Στα όριά της η κλινική «Covid 19» του Νοσοκομείου Καλαμάτας

Στα όριά της η κλινική «Covid 19»  του Νοσοκομείου Καλαμάτας

33 ασθενείς και εξετάζονται σενάρια για ακόμα πιο “εφιαλτικές” καταστάσεις τις επόμενες μέρες

Χειρότερη, ακόμα και από τον περασμένο Νοέμβριο, είναι η κατάσταση που επικρατεί και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας σε σχέση με τις νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό. Το τελευταίο 24ωρο νοσηλεύονται 30 ασθενείς στην κλινική «covid19», ενώ τρεις παραμένουν διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ του ιδρύματος. 

Με τον τωρινό σχεδιασμό η κλινική «covid 19» δύναται να «φιλοξενήσει» 35-38 ασθενείς και ήδη εξετάζεται η υλοποίηση σχεδίων που υπάρχουν, εφόσον κατά το επόμενο διάστημα η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω. Υπενθυμίζουμε ότι η ΜΕΘ «covid» έχει συνολικά 6 διαθέσιμες κλίνες. 

Το δε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου τονίζει προς όλους τους πολίτες τη σοβαρότητα της κατάστασης, απευθύνοντας έκκληση ταυτόχρονα για πιστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας και την αποφυγή χαλάρωσης, παρά τη δικαιολογημένη κούραση του πληθυσμού.

Χθες, κατά την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, επιβεβαιώθηκαν πέντε νέα κρούσματα στη Μεσσηνία. Συνολικά από το περασμένο Σάββατο τα νέα κρούσματα στην περιοχή μας είναι 24. Παράλληλα, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ συνεχίζουν εκτεταμένους μαζικούς ελέγχους, ενώ μόνο χθες έγιναν 520, 300 εκ των οποίων στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, παρά τον άστατο καιρό.

Όσο για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, επιβαρύνθηκε περαιτέρω, με τους ειδικούς να περιμένουν αυτή την εβδομάδα την «κορύφωση» του νέου κύματος της πανδημίας. Χθες ανακοινώθηκαν 1.533 νέες μολύνσεις και 59 ακόμα θάνατοι, με τη μακάβρια λίστα να ξεπερνά τους 7.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας. Οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 605 δοκιμάζοντας τα όρια του ΕΣΥ, ειδικά στα νοσοκομεία της Αττικής.

ΕΜΑ: Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερέχουν των κινδύνων – Την Πέμπτη το οριστικό πόρισμα

Την ίδια στιγμή μεγάλη αναστάτωση έχει δημιουργήσει στον κόσμο, και ειδικά σε όσους πρόκειται να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca ή έχουν εμβολιαστεί, το γεγονός ότι αρκετές ευρωπαϊκές χώρες «πάγωσαν» τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο έπειτα από αναφορές ότι προκαλεί θρομβώσεις. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες ακυρώσεις υπήρξαν χθες και στο Κ.Υ. Μεσσήνης (περίπου 7-8), το οποίο και έχει αναλάβει το κύριο βάρος στο νομό για το συγκεκριμένο εμβόλιο. 

Επίσης, σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων χθες σημείωσε ότι διερευνάται διεξοδικά κάθε αναφορά για παρενέργειες του συγκεκριμένου εμβολίου, ωστόσο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα οφέλη του υπερέχουν κατά πολύ των όποιων κινδύνων, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί ότι, για τα ελάχιστα περιστατικά θρομβώσεων ανάμεσα σε εκατομμύρια εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο, υπεύθυνο ήταν το εμβόλιο. 

Σε κάθε περίπτωση την Πέμπτη ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) θα εκδώσει το πόρισμά του μετά τον έλεγχο όλων των περιστατικών. Η χώρα μας, πάντως, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ συνεχίζει το πρόγραμμα εμβολιασμού και με το εμβόλιο της «AstraZeneca». 

Σήμερα ξεκινούν στο νομό οι πρώτοι εμβολιασμοί για την ηλικιακή ομάδα 75-79, με το εμβόλιο της Pfizer/Biontech, ενώ, όπως έγινε γνωστό, την Παρασκευή 19 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τις ομάδες με νοσήματα υψηλού κινδύνου. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr ποια είναι αυτά τα νοσήματα που θα έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό σ’ αυτή τη φάση. 

Τέλος, μέχρι σήμερα στη Μεσσηνία έχουν εμβολιαστεί 10.381 πολίτες με τουλάχιστον μία δόση, ενώ 5.380 έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις του εμβολιασμού.