Ο Παναγιώτης Φασούλας στο “Θ”: «Θέλουμε να ξανακάνουμε το μπάσκετ το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων»

Ο Παναγιώτης Φασούλας στο “Θ”: «Θέλουμε να ξανακάνουμε το μπάσκετ το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων»

Ο Παναγιώτης Φασούλας είναι ένα από τα «χρυσά» παιδιά του ελληνικού μπάσκετ. Ήταν ο “πύργος”  της εθνικής ομάδας ανδρών που κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ το 1987. Έκανε σπουδαία καριέρα αγωνιζόμενος σε Π.Α.Ο.Κ. και Ολυμπιακό. Υπήρξε δε μέλος επί σειρά ετών του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ.

Επίσης έχει ξεχωριστή παρουσία στον πολιτικό “στίβο” καθώς διετέλεσε βουλευτής, αλλά και δήμαρχος Πειραιά  επί δύο θητείες.

Ο κ. Φασούλας ως επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα το Μπάσκετ» διεκδικεί την ηγεσία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Ε.Ο.Κ. λίγες ημέρες πριν τις εκλογές μιλά στο “Θάρρος” , παρουσιάζει τα βασικά σημεία του προγράμματος του και αναφέρεται στην Εθνική ομάδα μπάσκετ.

Η συνέντευξη του Παναγιώτη Φασούλα είναι η εξής:

Κύριε Φασούλα έχετε σπουδαία καριέρα ως αθλητής σε Π.Α.Ο.Κ., Ολυμπιακό Πειραιώς και Εθνική Ομάδα, πώς αποφασίσατε να διεκδικήσετε την ηγεσία της Ε.Ο.Κ.;
Η καριέρα μου δεν είναι μόνο στον αθλητικό στίβο αλλά και στον πολιτικό. Μην ξεχνάτε ότι διετέλεσα Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου επί

 δυο θητείες, αλλά και Δήμαρχος Πειραιά. Στην ΕΟΚ ήμουν Σύμβουλος της Διοίκησης για μια σειρά ετών. Αυτό σημαίνει ότι είτε ως αθλητής είτε ως παράγοντας, γνωρίζω επακριβώς στα 45 αυτά χρόνια που πέρασα από όλα αυτά τα στάδια της αθλητικής και πολιτικής ζωής, τι σημαίνει να αγωνίζεσαι για να πετύχεις αυτούς τους στόχους που βάζεις. Ειδικά για την ΕΟΚ έχω βάλει τους υψηλότερους, με κεντρικό άξονα την πλήρη αναδιοργάνωση του αθλήματος, κάτι που, πιστέψτε με, το χρειάζεται όσο τίποτα άλλο το μπάσκετ.

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα του Μπάσκετ;
Σωστά το θέτετε. Στο μπάσκετ τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Καταρχήν υπάρχει μια γενική απαξίωση τα τελευταία αρκετά χρόνια και για εμένα αυτά τα προβλήματα έχουν ονοματεπώνυμο. Δυστυχώς ο άνθρωπος που βοήθησε να ανέβει ψηλά το μπάσκετ τις χρυσές εποχές, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, είναι ο ίδιος άνθρωπος που με απαξίωση το γκρέμισε. Εγκαταστάσεις, Διοργανώσεις, Ακαδημίες, Ψηφιοποίηση, Προβολή, Διαιτησία, είναι οι βασικές έννοιες που λείπουν από την Ομοσπονδία. Εμείς δεν ερχόμαστε απλά να συμπληρώσουμε τα κενά, ερχόμαστε να αναδιοργανώσουμε από τη βάση του το άθλημα, να του δώσουμε νέα ώθηση, νέο αέρα, τη χαμένη του λάμψη. Υπάρχει η ανάγκη το μπάσκετ να αποκτήσει αξιοπιστία και πάλι, να γίνει δημοφιλές, να επιστρέψει σε αυτό που ζήσαμε εμείς. Αυτός είναι ο στόχος μας.

Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα για το μπάσκετ και ποια τα βασικά σημεία του προγράμματος σας;
Ξέρετε, τον τελευταίο ένα και πλέον χρόνο που διαρκεί αυτή η συνεχιζόμενη εκλογική περίοδος, έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα εγώ και οι συνεργάτες μου, με στόχο να μεταδώσουμε αυτό το κύμα αισιοδοξίας που μας διακατέχει και να αναλύσουμε σε όλα τα σωματεία το πρόγραμμα μας, το οποίο πέρα από ρεαλιστικό είναι και αξιόπιστο ως προς το αποτέλεσμα του. Ένα αποτέλεσμα που θα γίνει εφικτό από την πρώτη κιόλας ημέρα, προοδευτικά, μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος των εκλογών, που θα μας δίνει τη νίκη και την ώθηση να ξεκινήσουμε. Σας μεταφέρω τα βασικά του σημεία. Χρήση Ψηφιακής Τεχνολογίας. Τόσο απλά και συνάμα αποτελεσματικά. Θέλουμε να οργανώσουμε το μητρώο των αθλητικών σωματείων, το μητρώο των αθλητών και αθλητριών, όπου ο επικεφαλής του αναπτυξιακού προγράμματος μπορεί να ενημερώνεται από τους ίδιους τους προπονητές των ομάδων για την πορεία, πρόοδο, τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε αθλητή σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε η ψηφιοποίηση της ΕΟΚ να αποκτήσει την έννοια της εξυπηρετικότητας και της απλοποίησης των διαδικασιών, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν υπάρχει. Ισχυρό τμήμα προβολής και marketing. H οικονομική αυτοτέλεια της Ομοσπονδίας είναι αυτοσκοπός και μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ισχυρές εμπορικές συνεργασίες, σεβασμό στη σπουδαία ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και προσαρμογή στις αυξανόμενες απαιτήσεις της εποχής. Θα αξιοποιήσουμε κάθε μέσο που θα δώσει αυτή τη διάσταση στην ΕΟΚ. Έχουμε ως στόχο τη θέσπιση διαφανών και αντικειμενικών κριτηρίων στη χρηματοδότηση των Ενώσεων, ώστε να ανταποκριθούν στον ρόλο τους για τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων, αλλά και την ενίσχυση και αναβάθμιση του αναπτυξιακού προγράμματος. Για εμάς το Αναπτυξιακό αποτελεί τον άξονα του ερασιτεχνικού μπάσκετ, τη βασική ροή τροφοδοσίας και δυναμικής των αθλητικών σωματείων και την κοιτίδα της συνολικής ανάπτυξης του μπάσκετ. Η Εθνική Ελλάδος και το μπάσκετ γυναικών είναι στο προσκήνιο για να μπορέσουμε να αισθανθούμε και πάλι δυνατοί και υπερήφανοι. Επίσης η διαιτησία με τους κανόνες συμπεριφοράς και διαφάνειας, είναι στα σχέδια μας με κριτήρια και μεθόδους αξιολόγησης, στηριζόμενες σε αξιοκρατικές διαδικασίες. Το πρόγραμμα μας είναι σχεδιασμένο ώστε η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης να έχει τη συνολική ευθύνη για την πρόοδο και ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ, όντας ταυτόχρονα ηγέτιδα δύναμη στον ελληνικό αθλητισμό. Να είναι λειτουργικά σύγχρονη, οργανωτικά άρτια, με διαφανείς διαδικασίες.

Η διαιτησία είναι ένα βασικό κομμάτι στο μπάσκετ. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των ομάδων. Μήπως θα έπρεπε να γίνει επαγγελματική η διαιτησία ή να σφυρίζουν τα κρίσιμα ματς ξένοι διαιτητές, κάτι που συμβαίνει και στο ελληνικό ποδόσφαιρο;
Για εμένα προσωπικά αλλά και για την πρωτοβουλία μας ΠΡΩΤΑ το ΜΠΑΣΚΕΤ, το σημαντικότερο στοιχείο για την αναδιοργάνωση του ερασιτεχνικού μπάσκετ και την αξιοπιστία του, είναι η διαιτησία, η βάση του οικοδομήματος που έχουμε σκοπό να χτίσουμε. Νέοι κανόνες αξιολόγησης των διαιτητών πρέπει να εφαρμοστούν ώστε να μπορούμε να μιλάμε για αξιοπιστία και αξιοκρατία στην Ελληνική διαιτησία. Είναι απαραίτητη η σταθερή συνεργασία με καθηγητές διαιτησίας, συνδέσμους διαιτητών και τη FIBA, έτσι ώστε να διαμορφωθεί νέα μέθοδος αξιολόγησης, στηριζόμενη σε αξιοκρατικές διαδικασίες. Σημαντική καινοτομία αποτελεί η βιντεοσκόπηση των αναμετρήσεων σε όλες τις κατηγορίες (μέσω κλειστού κυκλώματος), που εξασφαλίζει τη διαφάνεια και εξυπηρετεί στην αξιολόγηση όλων των παραγόντων του αγώνα. Πιστεύω με τα νέα αυτά κριτήρια, το σχεδιασμό που επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε, τις γνώσεις και την εμπειρία που θα αποκτήσουν οι Έλληνες διαιτητές, θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το πεδίο δράσης, χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία ξένων διαιτητών. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι στο χέρι τους και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Συνεργαστήκατε επί σειρά ετών με τον κ. Βασιλακόπουλο, ποιες είναι πλέον οι σχέσεις σας;
Με τον Γιώργο Βασιλακόπουλο μας ενώνει το μπάσκετ και μας χωρίζει ο εγωισμός του. Έχω ζήσει πολύ καλές στιγμές μαζί του, τόσο ως αθλητής όσο και ως σύμβουλος της ΕΟΚ, άσχετα αν δεν εισακούγονταν οι απόψεις μου. Όμως ο υπέρμετρος εγωισμός του οδήγησε το άθλημα από την κορυφή της Ευρώπης σε άγνωστα και καταστροφικά μονοπάτια. Ελπίζω σε λίγες ημέρες που είναι οι εκλογές να τελειώσει όλο αυτό που ζήσαμε και να μηδενίσουμε το κοντέρ, γράφοντας ξανά πολλά χιλιόμετρα από την αρχή, για την ανάπτυξη του μπάσκετ, με νέα μηχανή, άριστα συγχρονισμένη και συγκροτημένη.

Η Εθνική μας ομάδα θα προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο;
Αυτό είναι η ελπίδα όλων μας. Βλέπετε αυτή η παρατεταμένη εκλογική περίοδος, οδήγησε το μπάσκετ σε μια αμφισβητούμενη κατάσταση, τόσο για τους αθλητές όσο και για τις ομάδες και τους προπονητές. Σίγουρα μεγάλο ρόλο έπαιξε και η πανδημία, όμως λύσεις υπήρχαν και υπάρχουν. Η πρόκριση στο τουρνουά για τους Ολυμπιακούς έγινε μετά από υπέρβαση των αθλητών μας. Εμείς στηρίζουμε πάντα την Εθνική Ομάδα, την ομάδα που τιμήσαμε και αγωνιστήκαμε να την φέρουμε στην κορυφή και θέλουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε νέες επιτυχίες στους αθλητές μας.

Η Μεσσηνία έχει μεγάλη παράδοση στο μπάσκετ και έχει αναδείξει σπουδαίους αθλητές όπως οι: Δημήτρης Αβδάλας, Νίκος Χατζής, Νικόλας Παπανικολόπουλος. Στη Καλαμάτα επί σειρά ετών διοργανωνόταν το τουρνουά Χριστουγέννων. Σκοπεύετε στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος να επαναφέρετε αυτό το τουρνουά στη Μεσσηνία;
Ναι πράγματι, βγάζει σπουδαίους αθλητές και αθλήτριες. Είναι σημαντικό να βγαίνουν ταλέντα σε όλη την Ελλάδα, για να αξιοποιηθούν ανάλογα με τις δυνατότητες τους! Σκοπεύουμε να φτάσουμε τις τελικές διοργανώσεις και τα τουρνουά σε όλη την Ελλάδα, τόσο σε ερασιτεχνικούς αγώνες, όσο και σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Θέλουμε να ξανακάνουμε το μπάσκετ το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων.Σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του αναπτυξιακού, θα αναβαθμιστεί το πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα, θα ενισχυθεί η γυναικεία καλαθοσφαίριση, ενώ το “3on3” θα ενταχθεί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με στόχο την περαιτέρω διάδοση του αθλήματος, αλλά και την προώθησή του σε τοπικό επίπεδο, σε κοινές δράσεις με τα σωματεία και τους “Ambassadors” του ελληνικού μπάσκετ.

Και μια προσωπική ερώτηση, η κόρη σας Μαριέλλα παράλληλα με τις σπουδές της παίζει μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο και είναι βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας, “ το μήλο έπεσε κάτω από την μηλιά”;
Ο πατέρας μου έλεγε ότι απολαμβάνει περισσότερο να βλέπει τη Μαριέλλα γιατί έχει πολύ καλύτερη επαφή με το καλάθι από εμένα και συμφωνώ απόλυτα, έχει πολύ καλύτερη επαφή. Είναι πολύ ευχάριστο για μένα να τη βλέπω να αγωνίζεται. Νομίζω πως είχε δίκιο ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου, είναι καλύτερη!