Στήθηκε το εργοτάξιο και ξεκινούν οι εργασίες στην πλατεία Υπαπαντής

Στήθηκε το εργοτάξιο και ξεκινούν οι εργασίες στην πλατεία Υπαπαντής

Ο εργολάβος που έχει αναλάβει την ανάπλαση της πλατείας Υπαπαντής έστησε χθες το εργοτάξιό του και τοποθετεί την κατάλληλη σήμανση, προκειμένου τις επόμενες μέρες να ξεκινήσουν εργασίες, όπως είπε χθες σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Σχετικά με τις εργασίες ανασκαφής των αρχαιοτήτων που είναι να γίνουν στον ίδιο χώρο, ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι από την αρχή ο Δήμος Καλαμάτας είχε δηλώσει ότι μπορεί να χρηματοδοτήσει το ανασκαφικό έργο, αφού δεν ήθελε να θέσει σε αμφισβήτηση και κίνδυνο το έργο της ανάπλασης. Μάλιστα, μέσω των εκπτώσεων που υπήρξαν εξασφαλίστηκαν χρήματα για την ανάπλαση της πλατείας ανατολικά του ναού της Αναστάσεως.

Ο κ. Βασιλόπουλος πρόσθεσε ακόμη ότι ενώ η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκαθαρίζει το ζήτημα της χρηματοδότησης, υπήρξε νέα απόφαση από το ΚΑΣ που ζητούσε να ενταχθεί ως υποέργο, κάτι που κατά το δήμαρχο δε χρειαζόταν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι προχθές βρέθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου συνομίλησε με τον κ. Διδασκάλου και άλλα υπηρεσιακά στελέχη, τονίζοντάς τους ότι το μείζον είναι να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης της ανασκαφής, κάτι με το οποίο, όπως είπε ο κ. Βασιλόπουλος, οι άνθρωποι του υπουργείου συμφώνησαν, με το Δήμο Καλαμάτας να στηρίζει το ανασκαφικό έργο με 182.000 ευρώ.

Κλείνοντας το όλο θέμα, ανέφερε ότι από το Δήμο θα σταλεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων έγγραφο με το οποίο θα ζητά να ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύνταξης και υπογραφής προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου να γίνει η χρηματοδότηση του ανασκαφικού έργου.

Οι κινήσεις «πίσω από την πλάτη» του δημάρχου
Σε ερώτηση προς το δήμαρχο Καλαμάτας για το αν κάποιοι ενήργησαν χωρίς να τον ενημερώσουν, ο κ. Βασιλόπουλος απάντησε ότι αυτό είναι ξεκάθαρο και αποδεικνύεται από τα έγγραφα που έχουν σταλεί.

Όπως εξήγησε, ξαφνικά ενημερώθηκαν για την πρόταση που είχε στείλει η Εφορεία Αρχαιοτήτων για λογαριασμό του Δήμου Καλαμάτας στο ΚΑΣ την παραμονή της συζήτησης του θέματος, κάτι που κάποιοι συνάδελφοί του γνώριζαν και είχαν προτείνει. Άρα, κατά τον κ. Βασιλόπουλο, είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι συνάδελφοί του μεσολάβησαν για να ενταχθεί ως υποέργο.

Τέλος, ζήτησε να μη μείνουμε στο παραπάνω αλλά στην ουσία, ουσία που κατά τον ίδιο είναι ότι η δέσμευσή του τηρείται και η Δημοτική Αρχή στηρίζει αυτή την προσπάθεια, παρότι διαφωνούσαν με την απόφαση του ΚΑΣ, μια και ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είχε αναφερθεί στο ανασκαφικό έργο της Χρ. Θέμελη, αλλά επί του νοτιανατολικού τμήματος της πλατείας Υπαπαντής.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι πρέπει μέχρι το Δεκέμβριο του 2023 και αυτό το έργο, όπως και άλλα, να έχουν ολοκληρωθεί και πληρωθεί, για να μην υπάρξει ζήτημα με τη χρηματοδότησή τους.
Π.Μπ.