Τρομάζει η κατάσταση που περιγράφουν για το Νοσοκομείο Καλαμάτας οι ειδικευμένοι γιατροί


-Ισχυρό καμπανάκι κινδύνου ακόμα και για νοσηλείες παιδιών και τοκετούς

Όχι απλώς την οριακή, αλλά και την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ στη Μεσσηνία.

Χαρακτηρίζουν δε παράνομη και επισφαλή τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου που δέχτηκαν η Διοίκηση του νοσοκομείου και η Ιατρική Υπηρεσία να μετακινηθούν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων στην Κλινική Covid, ενώ αναφέρονται σε μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στη συγκεκριμένη υγειονομική μονάδα.

Από τα σοβαρότερα είναι η αναφορά τους ότι από 6 Σεπτεμβρίου θα υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος και, κατά συνέπεια, δε θα μπορεί να γίνει εφημερία και τα παιδιά θα πρέπει να απευθύνονται σε νοσοκομείο άλλου νομού, ενώ δε θα μπορούν να γίνονται τοκετοί και καισαρικές τομές στη Μαιευτική Κλινική.

Χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης
Στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησε την Πέμπτη το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ στη Μεσσηνία συζήτησε όλα αυτά τα θέματα και τις αποφάσεις του κοινοποίησε στη Διοίκηση του Νοσοκομείου, στο διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας, στην 6η ΥΠΕ, στο υπουργείο Υγείας, στον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας και στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών.

Εξ αρχής στην απόφασή τους υπογραμμίζουν ότι το Νοσοκομείο Καλαμάτας βρίσκεται σε οριακή κατάσταση λειτουργίας ως αποτέλεσμα:

-της μόνιμης τραγικής υποστέλεχωσης σε ιατρικό προσωπικό

-του σφοδρού κύματος της πανδημίας που σαρώνει το νομό μας

-της απώλειας των ανεμβολίαστων υγειονομικών που βγήκαν σε αναστολή.

Ακολούθως, τονίζουν ότι με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης τα εξής:

-Η υποστήριξη της Κλινικής Covid με τουλάχιστον τρεις ειδικευμένους ιατρούς πνευμονολόγους ή παθολόγους.

«Η αναγκαιότητα αυτή επισημάνθηκε ως η βασική και ασφαλής λύση από το επιστημονικό συμβούλιο του νοσοκομείου μας. Όμως, η προσωρινή λύση έκτακτης ανάγκης που προτάθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο και έγινε πράξη από το διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και τη Διοίκηση του νοσοκομείου, δηλαδή η στελέχωση της κλινικής με ειδικότητες διαφορετικές των παραπάνω δύο, είναι παράνομη και επισφαλής για τους ασθενείς. Επιπλέον, η μετακίνηση των ιατρών αυτών στην Κλινική Covid αφήνει δυσαναπλήρωτα κενά στη λειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων υπολοίπων ιατρικών τμημάτων μετακυλώντας την επισφάλεια», τονίζουν οι ειδικευμένοι γιατροί.

-Η υποστήριξη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών με επιπλέον ιατρούς, καθώς ο όγκος των προσερχόμενων περιστατικών covid είναι μεγάλος και παρακωλύεται η αντιμετώπιση των υπολοίπων επειγόντων περιστατικών

-Η υποστήριξη των αναισθησιολόγων και εντατικολόγων με επιπλέον ιατρούς, καθώς έχουν επωμισθεί επιπλέον τη διακομιδή των βαρέων και διασωληνωμένων περιστατικών covid σε ΜΕΘ τριτοβάθμιων νοσοκομείων. Αποτέλεσμα αυτού είναι η αναστολή κάθε τακτικού χειρουργείου και η διενέργεια μόνο απειλητικών για τη ζωή των ασθενών επεμβάσεων. Η δε επιβάρυνση των εντατικολόγων θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία της εντατικής μονάδας του νομού μας

-Η υποστήριξη της Παιδιατρικής Κλινικής με τουλάχιστον 4 παιδιάτρους καθώς έχει απομείνει στο νοσοκομείο μόνο ένας μόνιμος παιδίατρος.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τις 6 Σεπτεμβρίου και έπειτα δε θα υπάρχει παιδίατρος στην εφημερία και τα παιδιά πρέπει να απευθύνονται σε νοσοκομείο άλλου νομού, καθώς δε θα υπάρχει και η δυνατότητα νοσηλείας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

Το παραπάνω γεγονός αναπόφευκτα απαγορεύει τη διενέργεια τοκετών και καισαρικών τομών σε επίτοκες στη Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας», αναφέρουν οι γιατροί.

