Σε γενική απεργία καλεί η ΑΔΕΔΥ

Σε γενική απεργία καλεί  η ΑΔΕΔΥ

Λόγο για αντεργατικό νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί και σαρώνει δικαιώματα και κατακτήσεις αιώνων των εργαζομένων, έκανε χθες το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος, που βρέθηκε στην Καλαμάτα στο πλαίσιο ενημέρωσης για την απεργία στις 3 Ιουνίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες μαζί με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία, Δημήτρη Φαββατά, παρουσιάσθηκαν όλοι οι λόγοι για τους οποίους αντιδρούν.

Αντεργατικό νομοσχέδιο
Το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ σε πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε πολύμορφο αγώνα «για να μην ψηφιστεί το αντιλαϊκό και αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη», το οποίο, μεταξύ άλλων, όπως τονίσθηκε χθες στη συνέντευξη: καταργεί το 8ωρο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και φαλκιδεύει το δικαίωμα στην απεργία, καταργεί το ΣΕΠΕ και την αργία της Κυριακής, αυξάνει τις απλήρωτες υπερωρίες και αφήνει ανεξέλεγκτες τις απολύσεις.

«Ουσιαστικά, νομιμοποιεί τη ζούγκλα των εργασιακών σχέσεων που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα εδώ και χρόνια με τα 10ωρα, τα 14ωρα και τα 4ώρα ωράρια εργασίας, με μοναδικό στόχο τα επιπλέον κέρδη για τις επιχειρήσεις. Τριάντα χρόνια μετά την πρωτοφανή έκρηξη της τεχνολογίας, που αντικατέστησε χιλιάδες εργατικά χέρια, αντί να έχουμε μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, έχουμε και αύξηση των ωρών εργασίας και μειώσεις στους μισθούς. 

Το αίτημα των εργατών στο Σικάγο για 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο είναι και πάλι επίκαιρο», υπογραμμίσθηκε.

Απεργία
Με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση τη μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή και συγκεκριμένα την Πέμπτη 3 Ιουνίου.

«Η απόφαση αυτή αποτελεί ταυτόχρονα πρόταση που απευθύνεται σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα) για κοινή ημερομηνία Γενικής Απεργίας, ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Χατζηδάκη», είπε ο κ. Πετρόπουλος. Ο ίδιος, πάντως, τόνισε ότι ακόμα κι αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, δεν πρέπει να επιτραπεί η εφαρμογή του.

Επίσης, το Γενικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να αποφασίσει για τις παραπέρα κινητοποιήσεις, αφού εκτιμήσει τις εξελίξεις, και να πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, ενημερωτικές συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. 

Της Βίκυς Βετουλάκη