Συνυπεύθυνοι Δήμος Καλαμάτας και δημότες για την καθαριότητα στους δημόσιους χώρους

Συνυπεύθυνοι Δήμος  Καλαμάτας και δημότες για την καθαριότητα στους δημόσιους χώρους

Πολύς λόγος γίνεται, χρόνια τώρα, για την καθαριότητα στην Καλαμάτα.

Θέμα σοβαρό τα σκουπίδια, τα οποία δημιουργούν την πρώτη απωθητική εικόνα για τους επισκέπτες, αλλά και τους κατοίκους. Πέραν, αυτού, όμως, καταδεικνύουν περίτρανα και την ύπαρξη ή ανυπαρξία πολιτισμού.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι κάδοι απορριμμάτων αδειάζονται. Το να πίνει, όμως, κάποιος τον καφέ του και να αφήνει το πλαστικό ποτήρι στο παγκάκι ή στο πρεβάζι ενός παραθύρου ή στα σκαλοπάτια εισόδου κτηρίου, είτε να το πετάει όπου βρει, αποτελεί ανάρμοστη συμπεριφορά…

Το να αφήνεις τα περιττώματα του σκύλου σου στο πεζοδρόμιο, επίσης είναι συμπεριφορά αισχρή…

Το να «γαρνίρει» ένας επαγγελματίας τον κάδο απορριμμάτων με ανοιχτά τα χάρτινα κιβώτια από το εμπόρευμά του, είναι βλακώδες.

sdr

Στην τελευταία δε περίπτωση, πανεύκολα, από τις ετικέτες, οι υπηρεσίες του Δήμου μπορούν να εντοπίσουν τους παραβάτες, επιβάλλοντάς τους πρόστιμα.

Αυτά τα αυτοκίνητα – σκούπες του Δήμου πού άραγε εξαφανίστηκαν;

Πριν από αρκετό καιρό, επίσης, έβλεπα οδοκαθαριστές. Κι αυτοί έχουν χαθεί…

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο δίνουν ενδεικτικά μια εικόνα της Καλαμάτας, με την επισήμανση πως για την καθαριότητά της, Δήμος και δημότες, είμαστε συνυπεύθυνοι.

Διότι δεν μπορεί να απαιτούμε χωρίς να αναλογιζόμαστε και τις δικές μας υποχρεώσεις, έστω και στο ελάχιστο!

Σε αυτή την πόλη ζούμε και, επομένως, αποτελεί τον καθρέφτη μας ως κοινωνία.

Α.

Υ.Γ. Η βόλτα μας χθες το μεσημέρι ήταν σε μικρή περίμετρο. Τα δε σημεία που είχαμε εντοπίσει σε τραγική κατάσταση, επί ένα 20ήμερο, είχαν καθαριστεί τις τελευταίες δύο μέρες από τις υπηρεσίες του Δήμου…