-Η αναγκαιότητα της παροχής τακτικών υπηρεσιών υγείας στους πολίτες, καθώς έχουν από καιρό σταματήσει να λειτουργούν τακτικά ιατρεία, τακτικές εργαστηριακές εξετάσεις και τακτικά χειρουργεία. Οι πολίτες πρακτικά δεν έχουν άλλη λύση από το να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αυτό θέτει σε άμεσο κίνδυνο την κοινωνική υγεία, καθώς η οικονομική κρίση μόνιμα βαθαίνει.

Τι πρέπει να γίνει
Καταλήγοντας προς όλους τους αρμοδίους το Σωματείο των Ειδικευμένων Γιατρών επισημαίνει ότι άμεσα επιβάλλεται:

-Η Διοίκηση του νοσοκομείου και η 6η ΥΠΕ να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες και κάθε νομική ευθύνη ώστε να συσπειρώσουν τη δύναμη των ιατρών του νομού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Θα πρέπει άμεσα και ως προσωρινή λύση να μετακινηθούν οι ζητούμενες ειδικότητες ιατρών από άλλες δομές δημόσιας υγείας του νομού που δέχονται λιγότερη πίεση, ούτως ώστε να αντιμετωπισθεί η κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Οτιδήποτε μπορεί να αντιμετωπισθεί στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας υγείας επιβάλλεται να μην έρχεται στο νοσοκομείο. Το νοσοκομείο άμεσα πρέπει να απεγκλωβιστεί από τον εμβολιασμό του νομού. Να ζητηθεί με επίσημη και συγκεκριμένη πρόταση η συμβολή των ιδιωτών ιατρών του νομού

-Μέχρι να ενισχυθεί η Κλινική Covid με τις αρμόζουσες ειδικότητες ιατρών να κατευθύνονται οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλεία προς τις 2 Κλινικές Covid του Νοσοκομείου Τρίπολης, όπου νοσηλεύεται πολύ μικρότερος αριθμός ασθενών με αισθητά μεγαλύτερη αναλογία ειδικευμένων ιατρών πνευμονολόγων

-Η επάνοδος των υγειονομικών που βγήκαν σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού.

«Ζήσαμε μαζί στον τελευταίο χρόνο της πανδημίας έναν πόλεμο. Τώρα μπροστά στη μεγάλη μάχη που μαίνεται στο νομό μας κανείς δεν περισσεύει. Η νοσοκομειακή ιατρική και νοσηλευτική πράξη στηρίζεται σε σχέσεις συνεργασίας δομημένες στο χρόνο με κόπο. Η λειτουργία των κλινικών διαταράσσεται απόλυτα με την απομάκρυνση έστω και ενός ιατρού ή νοσηλευτή. Οι συνάδελφοί μας δεν είναι απλά ένας αριθμός, τα κενά που άφησαν πίσω τους είναι δυσανάλογα μεγάλα, καθώς ούτε καν έτοιμο σχέδιο αντικατάστασής τους υπήρξε. Τέλος, διαβεβαιώνουμε το μεσσηνιακό λαό ότι θα παραμείνουμε στη θέση μας μέχρι το τέλος και αυτής της δοκιμασίας, υπηρετώντας τη δημόσια υγεία, θέτοντας όμως, όπως αρμόζει στο λειτούργημά μας, και τα όρια της ασφάλειας της ιατρικής πράξης.

Χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη των συμπολιτών μας και τους καλούμε να θωρακιστούν απέναντι στην πανδημία με τον εμβολιασμό τους», καταλήγει η ανακοίνωση του Σωματείου.

Της Βίκυς Βετουλάκη