Το κράτος να επαναφέρει το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες ζήτησε με «μια φωνή» το Δ.Σ. Μεσσήνης

Το κράτος να επαναφέρει το αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες ζήτησε με «μια φωνή» το Δ.Σ. Μεσσήνης

«Έξω από δόντια» μίλησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης

Την ασφάλεια των κατοίκων της Πιπερίτσας ζήτησε ο πρόεδρος της Τ.Κ.

Σε κλίμα συναίνεσης πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης με μοναδικό θέμα συζήτησης την παραβατικότητα που ταλανίζει ολόκληρο το Δήμο.

Ύστερα από μια «δύσκολη» εβδομάδα, ειδικά για την πόλη της Μεσσήνης και το γειτονικό χωριό της Πιπερίτσας, ο δήμαρχος, οι επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πρόεδροι των χωριών, τοποθετήθηκαν στα όσα βίωσε και βιώνει η περιοχή την τελευταία εβδομάδα.

Τη συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος, που εξέφρασε τη λύπη του για όσα διαδραματίζονται από τη Δευτέρα στην περιοχή.  Παράλληλα, ευχαρίστησε τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών τόσο της Μεσσήνης όσο και των χωριών που κράτησαν την ψυχραιμία τους αυτές τις ημέρες. Τόνισε ότι η εφαρμογή των νόμων πρέπει να είναι ξεκάθαρη από τις Αρχές, χωρίς «αστερίσκους» και καμία παραβατική συμπεριφορά δεν είναι και δε θα είναι ανεκτή. Ανοχή στην ανοχή τέλος, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αθανασόπουλος υπενθύμισε ότι από την πρώτη στιγμή είχε θέσει τα ζητήματα αυτά στον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, τον οποίο και έχει συναντήσει τρεις φορές από τη μέρα που ανέλαβε. Η επιστροφή του αισθήματος κοινωνικής ασφάλειας είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα τόνισε ο δήμαρχος.

Απαντώντας σε επικρίσεις που δέχθηκε, κυρίως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά εμμέσως και στην επιστολή του τέως δημάρχου Γ. Τσώνη χωρίς να τον κατονομάσει, υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή με ψυχραιμία έκανε όλες τις απαραίτητες κινήσεις, με μέλημα να μη διαταραχθεί περαιτέρω η ασφάλεια της πόλης και να επανέλθει το συντομότερο η κοινωνική ηρεμία. «Φωνές» και ανεύθυνες «κραυγές» δεν ταιριάζουν σε ώρες κρίσης, πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Αθανασόπουλος ευχαρίστησε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκο Κοτταρίδη για τη στάση που επέδειξε, κάνοντας γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε μαζί του και είχαν συχνή επικοινωνία. Συμπλήρωσε, δε, λέγοντας ότι το γραφείο του είναι και θα είναι ανοικτό για όλους τους δημοτικούς συμβούλους που επιθυμούν ενημέρωση. Απ’ την πλευρά του, κατέθεσε τέσσερις προτάσεις για αυτή τη στιγμή. Πρώτον, ζήτησε να διατηρηθεί η υψηλή αστυνόμευση στη Μεσσήνη και την ευρύτερη περιοχή και κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ζήτησε, επίσης, αλλαγή και αυστηροποίηση των ποινών για την κατά συρροή κλοπή, καθώς και την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα προς αυτή την κατεύθυνση. Τόνισε δε την ανάγκη διασύνδεσης των επιδομάτων με την παραβατικότητα και τη νομιμότητα, για να μην υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Τέλος, ανέφερε ζητήματα προγραμμάτων ένταξης στην κοινωνία των Ρομά.

Κλείνοντας ο κ. Αθανασόπουλος υποσχέθηκε ανοιχτή διαβούλευση για το ίδιο θέμα, παρουσία θεσμικών παραγόντων και βουλευτών του νομού, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Απ’ την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Νίκος Κοτταρίδης, υπογράμμισε ότι όλες οι προτάσεις του δημάρχου είναι σωστές, αλλά αυτή την ώρα προέχει η εγγύηση της ασφάλειας των κατοίκων της Μεσσήνης και των χωριών της υπαίθρου. Όλα τα άλλα θα πρέπει να απασχολήσουν το Σώμα κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Εξέφρασε και με τη σειρά του τη λύπη του για όσα τραγικά συνέβησαν, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση ειδικά στα χωριά βρίσκεται εκτός ελέγχου εδώ και καιρό και θα συνεχιστεί, αν η Πολιτεία δε σκύψει πάνω από το πρόβλημα. Ξεκαθάρισε ότι το θέμα της παραβατικότητας είναι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει σε αυτό να χωρούν προεκλογικά παιχνίδια και «κορώνες» που έχουν ακουστεί κατά το παρελθόν, γιατί είναι υπεράνω των δυνάμεων όλων. 

Κλείνοντας, ζήτησε να λειτουργήσουν και τα κέντρα παραβατικότητας των Δήμων, όπως ακριβώς λέει ο νόμος.

