Να ανασταλεί η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα ζητούν τα Επιμελητήρια Πελοποννήσου

Να ανασταλεί η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα ζητούν τα Επιμελητήρια Πελοποννήσου

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, έστειλε το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, με θέμα την αναστολή εφαρμογής του Ν. 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» (Πτωχευτικός Κώδικας).

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, ο επιχειρηματικός κόσμος και ολόκληρη η κοινωνία παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας και τις επιπτώσεις που επιφέρουν στην οικονομία τα μέτρα για την προάσπισή της. Ήδη, όπως σημειώνεται, ολοκληρώνεται μια βδομάδα εφαρμογής του 2ου lockdown και οι επιχειρηματίες αρχίζουν να ασφυκτιούν, χωρίς να έχουν αποτάξει από πάνω τους ολοκληρωτικά τη σκιά του 1ου lockdown.

Επιστολή
Επισημαίνεται ότι οι επιχειρηματίες πλήττονται ανεπανόρθωτα βλέποντας τα εισόδημά τους να μηδενίζεται και οι υποχρεώσεις να βρίσκονται εν αναμονή εξυπηρέτησης. «Με βάση την ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ ο Ν. 4738/20, ήτοι 1η Ιανουαρίου 2021, θα πρέπει σε μόλις 35 εργάσιμες ημέρες να εκδοθούν οι κρίσιμες υπουργικές ή κοινές υπουργικές αποφάσεις και οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι για την εφαρμογή του. Είναι πολύ πιθανό, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, και ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, να βρεθούν προ απροόπτου, δεδομένου ότι το κλίμα στον επιχειρηματικό κόσμο είναι ήδη πολύ τεταμένο για να δεχθεί ακόμα έναν πιθανό προβληματισμό και μάλιστα για τις αυτοματοποιημένες πια πτωχεύσεις “μικρού” αντικειμένου», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Αναστολή
Γι’ αυτό το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ζητά την αναστολή εφαρμογής του Ν. 4738/2020 με τίτλο «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» έως τουλάχιστον τη 17η Ιουλίου 2021.

«Θεωρούμε ότι τη δεδομένη στιγμή, με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνει όλη η χώρα, η Πολιτεία με κάθε μέσo οφείλει να σταθεί δίπλα στον επιχειρηματία και τον πολίτη γενικά και να συνδράμει τα μέγιστα. Για το λόγο αυτό εκφράζουμε την πεποίθησή μας πως θα αξιοποιήσετε τη δυνατότητα που δίνεται από την Οδηγία (ΕΕ) 1023/20.6.2019 (L172/18)», καταλήγει η επιστολή.