Δήμος Τριφυλίας: Στις… «Γωνιές Ανακύκλωσης» ο Λεβεντάκης με βολές αντιπολίτευσης

Δήμος Τριφυλίας: Στις… «Γωνιές Ανακύκλωσης» ο Λεβεντάκης με βολές αντιπολίτευσης

Σοβαρές παρατηρήσεις για την επιλογή προτάσεων χρηματοδότησης στο “Αντώνης Τρίτσης”

Βολές στη δημοτική διοίκηση Λεβεντάκη εξαπέλυσε η αντιπολίτευση στην προχθεσινή συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη της Οικονομικής Επιτροπής, με σοβαρές παρατηρήσεις για την επιλογή υποβολής προτάσεων του Δήμου Τριφυλίας για χρηματοδότηση Πράξεων από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. 

Εκτός ημερήσιας διάταξης τέθηκε το θέμα «Λήψη απόφασης έγκρισης των αριθ. ΠΕΡ.1/2021 & ΠΕΡ.2/2021 Μελετών της πράξης “Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Γωνιών Ανακύκλωσης Δήμου Τριφυλίας” και υποβολής πρότασης χρηματοδότησης της εν λόγω Πράξης από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” – Άξονας Προτεραιότητας “Περιβάλλον”, με τίτλο “Χωριστή συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων”». 

Όπως αναγράφεται στην απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 6ΠΡΔΩΗΕ-ΖΗΒ, η Σταματία Αλεξοπούλου τοποθετήθηκε ως κάτωθι: «Στο Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ δόθηκε και 3η παράταση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτημάτων, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ήμασταν εκτός, αφού, όπως αποδεικνύεται εγγράφως, από τις 29 Σεπτεμβρίου 2020 που εκδόθηκε η Πρόσκληση πέρασαν σχεδόν 7 μήνες. Η εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Δήμου είναι για αποδοχή όρων και υποβολή αίτησης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ στον Άξονα Προτεραιότητας “Περιβάλλον” με τίτλο “Χωριστή Συλλογή Βιοαποβλήτων, Γωνιές Ανακύκλωσης και Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων” της Πράξης “Δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης στο Δήμο Τριφυλίας” συνολικού προϋπολογισμού 2.232.000 ευρώ, για “Προμήθεια εξοπλισμού ανακύκλωσης για έξι (6) πολυκέντρα ανακύκλωσης υλικών με παροχή οικονομικού εργαλείου προς τους δημότες” που γράφει η Τεχνική Έκθεση της Μελέτης ΠΕΡ. 1/2021. 

Δεν έχω κανέναν λόγο να μη συμφωνήσω. Γιατι να είναι έξι όμως και όχι 12 ή έστω 10; Πού θα τοποθετηθούν χωροταξικά και ποιος επέλεξε το πού θα τοποθετηθούν και με ποια κριτήρια; Εξετάσατε την υποβολή αιτήματος για άλλη δράση όπως Διαλογή στην Πηγή, Σταθμούς Μεταφόρτωσης ή Αποκατάσταση ΧΑΔΑ που χρηματοδοτούνται από την Πρόσκληση; Η πρόταση της εισήγησης για τα έξι πολυκέντρα ανακύκλωσης υλικών με παροχή οικονομικού εργαλείου προς τους δημότες, συμβάλλει στους στόχους του εγκεκριμένου και αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α.) Πελοποννήσου και παράλληλα προβλέπεται ή τουλάχιστον δεν αποκλείεται από το εγκεκριμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου μας; 

