Έγκριση τροποποιημένου σχεδίου προγραμματικής σύμβασης για το λιμάνι Κυπαρισσίας

Έγκριση τροποποιημένου σχεδίου προγραμματικής σύμβασης για το λιμάνι Κυπαρισσίας

Σύμφωνα με την προσθήκη όρου έγκρισης Πλακιωτάκη που δημοσιεύσαμε στο «Θ»

Απόφαση για «Έγκριση τροποποιημένου σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Λιμενικού Ταμείου Νομού Μεσσηνίας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας, για το έργο “Επισκευή κρηπιδώματος του παλαιού προσήνεμου μώλου λιμένος Κυπαρισσίας”» έλαβε στην προχθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή Τριφυλίας.

Η τροποποίηση ήταν επιβεβλημένη σύμφωνα με την απόφαση έγκρισης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη, με ΑΔΑ: 672Φ4653ΠΩ-Λ26, την οποία έχουμε δημοσιεύσει στο «Θ» και στην οποία δόθηκε η έγκριση της Π.Σ. με τους όρους και προϋποθέσεις αυτής «και αφού προστεθεί στο άρθρο 11 στο τέλος της πρώτης παραγράφου “Οποιαδήποτε τροποποίηση της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης ως προς το αντικείμενο, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της ή και τη χρηματοδότηση, θα πρέπει να αποστέλλεται εκ νέου στο ΥΝΑΝΠ για να λάβει σχετική έγκριση.”», που ρητά αναφέρεται και στην Πράξη 206/2021 του Ε’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Στην απόφαση της Ο.Ε. με ΑΔΑ: ΩΜ9ΩΩΗΕ-ΠΩΣ αναγράφεται πως ο πρόεδρός της, αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτριος Στριμπάκος, ανέφερε μεταξύ άλλων: “Με την αριθ. 320/2020 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής είχαμε εγκρίνει τη σκοπιμότητα σύναψης της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας, για την υλοποίηση του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥ ΜΟΛΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ», καθώς και το Σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης, όπως αυτό επισυναπτόταν και αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος της εν λόγω απόφασης. Με το αριθ. πρωτ. 101947/13-04-2021 (αριθ. πρωτ. εισερχ. 4362/14-04-2021) έγγραφό της, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μάς απέστειλε προς έγκριση το τροποποιημένο Σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Τριφυλίας, για την υλοποίηση του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥ ΜΟΛΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ».

Κατόπιν του αριθ. πρωτ. 16957/12-04-2021 εγγράφου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με το οποίο κοινοποιείται η αριθ. 206/2021 Πράξη του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πρέπει να συμμορφωθούμε υπό τον όρο και με την επισήμανση που αναφέρονται στο σκεπτικό (σκ. 5) της εν λόγω Πράξης. Συγκεκριμένα, πρέπει να προστεθεί στο τέλος της πρώτης παραγράφου του άρθρου 11 του Σχεδίου της Προγραμματικής Σύμβασης το ακόλουθο περιεχόμενο: «Οποιαδήποτε τροποποίηση της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης ως προς το αντικείμενο, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της ή και τη χρηματοδότηση, θα πρέπει να αποστέλλεται εκ νέου στο ΥΝΑΝΠ για να λάβει σχετική έγκριση”.

Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Ανοιχτοί Ορίζοντες», Σταματία Αλεξοπούλου, τοποθετήθηκε ως κάτωθι: «Η τροποποίηση αφορά στην προσθήκη στις Τελικές Διατάξεις παραγράφου ως εξής “Οποιαδήποτε τροποποίηση της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης ως προς το αντικείμενο, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής της ή και τη χρηματοδότηση, θα πρέπει να αποστέλλεται εκ νέου στο ΥΝΑΝΠ για να λάβει σχετική έγκριση”. Ασφαλώς ψηφίζω υπέρ. Επαναλαμβάνω την τοποθέτησή μου στην απόφαση για την έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης την οποία πήραμε στις 28-12-2020: Στο Σχέδιο Προγραμματικής Σύμβασης εκτός από την χρηματοδότηση αναφέρεται: Η Μελέτη του νέου έργου έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου από τις 19-03-2019 με την απόφαση για έγκριση των επιμέρους Μελετών του έργου με τίτλο “Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνίες του παλαιού προσήνεμου μόλου λιμένος Κυπαρισσίας και απομάκρυνση προσχώσεων από λιμενολεκάνη”, όπως εκπονήθηκαν, ελέγχθηκαν και θεωρήθηκαν από το ΤΜΗΜΑ ΔΟΜΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ της Δ.Τ.Ε. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

Η Έγκριση Τεχνικού Φακέλου του έργου επείγοντος χαρακτήρα με τίτλο “Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνίες του παλαιού προσήνεμου μόλου λιμένος Κυπαρισσίας και απομάκρυνση προσχώσεων από λιμενολεκάνη” για: 1. Προκαταρκτικές εργασίες (άρσης υφιστάμενων Φ.Ο, εξυγίανσης-διαμόρφωσης περιοχής έργου), 2. Επισκευή προσήνεμου μόλου (διαμόρφωσης πυρήνα, κατασκευής στρώσης φίλτρου, διαμόρφωσης, προστασίας ποδός, κατασκευής στρώσης θωράκισης), 3. Εργασίες εντός λιμενικής εγκατάστασης (διαμόρφωσης οδού πρόσβασης κρηπιδωμάτων, βυθηκορήσεις εντός λιμενολεκάνης) υπογράφτηκε από το Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις 29-03-2019. H με αρ. πρωτ. 5551/21-07-2020 (ΑΔΑ:Ω9ΞΞ46ΜΤΛΒ-ΛΦΡ) απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας με την οποία παρατείνεται η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας της Κοινότητας Κυπαρισσίας, του Δήμου Τριφυλίας, της Π.Ε. Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου έως 22-01- 2021.

H με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/35825/2369/08-10-2019 (ΑΔΑ: 67ΜΜ4653Π8-ΦΦΒ) Απόφαση Εξαίρεσης, από την υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I περιγράφεται το Φυσικό αντικείμενο του έργου: ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΡΟΣΗΝΕΜΟΥ ΜΩΛΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ.

Στις εργολαβίες που έχουν προηγηθεί εκτελέστηκαν όλες οι προβλεπόμενες εργασίες για τις οποίες την επίβλεψη και πιστοποίηση έχει αναλάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ακόμη είπα: “Για να γίνει το λιμάνι Κυπαρισσίας ασφαλές και λειτουργικό πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις του καθηγητή και τ. πρύτανη κ. Κ. Μουντζούρη που έχει μελετήσει το λιμάνι και να εκτελεστούν επιπλέον έργα. Επίσης, σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο που είναι Κύριος του έργου αλλά και του χώρου του χερσαίας ζώνης λιμένος πρέπει να εκπονηθεί μελέτη για τη χωροταξία εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων με αισθητική, περιβαλλοντική και λειτουργική βελτίωση και αναβάθμιση της περιοχής”.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής εκφράζω τη χαρά και την ικανοποίησή μου για το Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας, το οποίο πήρε την πρωτοβουλία για τη Σύνταξη φακέλου άδειας χρήσης υδατοδρομίου στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, που όλοι, με πρώτο το Δήμο Τριφυλίας, πρέπει να στηρίξουμε».