Ο Χρήστος Θεοδωρακόπουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταδίκασε τα όσα συνέβησαν και ζήτησε τήρηση των νόμων. Υπενθύμισε ότι ο ίδιος επανειλημμένως είχε ζητήσει τη διεξαγωγή Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα αυτό που συζήτησαν χθες, χωρίς ωστόσο να ακουστεί. Παράλληλα, έκανε λόγο για ανομία των Ρομά που τους παρατηρούν να απειλούν κατά ομάδες στη Μεσσήνη, να καίνε και να σπάνε ξένες περιουσίες ανενόχλητοι. Έκανε λόγο δε, όχι μόνο για παραβατική συμπεριφορά, αλλά και για εγκληματική, μιλώντας για εμπόριο ναρκωτικών κ.ά.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν αρκετοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και της αντιπολίτευσης που κινήθηκαν στο ίδιο πλαίσιο κύματος, ζητώντας κυρίως την άμεση αλλαγή του Ποινικού Κώδικα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αντιδήμαρχος Κώστας Ρούτσης ήταν ο μόνος που ζήτησε συγγνώμη από τους τρεις υπαλλήλους καθαριότητας του Δήμου που κινδύνευσαν, ενώ ο αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι απαράδεκτο να έχουν σημειωθεί ζημιές, τραμπουκισμοί, φωτιές και σπασίματα και να συνεχίζουν ανενόχλητοι ζητώντας άμεση εφαρμογή του νόμου για όλους.

Η αναφορά του αντιπροέδρου του Σώματος, Νίκου Ξενόγιαννη, είναι χαρακτηριστική και πέρα για πέρα αληθινή, τονίζοντας ότι χρόνια τώρα απ’ όλους τους δημάρχους της Μεσσήνης έμειναν «ενθύμιο» οι υποσχέσεις και οι φωτογραφίες με τους εκάστοτε υπουργούς.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν και οι πρόεδροι που είχαν προσκληθεί και συγκεκριμένα της Πιπερίτσας, του Καρτερολίου, της Πιλαλίστρας, του Μαυρομματίου και της Μεσσήνης. Ο πρόεδρος της Πιπερίτσας, Δημήτρης Δημητρούλιας, που βίωσε και βιώνει από τη Δευτέρα δραματικές καταστάσεις, ζήτησε το Σώμα να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών του χωριού και παράλληλα κάποιος να μεριμνήσει για τις δημόσιες απειλές σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εκτοξεύονται προς το χωριό.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των άλλων προέδρων, με τον πρόεδρο του Μαυρομματίου κ. Πατρινιό να υπογραμμίζει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει προ πολλού και ότι αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, σύντομα θα βιώσουμε κι άλλες ανάλογες καταστάσεις.

Αυτός που μίλησε έξω από τα δόντια στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, Γιώργος Πετρόπουλος. Ο κ. Πετρόπουλος κατηγόρησε ανοιχτά την ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ότι αφήνει ανεξέλεγκτη την ασυδοσία των Ρομά. Σωστά, είπε, είναι όσα λέγονται για τον Ποινικό Κώδικα, αλλά αυτά αφορούν 2-3 χρόνια μετά. Πρόσθεσε, δε, ότι η παράνομη και επικίνδυνη οδήγηση, οι ληστείες και κλοπές που σκόπιμα δεν καταγράφονται, οι δημόσιες απειλές, τα σπασμένα καταστήματα, οι 100 που βρέθηκαν μέρα μεσημέρι και έσπασαν τον κόμβο της Μεσσήνης, δεν είναι θέματα για τα οποία φταίει ο Ποινικός Κώδικας, αλλά το κατά πόσο η Αστυνομία έχει τη διάθεση να επέμβει. Παράλληλα, μίλησε ξεκάθαρα για μεγάλη εγκληματικότητα στην περιοχή, μιλώντας για διάφορα εμπόρια, ζητώντας να σταματήσει και η «καραμέλα» της παραβατικότητας.

Κλείνοντας τόνισε ότι ο εμπορικός κόσμος της Μεσσήνης βιώνει μια τραγική κατάσταση, η οποία μόνο αν βρει όλη την πόλη ενωμένη, φορείς, θεσμούς πολίτες, θα αλλάξει…

Υ.Γ.: Τα όσα συνέβησαν λίγη ώρα αργότερα μετά την απόφαση του εισαγγελέα, δικαίωσαν πλήρως όσα υποστήριξε ο πρόεδρος τους Εμπορικού Συλλόγου.

Υ.Γ.1: Τρεις υπάλληλοι του Δήμου Μεσσήνης κινδύνευσαν, περιουσία του Δήμου υπέστη σοβαρές ζημιές και ο μόνος που είπε δυο κουβέντες από όλο το Σώμα ήταν ο αντιδήμαρχος Κώστας Ρούτσης. Αλήθεια, ο Δήμος έχει καταθέσει μήνυση για όσα συνέβησαν την περασμένη Τετάρτη; Το Σωματείο Υπαλλήλων του Δήμου έμαθε για το περιστατικό;

Του Κώστα Γαζούλη