ΕΛΓΑ για πυρόπληκτες ελιές: Αποζημίωση για εκφύτευση και φύτευση νέων δενδρυλλίων

ΕΛΓΑ για πυρόπληκτες ελιές: Αποζημίωση για εκφύτευση  και φύτευση νέων δενδρυλλίων

Τη διαβεβαίωση ότι όσον αφορά στο ζωικό κεφάλαιο οι αποζημιώσεις για την ανανέωση και την αγορά νέων ζώων ή μελισσοσμηνών θα καταβληθούν μέσα στον ερχόμενο Σεπτέμβριο, έδωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, κατά την επίσκεψή του στα πυρόπληκτα της Σπάρτης και της Τρίπολης.

Όσον αφορά στο φυτικό κεφάλαιο, ο πρόεδρος του Οργανισμού, σύμφωνα με τον «Αγρότυπο», δήλωσε ότι ήδη ολοκληρώνονται τα ατομικά πορίσματα, με την προκαταβολή να καταβάλλεται μέχρι το Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι «όλο το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΛΓΑ έχει τεθεί στη διάθεση των παραγωγών που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σε αυτή την πρόκληση στηρίζουμε έμπρακτα τους παραγωγούς μας:

-Για το ζωικό κεφάλαιο θα πληρωθούν στο 100% της αξίας τους οι δηλωμένες απώλειες ζώων και τα χρήματα θα καταβληθούν εντός του Σεπτεμβρίου

-Για το φυτικό κεφάλαιο θα ακολουθηθεί μία διαδικασία η οποία καλύπτεται από το νόμο κρατικής αρωγής (47/97), για να παρακαμφθούν όλες οι χρονοβόρες διαδικασίες.

Ιδιαίτερα για τις ελαιοκαλλιέργειες ο ΕΛΓΑ προτίθεται να προχωρήσει και στην αποζημίωση για την εκφύτευση και φύτευση νέων δενδρυλλίων, για τα οποία οι παραγωγοί θα στηριχθούν για την απώλεια του εισοδήματός τους για τα προσεχή 4 χρόνια.

«Στόχος μας είναι να δοθούν άμεσα χρήματα στους δικαιούχους, να λάβουν μία προκαταβολή μέχρι το Νοέμβριο. Ο Οργανισμός είναι φερέγγυος, αξιόπιστος και διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του χάρη στη χρηματοδότηση που διασφάλισε ο πρωθυπουργός», κατέληξε ο κ. Λυκουρέντζος.