Ξεκινούν κινητοποιήσεις με 2ωρες στάσεις εργασίες οι δικαστικοί υπάλληλοι

Ξεκινούν κινητοποιήσεις με 2ωρες στάσεις εργασίες οι δικαστικοί υπάλληλοι

Τη συμμετοχή της σε νέες κινητοποιήσεις ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης με τη συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και μελών Συλλόγων Δικαστικών Υπαλλήλων της Αττικής.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία αναφέρει ότι από Δευτέρα 13 έως και Παρασκευή 17/9 θα γίνουν αντίστοιχες συμβολικές συγκεντρώσεις από τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους Δικαστικών Υπαλλήλων σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.

Υποστελέχωση υπηρεσιών
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δίωρες διακοπές εργασιών (9.00-11.00) σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση τονίζεται: «Δυστυχώς η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης δε δείχνουν να αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και των προβλημάτων στο χώρο των δικαστηρίων. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι συνεχώς εδώ και δύο χρόνια δεν έχουμε σταματήσει να τους τα θυμίζουμε και να τα αναδεικνύουμε με κάθε τρόπο, με αποκορύφωμα την ανοικτή επιστολή – καταγγελία απευθυνόμενη μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης προς την κυβέρνηση, στην αρχή του καλοκαιριού, η οποία δημοσιοποιήθηκε προς όλους τους πολιτικούς φορείς (πρωθυπουργό, πολιτικά κόμματα, ΜΜΕ).

Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, η άμεση απάντηση του υπουργού στο μακρύ κατάλογο των ερωτημάτων που του θέταμε με την επιστολή αυτή, ήταν η απόφασή του να χορηγήσει σε έναν περιορισμένο αριθμό δικαστικών υπαλλήλων υπερωρίες-φιλοδώρημα, ενώ δεν έχει πράξει “απολύτως τίποτα” για το πολύ μεγάλο θέμα της υποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών».

Αιτήματα
Αυτές οι κινητοποιήσεις, όπως τονίζει η Ομοσπονδία, είναι μόνο η αρχή, καθώς θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις με αιτήματα:

-διορισμούς δικαστικών υπαλλήλων όλων των κατηγοριών και κλάδων

-επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος ειδικών συνθηκών

-πληρωμή υπερωριακής απασχόλησης για όλους τους δικαστικούς υπάλληλους και κατά τρόπο που δεν υποτιμά την προσφορά και την αξιοπρέπειά τους

-επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης του πρώην Ταμείου Αρωγής, για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας

-αύξηση (τουλάχιστον διπλασιασμό) των εξόδων κίνησης των επιμελητών, για να μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς προσωπικό κόστος στις ανάγκες των καθηκόντων τους

-υλοποίηση στην πράξη της γενικής και ειδικής επιμόρφωσης που προβλέπει ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων

-προώθηση της ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια

-εκσυγχρονισμός των υλικοτεχνικών υποδομών (κτηριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες).

Της Βίκυς Βετουλάκη