Με πλειοψηφία πέρασαν προϋπολογισμός και τεχνικό πρόγραμμα 2021 στο Δήμο Μεσσήνης

Ανακατατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Με “διαρροές” εκατέρωθεν πέρασε η οικονομική ενίσχυση της ΔΕΥΑΜ 

Υπό πρωτόγνωρες συνθήκες ψηφίστηκαν φέτος ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Μεσσήνης, σε δύο συνεδριάσεις που διεξήχθησαν «δια περιφοράς». 

Υπενθυμίζεται πως προχθές Πέμπτη ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος είχε καλέσει τους επικεφαλής στο γραφείο του και τους είχε ενημερώσει για τα θέματα του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ είχαν και μια εποικοδομητική κουβέντα γενικότερα για την πορεία του Δήμου. 

Στην πρώτη χθεσινή συνεδρίαση, ένα από τα θέματα που συγκέντρωσε διαφωνίες ήταν η «Οικονομική Ενίσχυση ΔΕΥΑ Μεσσήνης». Ουσιαστικά πρόκειται για χρηματοδότηση του Δήμου στη δημοτική επιχείρηση ύψους 700.000 ευρώ. 

Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής πέρασε με πλειοψηφία, ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι την καταψήφισε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Μαλιώτης. Εκτός του κ. Μαλιώτη δεν την ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας με επικεφαλής τον κ. Κοτταρίδη, καθώς και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Γιώργος Τσώνης και Μανώλης Δουρούμης. Ωστόσο, από την παράταξη του κ. Τσώνη θετικά ψήφισε ο πρώην πρόεδρος της επιχείρησης Ντίνος Μπουρίκας, καθώς και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Κανελλόπουλος και Αθανασόπουλος. 

Με επιστολή του ο επικεφαλής της «Αδέσμευτης Κίνησης Πολιτών» κ. Κοτταρίδης εξηγεί γιατί η παράταξή του (εκτός Μπουρίκα) καταψήφισε τη συγκεκριμένη πρόταση. Αναφέρει αναλυτικά: «Η ΔΕΥΑΜ έχει έλλειμμα χιλιάδων ευρώ, με τη χρηματοδότηση (δάνειο) από το Δήμο ύψους 700.000 ευρώ γίνεται προσπάθεια μετάθεσης του προβλήματος στο χρόνο, όμως αυτό δε θα τη καλύψει. Ως Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουμε πλήρη στοιχεία (ισολογισμούς- απολογισμούς) για να γνωρίζουμε ακριβώς τα ελλείμματα. 

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να μη γίνει δεκτό από το υπουργείο να αποπληρώσουμε το δάνειο από τους ΚΑΠ σε 72 δόσεις και να υποχρεωθούμε να σε αποπληρωμή με 18 δόσεις .

Για τους λόγους αυτούς δεν ψηφίζουμε τη χρηματοδότηση (δάνειο) από το Δήμο ύψους 700.000 ευρώ. 

Προτείνουμε η ΔΕΥΑΜ να περιορίσει τις δαπάνες, να χρεώνει ό,τι βγαίνει από τις δεξαμενές της ανεξαρτήτως σε όλους (χρέωση του Δήμου για πλατείες, παιδικές χαρές, γήπεδα, κτηριακές εγκαταστάσεις) να λειτουργήσει η τηλεμετρία- αλήθεια, τι γίνεται με αυτό το πρόγραμμα- προκειμένου οι ανταποδοτικές της υπηρεσίες να ισοσκελιστούν».

Εκτός του παραπάνω θέματος κατά πλειοψηφία από την 32η συνεδρίαση πέρασε και η έγκριση του τεχνικού προγράμματος του 2021, στο οποίο περιλαμβάνονται έργα ύψους 10,071,829.09 ευρώ. Το τεχνικό πρόγραμμα πέρασε με ευρεία πλειοψηφία, ενώ το ψήφισε και ο κ. Τσώνης σημειώνοντας ότι το κάνει, γιατί στην ουσία πρόκειται επί συνόλου για έργα της δικής του δημαρχοντίας. 

Κατά ψήφισε η «Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών» του κ. Κοτταρίδη, διευκρινίζοντας τους λόγους: 

«-Υπάρχουν κατατμήσεις έργων με σκοπό να γίνουν απευθείας αναθέσεις και όχι δημοπρατήσεις. 

-Δε γίνεται καταμερισμός στις Δημοτικές Ενότητες αναλογικά σε έργα σύμφωνα με τη ΣΑΤΑ που εισπράττεται.

