Υπόθεση Δημήτρη Κουκούτση: Παραιτήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις αλλά και… κοινές υπόγειες διαδρομές

Υπόθεση Δημήτρη Κουκούτση: Παραιτήσεις, ανεξαρτητοποιήσεις  αλλά και… κοινές υπόγειες διαδρομές

ι εξελίξεις γύρω από το θέμα που δημιουργήθηκε με το δημοτικό σύμβουλο και πρώην βουλευτή της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, Δημήτρη Κουκούτση, τρέχουν, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τις αντιδράσεις των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων.

Χθες το πρωί ο τέως (πλέον) πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης απέστειλε και επίσημα την παραίτησή του από όλες τις θέσεις που κατέχει, είτε στο παραπάνω νομικό πρόσωπο είτε σε άλλα, όπως και στη ΔΕΥΑΚ. Έτσι, προ ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, την προσεχή Δευτέρα, θα συζητηθούν τα εξής θέματα: “Αντικατάσταση παραιτηθέντος από τις θέσεις: I. εκπροσώπου του Δήμου Καλαμάτας στο Σύνδεσμο Ύδρευσης Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Κοινοτήτων περιοχής Καλαμάτας. II. α) τακτικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Ι.Δ. «Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.)», β) αναπληρωματικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας» και γ) αναπληρωματικού μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. «Σχολική Επιτροπή Μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»”. 

Επιπλέον, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Δούβας, εκλεγμένος με το συνδυασμό του πρώην βουλευτή, δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του. 

Από την άλλη πλευρά, η δημοτική παράταξη “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” προέβη σε επίσημη ανακοίνωση για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο Δήμο Καλαμάτας. Ειδικότερα, αναφέρει: “Εμείς μιλάμε για τη διασφάλιση της δημοκρατίας και ο δήμαρχος βλέπει παντού αντιπολιτευτές ΔΡΑΚΟΥΣ. 

Οι επιλογές του δημάρχου ήταν από την αρχή κάτι παραπάνω από προφανείς και απαράδεκτες: Συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό του πρώην μελών της Χρυσής Αυγής, προεκλογικές δηλώσεις αδελφικών σχέσεων ανάμεσα στους συνδυασμούς Κουκούτση και Βασιλόπουλου, φωτογραφίες αντιδημάρχου από το 2013 σε συνάθροιση της Χρυσής Αυγής, συνεργασία με τον υπόδικο Κουκούτση με την ανάληψη της δημοτικής εξουσίας, διορισμός του στο Σύνδεσμο Ύδρευσης και θέσεις σε νομικά πρόσωπα του Δήμου, κατάληψη θέσης στα έδρανα της πλειοψηφίας, απόλυτη ταύτιση των δύο παρατάξεων σε κάθε επίμαχο ζήτημα, ιδεολογική υπεράσπισή του από το δήμαρχο και αντιδημάρχους, προκλητική ανοχή στις συνεχείς απαράδεκτες λεκτικές του προκλήσεις. 

Πολλές συμπτώσεις για να παραμένουν συμπτώσεις. Δεν είναι απλά αναφαίρετο δικαίωμά μας, αλλά, κυρίως, υποχρέωσή μας να ορθώνουμε παράστημα για όλα τα παραπάνω. 

Λυπούμαστε πολύ αν η, εύκολη και γρήγορη, αντίδραση του δημάρχου είναι πως συκοφαντούμε. Κάτι τέτοιο υποβιβάζει τη φωνή μας και το δημοκρατικό μας ρόλο. Κυρίως όμως υποδηλώνει ένα πολύ σημαντικό κίνδυνο για την πόλη μας: Ή ο δήμαρχος δεν αντιλήφθηκε το γραμμάτιο που υπόγραψε προεκλογικά ή προσποιείται ότι δεν το αντιλαμβάνεται και κατά την προσφιλή του τακτική πετάει το μπαλάκι στην εξέδρα.  Εμείς δεν ξέρουμε ποιο είναι το πιο επικίνδυνο. Σε ένα, όμως, έχει δίκιο ο δήμαρχος. Αισθανόμαστε ντροπή.  Αισθανόμαστε μεγάλη ντροπή που η πόλη μας εκπροσωπείται από έναν τέτοιο δήμαρχο που επικαλείται την δημοκρατία που ο ίδιος προσβάλλει για να κουκουλώσει τα τεράστια λάθη του”.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη