής.

Καλά τον κ. Μάκαρη δε θα τον σχολιάσω, καθώς ακόμα και μετά από την ενημέρωση της κας Μηλίτση συνέχισε να ομιλεί για συστηματική ανασκαφή…

Ο κ. Κοσμόπουλος ομολογώ πως είχε μία πιο συγκροτημένη άποψη και πάντα υπό την προϋπόθεση μιας ρεαλιστικής λύσης που δε θα θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση του έργου. Ο ίδιος τα έγραφε αυτά στον Τύπο. Δεν τα λέω εγώ. Άραγε, τι άλλαξε χθες (σ.σ. προχθές);

Χθες (σ.σ. προχθές), λοιπόν, και υπό το πρίσμα των νέων στοιχείων που προσκομίστηκαν από την κα Μηλίτση και τη διαφαινόμενη χωροθέτηση των αρχαίων στον πεζοδρόμιο και επί της οδού, οφείλαμε να προσαρμοστούμε με τις εξελίξεις.

Η διαδικασία, άλλωστε, υπό το πρίσμα των νέων στοιχείων οφείλει να είναι δυναμική κι όχι στάσιμη! Εν τούτοις, έκπληκτος άκουγα τις τοποθετήσεις των επικεφαλής (που τις είχαν γράψει πριν από το Δημοτικό Συμβούλιο) και δε φρόντισαν να τις αναπροσαρμόσουν, έστω για τους τύπους, μετά την ενημέρωση της κα Μηλίτση. Αυτοί μιλούσαν λες και δεν είχαν ακούσει τίποτα.

Η θέση η δική μας είναι καταγεγραμμένη στην κάμερα και είναι η εξής: Ναι στην ανάδειξη των αρχαίων που βρίσκονταν σε κατάχωση μέσω σωστικής ανασκαφής χωρίς να απειλείται η χρηματοδότηση και η τύχη του πολυπόθητου έργου της ανάπλασης, αφού έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, δε διαφαίνεται κάποια αλληλεπίδραση του ενός από το άλλο, και ναι στην περαιτέρω διερεύνηση και τον ακριβή εντοπισμό της θέσης των αρχαίων με τη συνέργεια και πολύτιμη συνεπικουρία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, προκειμένου η υπόθεση να πάρει το δρόμο της επιτέλους. Αυτή η θέση θα ήταν ευχής έργο να ήταν κοινή και ομόφωνη.

Οι αντιπολιτεύσεις αναγκάστηκαν από τις εξελίξεις να συμφωνήσουν στη σωστική ανασκαφή. Όμως, αν και ενημερώθηκαν πως η θέση των αρχαίων ήταν διαφορετική από αυτή που πίστευαν και όχι εντός της πλατείας, διαφώνησαν στο κομμάτι που έλεγε “ χωρίς να απειλείται η χρηματοδότηση του έργου της ανάπλασης”.

Ε, λοιπόν, εγώ σε εισήγηση που θα έθετε εν αμφιβόλω τη χρηματοδότηση ενός τέτοιου έργου δε θα συμφωνούσα ποτέ. Είμαι απόλυτος. Είμαι ξεκάθαρος. Ήμουν και είμαι συνεπής στα λεγόμενά μου.

Επαναλαμβάνω. Ναι στην ανάδειξη των αρχαίων μέσω σωστικής ανασκαφής και την περαιτέρω διερεύνηση για τον ακριβή εντοπισμό της θέσης τους με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο κι όχι πρόχειρα και μπακαλίστικα. Ναι, όμως, και στην απαραίτητη για τον τόπο ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής. Όχι στην προχειρότητα, όχι στη μικροπολιτική.

Διαβεβαιώνω τους πολίτες πως και η ανάπλαση της πλατείας θα γίνει και η ανάδειξη των αρχαίων θα πάρει το δρόμο της εντός της παρούσης θητείας. Προχωράμε με συνέπεια, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα».

Τέλος, ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι η συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την πραγματοποίηση γεωφυσικής διασκόπησης της περιοχής δεν πρόκειται να ακυρωθεί.

Α.Π.