Ενθαρρυντικά τα νέα απ’ το Ισραήλ…

Ενθαρρυντικά τα νέα απ’ το Ισραήλ…

Την ίδια στιγμή που μαίνεται ο “πόλεμος” της AstraZeneca με την Ε.Ε., τα νέα που έρχονται από τους εμβολιασμούς στο Ισραήλ είναι ενθαρρυντικά… Να σημειώσουμε εδώ ότι το Ισραήλ αποτελεί κάτι σαν “μπούσουλα” σε ερευνητικό επίπεδο, καθώς έχει προχωρήσει περισσότερο από οπουδήποτε αλλού ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ και το Reuters, λιγότεροι από το 0,01% των ανθρώπων που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer για την Covid-19 προσβλήθηκαν από το νέο κορωνοϊό σε διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας αφότου έλαβαν και τη δεύτερη δόση. 

Αυτά τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η HMO Maccabi (αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική υπηρεσία του Ισραήλ) δείχνουν ότι μόνο 20 από τους 128.600 ανθρώπους που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου προσβλήθηκαν στη συνέχεια από τον ιό SARS-CoV-2.

«Σύμφωνα με τους ειδικούς της Maccabi, αυτά είναι τα προκαταρκτικά δεδομένα, όμως οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί», ανέφερε στην ανακοίνωσή της. Από τους 20 που προσβλήθηκαν, οι μισοί πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Όλοι τους εμφάνισαν ήπια συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, βήχα, αδυναμία και κόπωση. Κανείς δε χρειάστηκε να νοσηλευτεί, ούτε ανέβασε πυρετό υψηλότερο από 38,5. Οι περισσότεροι εξετάστηκαν για την Covid-19 επειδή είχαν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η Ανάτ Έκα Ζόχαρ, η διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών και Ψηφιακής Υγείας της Maccabi, ανέφερε ότι η υπηρεσία θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί αυτούς τους ασθενείς για να διαπιστώσει αν θα συνεχίσουν να εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα ή αν θα παρουσιάσουν επιπλοκές λόγω του ιού».

Κ. Γαζ.