Αφού η φωτιά κατέκαψε την Άνω Μεσσηνία, συνεχίζει στην Αρκαδία

Αφού η φωτιά κατέκαψε την Άνω Μεσσηνία, συνεχίζει στην Αρκαδία

-Καίει ανεξέλεγκτα σε Μαγκλαβά
-Στα χέρια της Πυροσβεστικής ύποπτος για τη φωτιά στην Άνθεια
-Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για αποζημιώσεις
Μια ακόμα δύσκολη μέρα ήταν η χθεσινή για τη Μεσσηνία, με τις φλόγες να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο σε Άνω Μεσσηνία, Μαγκλαβά και Άνθεια.

Ευτυχώς η τελευταία, έπειτα από μεγάλη κινητοποίηση, έσβησε, αφού πρόλαβε να κάψει 70 στρέμματα. Αν ξέφευγε η φωτιά, θα αντιμετωπίζαμε τραγικές καταστάσεις, αφού η Άνθεια γειτνιάζει με άλλα χωριά, όπου υπάρχουν εκατοντάδες σπίτια.

Το μεγάλο μέτωπο της Άνω Μεσσηνίας συνέχιζε και χθες να καίει με κατεύθυνση προς την Αρκαδία. Αφού πέρασε ξανά μέσα από το Καρνάσι και απείλησε το Δασοχώρι, ανέβηκε προς την Τσακώνα και τον αυτοκινητόδρομο.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και ο αυτοκινητόδρομος έκλεισε, με την κυκλοφορία να διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης- Καλαμάτας. Ωστόσο, διακόπηκε αργότερα, αφού η φωτιά κατάφερε να φτάσει και εκεί και πλέον συνεχίζει στην Αρκαδία.

Στην άλλη φωτιά που καίει εδώ και μέρες, στο όρος Μαγκλαβά, δεν υπάρχει θετική εξέλιξη, αφού πρόκειται για δύσβατο σημείο και μόνο εναέρια μέσα πυρόσβεσης μπορούν να πλησιάσουν. Οπότε οι δυνάμεις εκεί είναι λίγες και αναμένεται να αυξηθούν όταν η φωτιά φτάσει σε σημείο που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση τα οχήματα.

Σύλληψη νεαρού άνδρα
Ένας άνδρας ηλικίας περίπου 25 ετών βρίσκεται από χθες στα χέρια της Πυροσβεστικής ως βασικός ύποπτος για τη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης στην Άνθεια. Μάλιστα, τα στελέχη της Πυροσβεστικής προσπαθούν να μάθουν αν ο συγκεκριμένος άνδρας συνδέεται και με άλλες φωτιές που έχουν ξεσπάσει αυτές τις μέρες στη Μεσσηνία.

Υποβολή αιτήσεων για τους πυρόπληκτους
Στο μεταξύ, από χθες ο Δήμος Πύλου-Νέστορος με ανακοίνωσή του καλεί τους κατοίκους που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και καταστήματα από τις τελευταίες πυρκαγιές να μεταβούν στο Δημοτικό Κατάστημα Κορώνης για να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Στην ίδια ανακοίνωση αναγράφονται τα επιδόματα πληγέντων από την πυρκαγιά, που είναι τα εξής: 

-Οικονομική ενίσχυση ποσού 600,00 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του

-Εκτός των 600,00 ευρώ που δίνονται για την κάλυψη των πρώτων αναγκών, οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600,00 ευρώ

-Επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600,00 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε  μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες

-Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000,00 ευρώ κατά νοικοκυριό για την επισκευή (απλές επισκευαστικές εργασίες) ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας.

-Οικονομική ενίσχυση 4.500,00 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67% και άνω) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση