Ελαιόλαδο: “Παγωμένη” εν μέσω καύσωνα η αγορά και στη Μεσσηνία

Ελαιόλαδο: “Παγωμένη” εν μέσω καύσωνα  η αγορά και στη Μεσσηνία

Ο μέσος όρος πωλήσεων ελαιολάδου στην Ισπανία ανέρχεται σε 142.000 τόνους για τη φετινή εμπορική περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε μια καμπάνια ρεκόρ όσον αφορά στις πωλήσεις. Η καλή ροή του ελαιολάδου στην ισπανική αγορά συνεχίστηκε και το μήνα Ιούνιο.

«Η αγορά ελαιολάδου στην Ισπανία παραμένει ενεργή σύμφωνα με τα στοιχεία από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA). Υπάρχουν αυξημένες πωλήσεις ακόμη και αυτή την εποχή. Σε αυτό βοηθά και η άρση των δασμών των ΗΠΑ για τις εξαγωγές ελαιόλαδου της Ισπανίας, που προκαλεί αύξηση της ζήτησης.

Να σας επισημάνω ότι ο μήνας Αύγουστος θεωρείται μήνας πολύ χαμηλών πωλήσεων. Ωστόσο, η μέχρι σήμερα πορεία δείχνει ότι θα υπάρχουν μειωμένα αποθέματα μέχρι τη νέα ελαιοκομική περίοδο, κάτι που αναμένεται να διατηρήσει τη θετική τάση στις τιμές παραγωγού και το επόμενο χρονικό διάστημα», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Jose Mª Penco, διευθυντής στην Ισπανική Ένωση Ελαιοκομικών Δήμων (ΑΕΜΟ). 

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και είναι πάνω από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Ακόμη, προβλέπει ότι τα αποθέματα ελαιολάδου στην Ε.Ε. αυτή την εποχή ανέρχονται σε περίπου 380.000 τόνους (κάτω από τα επίπεδα του 2017).

Ειδικότερα οι μέσες τιμές παραγωγού για την Ισπανία τον Ιούλιο ανήλθαν στα 3,73 ευρώ το κιλό (+20,8% σε σχέση με το μέσο όρο της 5ετίας και +63,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή τιμή). Στην Ιταλία η μέση τιμή στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο τον ίδιο μήνα ήταν στα 4,61 ευρώ το κιλό (αύξηση κατά +3,9% σε σχέση με το μέσο όρο της 5ετίας και +33,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή τιμή).

Ο διευθυντής του ΑΣ Μολάων – Πακίων στη Λακωνία, Παναγιώτης Ντανάκας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο και στον Σταύρο Παϊσιάδη ότι «σε επαφή που είχα πρόσφατα με Ιταλούς εμπόρους μού ανέφεραν ότι έχουν στις αποθήκες τους ελαιόλαδα. Η αγορά αυτή την εποχή σε όλη την Ελλάδα είναι παγωμένη. Επίσης γνωρίζουμε ότι από τις 2 μέχρι τις 25 Αυγούστου κάθε χρόνο οι Ιταλοί δεν κάνουν εμπορικές πράξεις.

Ελπίζουμε τις επόμενες 15 ημέρες να υπάρξει εμπορικό ενδιαφέρον και να έχουμε πωλήσεις. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να μην πωλήσουμε σε χαμηλές τιμές. Τις επόμενες μέρες θα φανεί αν οι πωλήσεις που γίνονται στην Ισπανία παρασύρουν και την ελληνική αγορά».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδα στην Πύλο Μεσσηνίας, «δε γίνονται πολλές εμπορικές πράξεις αυτή την εποχή. Η τελευταία που έγινε στην περιοχή είχε τιμή παραγωγού στα 3,40 ευρώ το κιλό».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νηλέας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές που γίνονται αγοραπωλησίες κυμαίνονται από 3,20 έως 3,25 ευρώ το κιλό. Αυτή την εποχή είναι λίγο παγωμένη η αγορά, αν και υπάρχει ενδιαφέρον για το καλό ελαιόλαδο».