Στην με αριθμό ΠΕΡ. 2/2021 “Μελέτη Δράσεων Ευαισθητοποίησης και Δημοσιότητας Ολοκληρωμένου Προγράμματος Γωνιών Ανακύκλωσης Δήμου Τριφυλίας” με ημερομηνία της Παρασκευής 7 Μαΐου 2021 γράφει: “Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του εν λόγω Υποέργου ανέρχεται στο ποσό των ……………………… ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: ……………. ευρώ, ΦΠΑ: ……….. ευρώ)”. Πώς είναι δυνατόν να λάβουμε απόφαση για υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ χωρίς να αναφέρεται ο προϋπολογισμός για την εκτέλεση του αυτού του Υποέργου; Ποιος είναι ο προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ, πόσο είναι το ποσό του ΦΠΑ και ποιος ο συνολικός προϋπολογισμός; Μπορείτε να μου απαντήσετε εάν o ΦΠΑ είναι στις επιλέξιμες δαπάνες της Πρόκλησης ή όχι; Η μη αναγραφή του προϋπολογισμού του Υποέργου αυτού στη Μελέτη, στο Παράρτημα Ι και στο Παράρτημα ΙΙ (ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ) είναι ουσιώδεις παραλείψεις και δε γνωρίζω εάν είναι σύννομη η λήψη απόφασης. 

Ψηφίζω υπέρ με προβληματισμό παρόλο που δε γνωρίζω το σύνολο των οικονομικών στοιχείων τα οποία δεν αναφέρονται στη Μελέτη ΠΕΡ. 2/2021 (προϋπολογισμός Υποέργου) για να μη δώσω σε κανέναν άλλοθι να λέει ότι αρνούμαστε ή ότι δε θέλουμε να γίνονται έργα.

Τέλος μια γενικότερη σημείωση-παρατήρηση: Κύριε πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, από τη συνεδρίαση της Οικ. Επιτροπής στις 2 Νοεμβρίου 2020 τόνισα και έχει γραφτεί στα πρακτικά: “καλό θα είναι στο εξής όταν πρόκειται να αποφασίσουμε για κάτι να έχει προηγηθεί συζήτηση και διαβούλευση και στο δημοτικό συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή για να καταθέτουμε κι εμείς προτάσεις που μπορεί να έχουμε. Να μην ερχόμαστε προ τετελεσμένων γεγονότων. Να προτείνει η Δημοτική Αρχή, να προτείνουμε κι εμείς και συλλογικά να λαμβάνονται αποφάσεις για να κάνει μελέτες η Τεχνική Υπηρεσία, γιατί μπορεί κάποια ανάγκη να μην έχει πέσει στην αντίληψη και στη γνώση της Διοίκησης και, επίσης, αυτός είναι ο θεσμικός μας ρόλος. Να ελέγχουμε, να προτείνουμε κι όχι μόνο να ψηφίζουμε υπέρ, κατά, λευκό”. 

Σήμερα υπάρχει το Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και χρηματοδοτεί εκπόνηση μελετών, έργων και δράσεων στους Δήμους και ευελπιστώ θα ενταχθεί σε Προσκλήσεις και ο Δήμος μας όπως όλοι οι Δήμοι στη χώρα μας. Όμως, μέχρι σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει γίνει μια συζήτηση για τις Προσκλήσεις του Προγράμματος ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ και διάλογος με ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων έτσι ώστε να γίνει καταγραφή και ιεράρχηση αναγκών και προτεραιοτήτων για υποβολή αιτημάτων που θα έχει συζητήσει και συναποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο, όλες οι παρατάξεις και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Συζητήστε και στο Δημοτικό Συμβούλιο προτάσεις σας και στο πλαίσιο του διαλόγου που πρέπει να γίνεται, ζητήστε και ακούστε τυχόν προτάσεις των παρατάξεων και των Δημοτικών Συμβούλων. Και σας τα λέω με ειλικρινή διάθεση, γιατι φέρνετε στην Οικ. Επιτροπή θέματα που έχετε προαποφασίσει και εμάς προ τετελεσμένων, ενώ πρέπει να γίνεται διάλογος και σύνθεση. Ποτέ ως παράταξη ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ δε στεκόμαστε απέναντι και με άρνηση σε οτιδήποτε θετικό και νόμιμο». 

