“Διχοτόμηση” της Καλαμάτας… φέρνουν από την Αθήνα!

“Διχοτόμηση” της Καλαμάτας… φέρνουν από την Αθήνα!

Η περιβόητη συνάντηση μεταξύ υπουργείου Υποδομών, εκπροσώπων της εταιρείας “Μορέας”, δήμου Καλαμάτας και δημοτικών παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο, με θέμα την προμελέτη για τα αντιπλημμυρικά έργα στο Νέδοντα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, στην αίθουσα που βρίσκεται στο ισόγειο του Δημαρχείου.

Επί της ουσίας, η εταιρεία θα παρουσιάσει όσα σχεδιάζει για το Νέδοντα και θα ακούσει και τυχόν αντιδράσεις ή άλλες προτάσεις. Το κρίσιμο ερώτημα είναι, όμως, αν αυτή η διαδικασία έχει…τυπικό χαρακτήρα ή θα είναι μία σύσκεψη, η οποία μπορεί να ανατρέψει- τυχόν- αποφάσεις του “Μορέα”.

Αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι, σύμφωνα και με τα όσα ειπώθηκαν σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ότι σχεδιάζονται έργα “ξηλώματος” του σκεπαστού κομματιού του Νέδοντα, παρεμβάσεις εκβάθυνσης, τη διαπλατύνσεις και την επανακάλυψη του ποταμού.

Όλα αυτά, όμως, “σηκώνουν” πολύ κουβέντα. Δεν είναι δυνατόν να σχεδιάζεται στην Αθήνα το τι θα γίνει στον κεντρικό αστικό ιστό της πόλης, χωρίς προηγουμένως να έχεις και τη γνώμη των ενδιαφερόμενων και των ειδικών. Το κομμάτι των παρεμβάσεων που γίνεται λόγος  αποτελεί το επιχειρησιακό, κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της πόλης. Μπορεί να φανταστεί κάποιος τις οδούς Νέδοντος και Αρτέμιδος εργοτάξιο για τρία περίπου χρόνια; Η Καλαμάτα θα κοπεί στη μέση.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Θα υπάρξει τρομερό κυκλοφοριακό πρόβλημα, χωρίς επί της ουσίας να έχουμε και πολλές εναλλακτικές λύσεις. Αλήθεια, όταν γίνεται λόγος για διαπλάτυνση τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Να λειτουργού οι χώροι στάθμευσης του Νέδοντα και στην κοίτη του να γίνονται εργασίες; Ή μήπως θα καταστρέψουμε ένα μέρος της Αρτέμιδος με τις δενδροστοιχίες, αλλά και της Νέδοντος εκεί που υπάρχουν οι ελάχιστοι δημόσιοι χώροι άθλησης, αλλά και ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου.

Σαφώς και χρειάζεται να γίνουν παρεμβάσεις, αλλά τη μορφή και το περιεχόμενο που θα πάρουν, θα πρέπει να τα ξαναδούμε από την αρχή. Όπως θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση του και ο Δήμαρχος Καλαμάτας αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις.

Γιατί ο πρώτος φαίνεται να συμφωνεί με τα “τετελεσμένα”, ενώ, οι δεύτερες πέρα από κάποιες παρατηρήσεις δεν φαίνονται διατεθειμένες, να θέσουν τον προβληματισμό που απαιτείται για μια τέτοιας μορφής παρέμβαση.

Βέβαια, στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου και έγινε αναφορά στο θέμα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος είχε καταγγείλει το έργο ως “φαραωνικό”, ενώ,  σχολίασε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Μορέας κάνει τη μελέτη και του έχει ανατεθεί και η εκτέλεση του έργου. Όπως παρατήρησε όταν μια εταιρία κάνει τη μελέτη ενός έργου που θα το εκτελέσει η ίδια, πολλές φορές επιλέγει την ακριβότερη λύση, για να έχει μεγαλύτερο αντικείμενο.

Επιπρόσθετα, είχε αναφέρει ότι ουσιαστικά το υπουργείο εκθέτει τον δήμαρχο, Θανάση Βασιλόπουλο, ο οποίος είχε δεσμευτεί επανειλημμένως και δημόσια ότι πριν από ο,τιδήποτε, θα γίνει συζήτηση στο Δήμο Καλαμάτας, με τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να υποβάλουν τις απόψεις τους χωρίς να βρεθούν προ τετελεσμένων.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι επικεφαλής και όλων των υπόλοιπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Βασίλης Τζαμουράνης, Μαρία Οικονομάκου, Μανώλης Μάκαρης, ενώ, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Κώστας Αθανασόπουλος μίλησε για το “μεγαλύτερο έγκλημα κατά της Καλαμάτας”.

Α.Π.