Τέλος του 2021 προσωρινός ανάδοχος για το Καλαμάτα- Μεθώνη

Τέλος του 2021 προσωρινός ανάδοχος  για το Καλαμάτα- Μεθώνη

Για τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη Δυτική Ελλάδα, τις εξελίξεις στην Πατρών – Πύργου, την υπογειοποίηση του τρένου της Πάτρας, το δρόμο Καλαμάτα – Μεθώνη, την ολοκλήρωση της βελτίωσης της 38ης επαρχιακής οδού Σουληνάρι-Κρεμμύδια-Κορυφάσιο έως 9η εθνική οδό, που βελτιώνει την πρόσβαση στην Costa Νavarino, αλλά και τον εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου της Καλαμάτας, μίλησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ionian TV και το δημοσιογράφο Τάσο Θεοδόση.

Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, ειδικά για το Πατρών –Πύργου, σύντομα θα είναι πραγματικότητα, αφού το μόνο που περιμένουμε είναι το τυπικό, τελικό «ok» από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα δύο τελευταία χρόνια, ώστε το έργο να επιστρέψει στον παραχωρησιούχο, την Ολυμπία Οδό, και μάλιστα, να κατασκευαστεί με λιγότερα χρήματα.

Συγκεκριμένα, οι ενέργειες που έχουν γίνει, όπως είπε, είναι οι εξής: «Πρώτον, μπήκε τέλος στο αδιέξοδο της κατάτμησης σε 8 κομμάτια. Δεύτερον, δόθηκε το ‘πράσινο φως’ για τη δυνατότητα χρηματοδότησής του πέραν του 2023. Τρίτον, και πιο δύσκολο, εντάχθηκε στη Σύμβαση της Ολυμπίας Οδού. Τέταρτον, λάβαμε το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Κομισιόν. Πέμπτον, αναμένουμε το οριστικό “ok” και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού. Έκτον, επειδή οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο και έχουν δίκιο, κάνουμε κάτι που δεν έχει πουθενά στην Ελλάδα: Δημοπρατήσαμε ένα έργο 30 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον υπάρχοντα δρόμο έως ότου κατασκευαστεί ο νέος. Το ζητούμενο είναι η οδική ασφάλεια και έχουμε καταστήσει σαφές ότι είναι άμεση προτεραιότητά μας. «Δηλαδή μέσα σε λιγότερο από 2 χρόνια κάναμε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα 4,5», κατέληξε ο υπουργός.

Ο δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη
Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, ο δρόμος αυτός θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ, ενώ ήδη βρισκόμαστε στη β΄ φάση του διαγωνισμού, με στόχο στο τέλος του 2021 να υπάρχει ο προσωρινός ανάδοχος.

Επίσης τόνισε ότι χθες εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, προϋπολογισμού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, που αφορά στην ολοκλήρωση της βελτίωσης της 38ης επαρχιακής οδού Σουληνάρι-Κρεμμύδια-Κορυφάσιο έως 9η εθνική οδό, που βελτιώνει την πρόσβαση προς την Costa Navarino.

«Να πω για άλλη μια φορά κάτι που είναι κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη: Όταν εξαγγέλλουμε έργα, εξαγγέλλουμε έργα που θα και μπορούν να γίνουν. Εμείς δεν μπορούμε, ούτε δημαγωγία να κάνουμε, ούτε μουτζούρες στους χάρτες και να τους παρουσιάζουμε για έργα. Βρίσκουμε τα χρήματα, ωριμάζουμε τις μελέτες και πραγματοποιούμε τα έργα».

Εκσυγχρονισμός του αεροδρομίου Καλαμάτας
Ερωτώμενος τέλος, για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το αεροδρόμιο, το οποίο έχει πολύ μεγάλη εμπορική κίνηση.

“Με τη νέα διοίκηση του Υπερταμείου εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα για να μπορέσει και αυτό το αεροδρόμιο, μόνο του –όχι πακέτο με τα υπόλοιπα 23 αεροδρόμια – να παραχωρηθεί σε ιδιώτη για να γίνει όπως είναι και τα υπόλοιπα της Fraport ή του «Ελευθέριος Βενιζέλος», δηλαδή να υπάρχει μια σύμπραξη μεταξύ του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα για την καλύτερη αξιοποίησή τους”, σχολίασε.

Ικανοποίηση Νίκα
Να σημειώσουμε ότι την ικανοποίησή του εξέφρασε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας από τη γνωστοποίηση ότι εγκρίθηκαν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τα τεύχη δημοπράτησης για την ολοκλήρωση των έργων βελτίωσης της 38ης επαρχιακής οδού, στη Μεσσηνία.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια διεύθυνση του εν λόγω υπουργείου προέβη στην έγκριση των τευχών δημοπράτησης για το έργο που αφορά στην ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου βελτίωσης της 38ης επαρχιακής οδού Σουληνάρι – Κρεμμύδια – Κορυφάσιο έως την 9η επαρχιακή οδό, όρια Νομού Ηλείας – Καλό Νερό – Κυπαρισσία – Πύλος – Μεθώνη, προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.

“Είναι ένα έργο για το οποίο προσπαθήσαμε πάρα πολύ. Πλέον εκφράζουμε ικανοποίηση γιατί ολοκληρώνεται ένα μεγάλο έργο, το οποίο μαζί με την προϋπολογισμού 45 εκ ευρώ παράκαμψη της Γιάλοβας, θα δώσει λύσεις, θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή και θα την αναπτύξει” σημείωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι φορέας υλοποίησης θα είναι το υπουργείο.
Α.Π.