Τέλος στα… προβληματικά έργα βάζει η Περιφέρεια

Τέλος στα… προβληματικά  έργα βάζει η Περιφέρεια

Μοιράζοντας ευθύνες στο διευθυντή τεχνικών έργων και το μηχανικό παρακολούθησης

“Κατά κανόνα δε δικαιολογούνται σταλίες και προφανώς δε θα επιτρέπονται στο εξής. Σε περίπτωση δε που συμβεί κάτι τέτοιο, κατά κανόνα θα αναζητούνται ευθύνες στο διευθυντή Τεχνικών Έργων και το μηχανικό”.

Τα παραπάνω σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, μετά την ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε προχθές στην Τρίπολη, με τη συμμετοχή του συνόλου των δικηγόρων και νομικών από τις Περιφερειακές Ενότητες.

“Συζητήσαμε μεγάλες υποθέσεις, στις οποίες εργολάβοι διεκδικούν από την Περιφέρεια πολλά εκατομμύρια ευρώ, με συνέπεια να διατρέχει σοβαρό κίνδυνο ο προϋπολογισμός της” συνέχισε ο Π. Νίκας, εξηγώντας ότι στην προχθεσινή σύσκεψη έγινε ο καθορισμός του τρόπου οργάνωσης και αντίδρασης της Περιφέρειας στις εν λόγω απαιτήσεις.

“Για κάθε μία από αυτές τις υποθέσεις θα γίνεται σύγκληση της επιτροπής νομικών υποθέσεων της Περιφέρειας, θα καθορίζεται η νομική γραμμή και ο νομικός εκπρόσωπός της” επισήμανε ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι πλέον θα τηρηθεί αρχείο νομικών υποθέσεων και ανακοινώνοντας παράλληλα ότι “θα δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, καθώς οι κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας είναι σοβαροί”.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, είναι τεράστια τα ποσά που διεκδικούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου εργολάβοι για εκκρεμότητες και προβλήματα που υπάρχουν με τα έργα τους, χωρίς δική τους ευθύνη, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας ενημέρωσε το προηγούμενο διάστημα το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι το ποσό που διεκδικούν στα δικαστήρια οι εργολάβοι ανέρχεται σε 24.000.000 ευρώ, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκος Γόντικας, ανέφερε ότι το ποσό είναι διπλάσιο.

Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι οι διεκδικήσεις αυτές έχουν προκληθεί από σταλίες και συγκεκριμένα σημείωσε: “Τι είναι σταλίες: Ή ο μηχανικός της Περιφέρειας τα έχει κάνει πλακάκια με τον εργολάβο ή δεν ξέρει τι του γίνεται, είναι αδιάφορος για την Υπηρεσία. Αυτό σημαίνει σταλίες”.

Ο κ. Νίκας τόνισε ακόμη ότι η Περιφερειακή Αρχή, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτές τις διεκδικήσεις, οργανώνει τη Νομική της Υπηρεσία. Είπε συγκεκριμένα ότι “χρειαζόμαστε γρήγορα ένα συμμάζεμα των Νομικών Υπηρεσιών. Ένα οργανωμένο γραφείο με διεύθυνση, μια νομική συζήτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης και προφανέστατα όταν χρειάζεται έξωθεν βοήθεια αυτή να δίνεται”.