Ανάδειξη Αρχαίων Υπαπαντής: Μυστήριο, προσωπικοί υπαινιγμοί και… παρασκήνιο για την ανασκαφική διαδικασία

Ανάδειξη Αρχαίων Υπαπαντής: Μυστήριο, προσωπικοί υπαινιγμοί  και… παρασκήνιο για την ανασκαφική διαδικασία

Θα πίστευε κάποιος ότι μετά την τελευταία απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για την ανασκαφική διαδικασία ανάδειξης των αρχαίων της Υπαπαντής, όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα  συνέδραμαν στην προσπάθεια αυτή. Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, χωρίς να ξέρουμε και τι πρόκειται να γίνει στο μέλλον. 

Αυτό διεφάνη στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όταν ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, άσκησε κριτική – μέσω ερώτησης – στη Δημοτική Αρχή για το παραπάνω θέμα. 

Ειδικότερα, σημείωσε: “Κύριε δήμαρχε, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα για τα αρχαία της Υπαπαντής επαναλάβατε ότι «αν η Δημοτική Αρχή δεν ήθελε να τρέξει τις διαδικασίες, δε θα είχαν τρέξει», υπονοώντας ότι είναι στη διακριτική σας ευχέρεια να υπονομεύσετε και εν τέλει να ακυρώσετε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Αυτές οι σκέψεις, κε δήμαρχε, είναι απολύτως αντιδημοκρατικές, αντιδεοντολογικές, παράνομες και ιδιαίτερα προσβλητικές προς το Δημοτικό Συμβούλιο του οποίου τις αποφάσεις είστε υποχρεωμένος να εκτελείτε χωρίς δεύτερες σκέψεις. 

Άραγε, πόσων άλλων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου κωλυσιεργείτε την εκτέλεση;”.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ανταπαντώντας σχολίασε: “Από την πλευρά μας σεβαστήκαμε τη βούληση του κόσμου, το άνοιγμα που έκανε ο πρώην δήμαρχος, την κινητοποίηση που έγινε, ακούσαμε, συζητήσαμε, έτρεξαν οι διαδικασίες, το θέμα πήγε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, υπάρχει μία απόφαση του υπουργείου. 

Το τι έχει συμβεί στο ενδιάμεσο και οι απόπειρες αιφνιδιασμού που επιχειρήθηκαν είναι κάτι που θα το δούμε σε επόμενο χρόνο, δεν είναι της παρούσης, άλλωστε τα έγγραφα λένε την αλήθεια. Το αναφέρω, όμως, για να μη νομίζει κανένας ότι μπορεί να παίζει παιχνίδια με την πόλη.

Οδός Χρυσοστόμου Θέμελη. Ελήφθη ποτέ καμία απόφαση που να σχετίζεται με τη συγκεκριμένη οδό; Όχι. Εμείς προφανώς και δε συμφωνούμε. Ποτέ δεν υποστηρίξαμε κάτι τέτοιο, να κλείσει δηλαδή ο δρόμος. 

Εμείς μιλούσαμε πάντα, όλοι και στο Δ.Σ. η απόφαση μιλάει για το νοτιοανατολικό μέρος της πλατείας, το οποίο εμείς μόλις πήραμε τα στοιχεία που ξαφνικά ανακαλύφθηκαν, γιατί τόσα χρόνια κανείς δε γνώριζε, τα αποτυπώσαμε στο τοπογραφικό, τα στείλαμε στο μελετητή ο οποίος τα εξαίρεσε, έχουμε μιλήσει με τον ανάδοχο του έργου κι αυτός αποδέχθηκε να υπάρξει μειωτικός πίνακας και μένει να δούμε τώρα το τι θα ακολουθήσει. 

Να σας ενημερώσω, αν και είμαι βέβαιος ότι κάποιοι τα γνωρίζετε, ότι έχουμε ήδη αλληλογραφία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, με την προϊσταμένη, όπως και με τη Διαχειριστική και όλα αυτά προφανώς κοινοποιούνται και στο υπουργείο.

Το αναφέρω αυτό, για να είμαστε όλοι ειλικρινείς. Λοιπόν, όχι κινήσεις εντυπωσιασμού ή πρόχειρες εκτιμήσεις για το πότε και πώς. Έχουν ζητηθεί για να γνωρίζετε -επειδή μας ήρθε ένας προϋπολογισμός και στο περίπου μία εκτίμηση για το πότε μπορεί να ξεκινήσει το έργο-, συγκεκριμένα στοιχεία από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αναλυτικά, όπως προβλέπονται, για να αξιολογηθούν από τις Υπηρεσίες και σε συνεργασία με τη Διαχειριστική και αν χρειαστεί, εδώ είμαστε το θέμα να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του και για το έργο της ανάπλασης και για τις ανασκαφικές εργασίες. 

Απλώς να υπενθυμίσω στο Σώμα ότι εμείς ουδέποτε επιχειρήσαμε να συνδέσουμε τα δύο έργα, την ανάπλαση και τις ανασκαφές, γι’ αυτό και είχαμε μιλήσει τότε για απευθείας χρηματοδότηση του ανασκαφικού έργου από το Δήμο ή και την Περιφέρεια. Δεν προκρίθηκε για κάποιους λόγους η συγκεκριμένη επιλογή. Και για να ξέρετε ο μειωτικός ανακεφαλαιωτικός, συντάσσεται την επομένη της υπογραφής της σύμβασης.

Κλείνω λέγοντας ότι το έργο της ανάπλασης προχωράει και σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνω εδώ είμαστε, υπάρχει διάθεση απ’ όλους, όπως έχει εκφραστεί, να αναδείξουμε τα αρχαία κατάλοιπα που βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα της πλατείας Υπαπαντής σε μία έκταση 160 τ.μ. περίπου».

Επειδή ο δήμαρχος στην ομιλία του χρησιμοποίησε χαρακτηρισμούς για το πρόσωπο και την πολιτική τακτική του Βασίλη Κοσμόπουλου, σε δελτίο Τύπου του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας αναφέρονται τα εξής: «Στο πρώτο θέμα και στην αναφορά στην επικίνδυνη θέση του δημάρχου περί του “αν δε θέλαμε να τρέξουν οι διαδικασίες δεν θα έτρεχαν”, εδόθη αργοπορημένη απάντηση εκτός θέματος. Η ωριαία επεξεργασία της απάντησης, είχε ως αποτέλεσμα αήθη επίθεση στον Βασίλη Κοσμόπουλο, περί δήθεν αγενούς συμπεριφοράς, με σκοπό την ηγεμονία στην αντιπολίτευση.

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος απάντησε με απόσπασμα από την “Πτώση” του Αλμπέρ Καμύ: “Τις (χυδαίες) σκέψεις που εμείς κάνουμε κάτω από παρόμοιες περιπτώσεις τις δανείζουμε στον αντίπαλο”. Παραμένοντας δε ευγενής, απέφυγε το χαρακτηρισμό “χυδαίες” του πρωτότυπου. 

Δε μας εξέπληξε η, για μια ακόμα φορά, αποφυγή ευθείας απάντησης. Άλλωστε, “έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν”».

Α.Π.