-Υπάρχει καθυστέρηση εκτέλεσης των συνεχιζόμενων έργων (ανάπλαση Ιστορικού Κέντρου Μεσσήνης) όπως και έργων που αφορούν στην αγροτική οδοποιία (τσιμεντοστρώσεις), έργα ζωτικής σημασίας για τα χωριά μας (υπάρχουν ίδιες εγγραφές με το πρόγραμμα του 2020, διότι δεν απορροφήθηκαν τα ποσά όπως θα επιβαλλόταν να γίνει). Αυτό και μόνο χαρακτηρίζει την αδράνεια της Δημοτικής Αρχής. 

-Κανένα νέο έργο δεν έχει εγγραφεί στο πρόγραμμα στον τομέα του αθλητισμού, καθώς και τον αγροτικό τομέα. Αντιθέτως, ακυρώθηκε η προγραμματική συμφωνία που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την έναρξη των εργασιών με την Περιφέρεια για το Αρδευτικό Τρίκορφου. 

-Κατά τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος δεν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των συμβουλίων και των προέδρων των Κοινοτήτων». 

Για όλους τους παραπάνω λόγους που ενδεικτικά αναφέρθηκαν η παράταξη του κ. Κοτταρίδη αποφάσισε να καταψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα, εκτός από τα συνεχιζόμενα έργα που σχεδόν όλα είναι «δικά της», όπως υποστήριξε. 

Γ. Αθανασόπουλος: “H ευρεία πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε στοχεύοντας στην επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας”

Η δεύτερη χθεσινή συνεδρίαση που διεξήχθη επίσης δια περιφοράς είχε μοναδικό θέμα την έγκριση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του 2021. Συμμετείχαν συνολικά 30 δημοτικοί σύμβουλοι, από τους οποίους ψήφισαν θετικά 21, παρών ένας και οι υπόλοιποι 8 ψήφισαν θετικά μόνο τις λειτουργικές δαπάνες και τα συνεχιζόμενα έργα. 

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκαν το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός του 2021, στη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, γεγονός που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε, στοχεύοντας στην επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας και τη δυνατότητα να παραμείνουμε σταθεροί στους αναπτυξιακούς στόχους που έχουμε δρομολογήσει για την υλοποίηση των μεγάλων έργων υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Καταρτίσαμε ένα τεχνικό πρόγραμμα ύψους 11.700.000 περίπου, το οποίο θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας χρονιάς, όπως αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγροτικής και δημοτικής οδοποιίας, της καθαριότητας, αλλά και επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν από τις επιπτώσεις του covid-19. Ευελπιστούμε ότι, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, τα νεοενταγμένα σε χρηματοδοτήσεις έργα θα προχωρήσουν απρόσκοπτα, παράλληλα με παλαιότερα έργα, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται ο σχεδιασμός νέων έργων και η αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την προώθησή τους». 

Αντιθέτως, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό, καθώς τον θεωρεί πλασματικό και δεν έχει κοινωνικό πρόσημο. Ενδεικτικά, σε επιστολή που έστειλε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανέφερε, δύο παραδείγματα:

«Ως προς το πλασματικό του προϋπολογισμού, φαίνεται από την απαίτηση είσπραξης 765.945,86 ευρώ με κωδικό 3219-0022 και που δεν πρόκειται να εισπραχτούν από τη ΔΕΥΑΜ. 

Ως προς το μη κοινωνικό πρόσημο, φαίνεται από την εγγραφή στον κωδικό 0461-0001 που προβλέπεται η είσπραξη του τέλος χρήσης πεζοδρομιών –οδών –πλατειών, ύψους 36.842,64 ευρώ. Θα πρέπει να σταθούμε στις πληγωμένες επιχειρήσεις και να είχαμε προβλέψει μικρότερο εισπρακτέο ποσό». 

Για τουλάχιστον αυτούς τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω η παράταξη της αντιπολίτευσης καταψήφισε τον προϋπολογισμό και το Ο.Τ.Δ., εκτός από τις λειτουργικές δαπάνες που αναφέρονται, προκειμένου να λειτουργεί ο Δήμος, και τους κωδικούς που αναφέρονται στα συνεχιζόμενα έργα. 

«Παρών» ψήφισε ο τέως δήμαρχος και νυν ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Τσώνης, επισημαίνοντας ότι δεν κλήθηκε στην ενημέρωση που κάλεσε την Πέμπτη στο Δημαρχείο ο δήμαρχος και δεν είχε πληροφόρηση.