Συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Μεσσηνία

Συγκεντρώσεις για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Μεσσηνία

Διανύουμε ήδη το δεύτερο χρόνο της πανδημίας και τα πράγματα είναι ακόμα αβέβαια. Οι εμβολιασμοί είναι ελπιδοφόρα εξέλιξη, αλλά η διαχείριση της πανδημίας και του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση είναι το ένα μείζον ζήτημα.

Το άλλο είναι η κρίση στην οικονομία και οι τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις. Πολλές μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι δε θεωρούν πλέον πιθανό να ανακάμψουν. Τα επιμελητήρια εκφράζουν φόβους για δεκάδες χιλιάδες λουκέτα, ενώ τεράστια προβλέπεται να είναι και η έκρηξη της ανεργίας.

Και εκεί που θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση να ετοιμάσει ένα σχέδιο ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης και να απαιτήσει από τους επιχειρηματίες να βάλουν πλάτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθετεί και επισήμως την απλήρωτη υπερεργασία και την εργοδοτική αυθαιρεσία πλήττοντας εκατομμύρια μισθωτούς.

Και το χειρότερο απ’ όλα: Η χώρα μας βρίσκεται πια στο δωδέκατο χρόνο μιας διαρκούς κρίσης.  Άνθρωποι που το 2010 ήταν 30 χρόνων και ήλπιζαν ότι θα μπορέσουν να χτίσουν ένα αξιοπρεπές μέλλον σήμερα έχουν περάσει τα 40 και βλέπουν τις συνθήκες γύρω τους να επιδεινώνονται συνεχώς. Όσοι έχουν τη δυνατότητα εγκαταλείπουν την Ελλάδα.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση σωματεία και φορείς και από τη Μεσσηνία οργανώνονται για τις κινητοποιήσεις στις 4 και 6 Μαΐου

Ειδικότερα, την Τρίτη του Πάσχα, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της ΓΣΕΕ, θα τιμήσει την Εργατική Πρωτομαγιά το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας. Ο εορτασμός θα γίνει με συμβολική παρουσία εκπροσώπων του στο λιμάνι της πόλης, στο μνημείο των φονευθέντων λιμενεργατών (στις 9 Μαΐου του 1934), και λόγω της πανδημίας δε θα πραγματοποιηθεί κάποια άλλη συγκέντρωση.

Την Πέμπτη 6 Μαΐου τα ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία που πρόσκεινται στις τάξεις του ΠΑΜΕ (Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, Συνδικάτο Οικοδόμων) αλλά και το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ θα τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας στις 9.30 το πρωί. Επίσης, σήμερα (Μ. Σάββατο), στις 10.00 το πρωί, θα κατατεθούν στεφάνια στο Μνημείο των Λιμενεργατών.

Απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί από σωματεία και φορείς της Τριφυλίας στην πλατεία του Δημαρχείου της Κυπαρισσίας, την ερχόμενη Πέμπτη, στις 10.00 το πρωί.

Α.Π.