Ο δε Γιάννης Μερκούρης τόνισε: «Η συγκεκριμένη πρόσκληση είναι ανοικτή από το Νοέμβριο του 2020 και όμως τη φέρνετε για ψήφιση πρότασης στην Ο.Ε. είκοσι ημέρες πριν από την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας (31ηΜαϊου 2021) και μάλιστα εκτός ημερήσιας διάταξης. Και δεν είναι η μοναδική πρόσκληση στην οποία ακολουθείτε αυτή την πρακτική. Οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που παρέχει το χρηματοδοτικό Πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ είναι γνωστές, αλλά δεν καταφέρατε να θέσετε προτεραιότητες και να ιεραρχήσετε τις ανάγκες του Δήμου. Κινήστε χωρίς πρόγραμμα και φέρνετε για ψήφιση στα συλλογικά όργανα προτάσεις χωρίς να έχουν προηγηθεί διαβουλεύσεις, ενεργώντας σπασμωδικά και όχι οργανωμένα. 

Οφείλατε τα δώδεκα εκατομμύρια ευρώ που δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης του Δήμου μας, να τα διεκδικήσουμε μέσα από την υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων, τις οποίες οφείλατε να είχατε κοινωνήσει στις τοπικές κοινωνίες και να είχαν εκφρασθεί. Όχι μόνο δεν το κάνετε, αλλά την τελευταία στιγμή παρουσιάζετε προτάσεις, πολλές φορές απροετοίμαστες, απαιτώντας την ψήφισή τους, με επιχείρημα την μη απώλεια χρηματοδότησης. Ο Δήμος είχε τη δυνατότητα ένταξης προτάσεων συνολικού ποσού δώδεκα εκατομμύρια ευρώ για έργα πνοής του Δήμου και σε διάφορους άξονες (έργα υποδομής, πολιτισμός, Δημοτικά Κτίρια, Σχολική στέγη κ.ά). Υπήρχε η δυνατότητα, αυτά τα δώδεκα εκατομμύρια να ενισχυθούν και με άλλα δύο από ίδιους πόρους του Δήμου. Δεν το θελήσατε, δεν το επιδιώξατε. Το ίδιο, δυστυχώς, επαναλαμβάνετε και σήμερα με τη συγκεκριμένη πρόταση για δημιουργία Πράσινων Γωνιών. Σχεδόν δύο χρόνια Δημοτική Αρχή και δεν επικαιροποιήσατε το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου (ΤΟΣΔΑ). Δε συνδέετε την πρόταση δημιουργίας Πράσινων Γωνιών στο Δήμο με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Δε μελετήσατε το πρόβλημα του Δήμου ούτε αναζητείτε πραγματικές λύσεις. Θεωρώντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση είναι αντιγραφή πρότασης άλλου Δήμου (πάγια τακτική σας τον τελευταίο καιρό), δε θα δώσω θετική ψήφο». 

Με τη σειρά της, η Μαρία Πανουσιοπούλου, σημείωσε: «Δε συμφωνώ με τον τρόπο που έρχεται προς συζήτηση το θέμα, ως εκτός ημερήσιας διάταξης, καθώς θεωρώ ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα και πρέπει να τύχει της ανάλογης προσοχής και συζήτησης. Πριν ακόμα σκεφτείτε την υποβολή της πρότασης έπρεπε να είχατε συνδέσει την εν λόγω Πράξη με το τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Θα ψηφίσω ΥΠΕΡ της υποβολής πρότασης χρηματοδότησης, αλλά εφιστώ την προσοχή σας στο εξής: πρέπει η πρόταση που θα υποβληθεί να είναι μία ολοκληρωμένη πρόταση, προκειμένου και να “φτάσουμε στην πηγή”, αλλά και να “πιούμε νερό”. Δεδομένου ότι διατίθενται αρκετά χρήματα για χρηματοδοτήσεις προτάσεων σχετικά με το Περιβάλλον και τη Διαχείριση των Αποβλήτων, πρέπει να καταφέρουμε να πετύχουμε την έγκριση της χρηματοδότησης της Πράξης κι όχι να κινδυνέψει αυτή να απενταχθεί».