Δ. Γιαννημάρας: «Αν ποτέ τεθεί επίσημα θέμα ενιαίας Μάνης, θα κάνω δημοψήφισμα»

Δ. Γιαννημάρας: «Αν ποτέ τεθεί επίσημα θέμα ενιαίας Μάνης, θα κάνω δημοψήφισμα»

«Τουλάχιστον ατόπημα» χαρακτήρισε ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, τη δήλωση του δημάρχου Ανατολικής Μάνης, Πέτρου Ανδρεάκου, με την οποία ζητά την ένωση της Μάνης, καθώς- όπως είπε- δεν υπήρχε καμία τέτοια ενημέρωση.

Ερωτώμενος σχετικά από το «Θ» ο κ. Γιαννημάρας, απάντησε πως αν ποτέ ετίθεντο τέτοιο θέμα, θα διενεργούσε δημοψήφισμα, προκειμένου οι δημότες να εκφράσουν τη γνώμη τους.

Δηλώσεις Π. Ανδρέακου
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των εορτασμών της επετείου του ξεσηκωμού των Μανιατών της 17ης Μαρτίου 1821 στην Αρεόπολη την Τετάρτη ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος, ζήτησε την ενοποίηση της Μάνης σε ενιαία Δημοτική Διοίκηση, για να αρθεί η διοικητική αδικία του 1937. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οφείλουμε όλοι να δώσουμε ξανά στη Μάνη τις δυνατότητες να πορευτεί με αξιώσεις στον 21ο αιώνα».

Ο κ. Ανδρεάκος υπογράμμισε, επίσης, πως «τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης δεν είναι μόνο μία ευκαιρία για λαμπρούς εορτασμούς. Είναι και η ώρα για αναστοχασμούς. Να σκεφτούμε και να εκτιμήσουμε τι κάναμε καλά και τι όχι…».

Αντίθετος ο Δ. Γιαννημάρας
Ερωτώμενος, πάντως, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δ. Γιαννημάρας, τόνισε στο «Θ»: «Με εξέπληξε η πρόταση αυτή και θεωρώ ότι το λιγότερο είναι ένα ατόπημα. Η έκπληξή μου ήταν γιατί δεν υπήρξε καμία ενημέρωση. Μπορεί κάποιος να εκφράζεται ελεύθερα, αλλά πιστεύω ότι όταν έχει μια θέση, όπως ένας δήμαρχος, θα πρέπει η θέση αυτή να εκφράζεται μετά τη θέληση των δημοτών του».

Μάλιστα, για την άποψη του Δήμου Δυτικής Μάνης, ο κ. Γιαννημάρας είπε πως για να απαντήσει ο δήμαρχος θα έπρεπε να έχει ρωτήσει τη θέληση των δημοτών του. Αν σχολίασε, του τεθεί επίσημα τέτοιο ζήτημα, τότε «θα κάνει δημοψήφισμα, προκειμένου να έχει με δημοκρατικό τρόπο την άποψη των δημοτών».

Σε ό,τι, πάντως, αφορά την προσωπική του άποψη, είπε:

«Αν είναι να εκφράσω μια προσωπική θέση, δηλώνω ότι η Μάνη είναι ενιαία, ως προς τα ήθη, έθιμα, την καταγωγή, τη γεωμορφολογία, τις συνθήκες ζωής κ.λπ. Όμως, μια τόσο δύσκολη περιοχή μορφολογικά, με τόσο πολλούς οικισμούς και τόσο μεγάλη έκταση, θεωρώ ότι είναι αδύνατο να διοικηθεί από ένα και μόνο Δήμο.

Επίσης, κατά την προσωπική μου άποψη δεν πρέπει να μας απασχολούν το πόσοι Δήμοι είναι, αλλά εάν υπάρχει αγαστή συνεργασία, διάθεση και κοινό πνεύμα μανιάτικης ανάπτυξης, διότι υπάρχουν διαδημοτικές συνεργασίες, υπάρχουν και προγράμματα ΟΧΕ, τα οποία μπορούν να δώσουν την  ανάπτυξη και το πνεύμα αυτό που αξίζει στη Μάνη», κατέληξε.

Της Βίκυς Βετουλάκη