ΔΕΥΑΚ: Έργα σε περιοχές εκτός Σχεδίου Πόλης

ΔΕΥΑΚ: Έργα σε περιοχές εκτός Σχεδίου Πόλης

Ολοκληρώθηκαν οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες και υπεγράφησαν χθες από το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, Κώστα Αθανασόπουλο, δύο Προγραμματικές Συμβάσεις μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΚ για την υλοποίηση των έργων: «Έργα Αποχέτευσης Ακαθάρτων σε περιοχές εκτός σχεδίου Δήμου Καλαμάτας» και «Έργα Ύδρευσης σε περιοχές Εκτός Σχεδίου Δήμου Καλαμάτας».

Όσον αφορά στα «Έργα Αποχέτευσης Ακαθάρτων σε περιοχές εκτός σχεδίου Δήμου Καλαμάτας», οι παρεμβάσεις αφορούν στην κατασκευή αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων σε περιοχές εκτός σχεδίου του Δήμου Καλαμάτας, προς εξυπηρέτηση των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Για τα δίκτυα αυτά έχουν υποβληθεί στην επιχείρηση από τους ενδιαφερόμενους σχετικές αιτήσεις. Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από τους προϋπολογισμούς των ετών 2021 και 2022 της ΔΕΥΑΚ και το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από το χρέος που έχει η ΔΕΥΑΚ προς το Δήμο Καλαμάτας, το οποίο διευθετείται με την απόφαση 225/2009 του Δ.Σ. της.

Εκτιμάται ότι κατά το έτος 2021 θα απορροφηθούν 100.000 ευρώ και κατά το έτος 2022 αντίστοιχα 175.000 ευρώ, οπότε και θα καλυφθεί ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που ανέρχεται σε 275.000 ευρώ και δεν υπόκειται σε ΦΠΑ. Το δε χρονοδιάγραμμα της σύμβασης θα είναι διάρκειας 24 μηνών.

Σε ό,τι αφορά τα «Έργα Ύδρευσης σε περιοχές Εκτός Σχεδίου Δήμου Καλαμάτας», οι παρεμβάσεις έχουν ως σκοπό την κατασκευή αγωγών ύδρευσης σε περιοχές εκτός σχεδίου του Δήμου Καλαμάτας, προς εξυπηρέτηση των εκεί κατοίκων. Και στις περιπτώσεις αυτές έχουν υποβληθεί στην επιχείρηση από τους ενδιαφερόμενους σχετικές αιτήσεις.

Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει κατά τον ίδιο τρόπο με το προηγούμενο έργο, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 175.000 ευρώ και δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, σύμφωνα με τη μελέτη που συντάχθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας και εγκρίθηκε με απόφαση του γενικού διευθυντή και του αναπληρωτή διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚ

Εκτιμάται ότι κατά το έτος 2021 θα απορροφηθούν 75.000 ευρώ και κατά το έτος 2022 θα απορροφηθούν 100.000 ευρώ, οπότε και θα καλυφθεί και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 175.000 ευρώ. Το δε χρονοδιάγραμμα της σύμβασης θα είναι, επίσης, διάρκειας 24 μηνών.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν το επόμενο διάστημα στη σύναψη δύο ακόμη Προγραμματικών Συμβάσεων, όσον αφορά στα «Έργα Αποχέτευσης Όμβριων Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Καλαμάτας», με προϋπολογισμό στα 450.000 ευρώ, καθώς και την πράξη «Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα» με προϋπολογισμό στα 50.000 ευρώ.