Πρέσβης Παλαιστίνης: Η Ελλάδα να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής

Πρέσβης Παλαιστίνης: Η Ελλάδα να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής

Στη Μεσσηνία βρέθηκε επίσημα αυτές τις μέρες ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Marwan Tubassi, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, προσκεκλημένος των περιφερειακών παρατάξεων «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» και «Ανταρσύα του Μοριά».

Χθες είχε συναντήσεις με το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο, ενώ το μεσημέρι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

Αναφέρθηκε στα χρόνια προβλήματα της χώρας του και του λαού της Παλαιστίνης με το Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε κράτος απαρτχάιντ που διαπράττει εγκλήματα πολέμου από την ίδρυσή του το 1948, και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, σύμφωνα με το ομόφωνο ψήφισμα του ελληνικού κοινοβουλίου του 2015, όπως έχουν ήδη κάνει 139 χώρες στον κόσμο.

Παλαιστινιακό
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου», Θανάσης Πετράκος, καλωσόρισε τον πρέσβη και τόνισε ότι γνωρίζει τη Μεσσηνία, αφού περνάει μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών στο Ακριτοχώρι.

Ακολούθως ο πρέσβης έκανε μια μακρά ενημέρωση για τις εξελίξεις στην περιοχή της Παλαιστίνης. Όπως τόνισε, ο λαός της Παλαιστίνης δεν έχει σταματήσει στιγμή να αγωνίζεται για την επίλυση του Παλαιστινιακού και αναφέρθηκε στην υπογραφή της Συμφωνίας του Όσλο με το Ισραήλ, το οποίο, όπως είπε, αποσύρθηκε μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού τους και τη φυλάκιση του επόμενου, ενώ αναφέρθηκε και στον Μπ. Νετανιάχου με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Επισήμανε πως οι Ισραηλινοί προσπαθούν να εβραιοποιήσουν  όλη την Ιερουσαλήμ και έχουν δημιουργήσει νέους οικισμούς με πάνω από 750.000  Ισραηλινούς που εγκατέστησαν σε σημεία που ήταν Παλαιστίνιοι, ενώ προχώρησαν σε προσάρτηση εδαφών υπέρ των εποίκων.

Υπογράμμισε δε ότι από 1948 που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ έχουν προβεί σε περίπου 65 περιπτώσεις σφαγών σε βάρος Παλαιστινίων και 135.000 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν από ισραηλινά πυρά. Όλη η χώρα, όπως είπε, απειλείται με αφανισμό και αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με τη διάπραξη των πιο ειδεχθών εγκλημάτων.

Εποικιστική κατοχή
Ακολούθως ο πρέσβης σχολίασε πως δεν είναι απλώς στρατιωτική κατοχή, αλλά εποικιστική και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα φέρουν ευθύνη που δε ζήτησαν την τήρηση των συμφωνηθέντων  και την επιβολή κυρώσεων. «Σε άλλα κράτη που έγιναν τέτοια εγκλήματα, οι υπαίτιοι συνελήφθησαν και τιμωρήθηκαν. Όταν, όμως, φτάνουμε στο Ισραήλ, σταματούν όλα και δεν τιμωρείται κανείς», τόνισε ο πρέσβης της Παλαιστίνης.

Σε ερώτηση για τη συνεργασία ισραηλινής εταιρείας με την 120 ΠΕΑ στην Καλαμάτα και πώς το σχολιάζει, ο πρέσβης απάντησε ότι η Καλαμάτα έχει ιδιαίτερη ηθική αξία και πρέπει να τη διαφυλάξει, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να υπεισέλθουμε στα εσωτερικά ή την πολιτική καμίας χώρας, όπως δεν επιτρέπουμε να παρέμβει καμία άλλη στη δική μας χώρα. Με την ελληνική κυβέρνηση, όμως, ανταλλάσουμε απόψεις, βρίσκουμε σημεία προσέγγισης και προσπαθούμε να βρούμε κοινούς παρανομαστές που μας συνδέουν. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Ελλάδας να υπογράφει συμφωνίες με όποιους θέλει, αλλά δεν  έμεινε καμία άλλη χώρα που να μπορεί να συνεργασθεί. Μόνο το Ισραήλ ήταν;», αναρωτήθηκε.

Τέλος, για την Τουρκία είπε ότι η Παλαιστίνη θέλει να έχει άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου και τη στήριξη περισσοτέρων χωρών για την αναγνώριση της Παλαιστίνης με τα σύνορα του 1967. Αυτό- όπως είπε- το έχουν κάνει 139 χώρες, ανάμεσά τους η Τουρκία και η Κύπρος, αλλά όχι ακόμα η Ελλάδα.

Της Βίκυς Βετουλάκη