Μέριμνα και μέτρα για το μάζεμα της ελιάς ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μέριμνα και μέτρα για το μάζεμα της ελιάς ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού για το δεύτερο lockdown, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε ερώτηση για τα προβλήματα που πιθανόν δημιουργήσει στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στο μάζεμα της ελιάς.

Όπως απάντησε: «Θα υπάρχουν ειδικές μέριμνες για εποχικά εργαζόμενους σε κλάδους της οικονομίας οι οποίοι είναι απολύτως κρίσιμοι. Και το μάζεμα της ελιάς είναι ένας από αυτούς. Θα ανακοινωθούν αυτά τα μέτρα σήμερα και αύριο (σ.σ. χθες και σήμερα). Προφανώς, η ασφάλεια της τροφοδοσίας, η διαχείριση της πρωτογενούς μας παραγωγής είναι πάρα πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων μας. Το γνωρίζουμε το πρόβλημα και θα υπάρχουν ειδικές μέριμνες και ειδικές δυνατότητες και για ανθρώπους, συμπολίτες μας, οι οποίοι κάθε χρόνο μαζεύουν οι ίδιοι τις ελιές τους και πρέπει να μετακινηθούν για αυτό το λόγο».

Από εκεί και πέρα, lockdown σε όλη τη χώρα για τρεις εβδομάδες, από τις 6.00 π.μ. αύριο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να διακινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Οι αποφάσεις μας βασίζονται στα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία είναι αδιαμφισβήτητα», υπογράμμισε κατά την ανακοίνωση των μέτρων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το lockdown «θα μοιάζει αλλά δε θα είναι εντελώς ίδιο με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο». Όπως είπε, θα χρειάζεται SMS για έξοδο από το σπίτι, ενώ θα είναι ανοιχτά τα σούπερ-μάρκετ, τα φαρμακεία, οι δομές υγείας και η διανομή έτοιμου φαγητού.

Ανοιχτά μένουν νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, σχολεία ειδικής αγωγής
Τόνισε, ωστόσο, ότι η μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι πως θα μείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά σχολεία, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες. Ως προς τα γυμνάσια και τα λύκεια, θα παραμείνουν κλειστά και θα δουλεύουν με καθεστώς τηλεκπαίδευσης, όπως είπε. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλες τις μετακινήσεις, τόνισε.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα και τόνισε ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο πενθήμερο, τον υποχρέωσε να λάβει τώρα αυτήν την απόφαση.

Γιατί ελήφθη η απόφαση για lockdown τριών εβδομάδων
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε –ερωτηθείς σχετικά και αναφερόμενος στις τελευταίες ημέρες- ότι «για λόγους τους οποίους δεν είμαστε σίγουροι ότι κατανοούμε απόλυτα, είχαμε μια εκθετική αύξηση. Κάτι άλλαξε δραματικά αυτή την εβδομάδα. Το είδαμε πρώτα στη Θεσσαλονίκη και αρχίσουμε να βλέπουμε ίδιες τάσεις σε άλλα σημεία της χώρας».

«Για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα, τα ενδιάμεσα μέτρα που είχαμε πάρει, είχαν αποδώσει» τόνισε και πρόσθεσε: «Οι νοσηλείες ήταν απολύτως διαχειρίσιμες. Κάτι άλλαξε».

Σημείωσε ότι δεν ήταν εύκολη η απόφαση για το lockdown, γνωρίζοντας ότι είναι οδυνηρό οικονομικά, ωστόσο σχολίασε ότι τα μέτρα ελήφθησαν για να μη φτάσει στα όριά του το σύστημα υγείας. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές δυνατότητες στο σύστημα υγείας, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν συστήματα υγείας σε χώρες πιο ανεπτυγμένες, με περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, που δεν άντεξαν.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι τρεις εβδομάδες είναι αρκετές, ωστόσο προειδοποίησε ότι «θα χρειαστεί να ξανανοίξουμε την οικονομία με μεγάλη προσοχή». Δήλωσε, επίσης, πεπεισμένος ότι τα νέα μέτρα θα αποδώσουν. «Το ζήτημα είναι πώς θα επιτρέψουμε στην κανονικότητα. Ελπίζουμε πιο σοφοί» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να επανέλθουμε το Δεκέμβριο, που είναι περίοδος γιορτών. Αλλά θα είναι κανονικότητα με κανόνες».