Τριφυλία: Αναβολή της προανάρτησης του Κτηματολογίου ζητά ο Περικλής Μαντάς

Τριφυλία: Αναβολή της προανάρτησης του Κτηματολογίου ζητά ο Περικλής Μαντάς

Την αναβολή της προανάρτησης του Κτηματολογίου για την περιοχή της Τριφυλίας ζήτησε με ερώτησή του ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, μετά τα σημαντικά λάθη που διαπιστώθηκαν σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που υφίστανται για τη διόρθωσή τους, επιβαρύνοντας άδικα και δυσανάλογα τους θιγόμενους πολίτες και επαγγελματίες της περιοχής.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση του κ. Μαντά, στις 23 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η προανάρτηση για το Κτηματολόγιο στο Νομό Μεσσηνίας, στην οποία περιλαμβάνεται και η περιοχή της Τριφυλίας, ενώ βάσει διαδικασίας δίνεται προθεσμία 45 ημερών για την υποβολή ενστάσεων, σε περίπτωση διαπίστωσης οποιουδήποτε σφάλματος.

Σύμφωνα, όμως, με το βουλευτή και κατόπιν συστηματικών ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από το Σύλλογο Μηχανικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Τριφυλίας και το Δικηγορικό Σύλλογο Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, «προκύπτει ότι όσον αφορά στα όρια των γεωτεμαχίων υπάρχει πολύ μεγάλη αστοχία της τάξης του 90%, ενώ διαπιστώνονται και λάθη σε άλλα στοιχεία, σε μικρότερο όμως βαθμό».

Κατά τον κ. Μαντά, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι πολίτες «έχουν υποβάλει εξαρτημένα τοπογραφικά διαγράμματα, τα οποία έχουν συνταχθεί από μηχανικούς κατόπιν επίγειων μετρήσεων συντεταγμένων», πληρώνοντας ταυτόχρονα το σχετικό κόστος για την υπηρεσία. Παρότι για την επεξεργασία και τελική καταχώριση υπάρχει σχετική αρμοδιότητα και υποχρέωση από ανάδοχο φορέα βάσει σύμβασης με το Κτηματολόγιο, «εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι οι προαναρτήσεις του Αυγούστου βασίστηκαν αποκλειστικά και μόνο σε αρχικές καταχωρίσεις», χωρίς να ληφθούν υπόψη όσα υπέβαλαν με τις δηλώσεις τους οι πολίτες. Προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις, προβλέπεται μια χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία που επιβαρύνει επιπλέον τους πολίτες, ενώ υπάρχει κίνδυνος οι αναρτήσεις να καταστούν οριστικές και να απαιτηθεί δικαστική διαδικασία για την αναθεώρησή τους.

Σύμφωνα με το βουλευτή Μεσσηνίας, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι καθ’ όλα άδικη για τους πολίτες και επαγγελματίες της Τριφυλίας, οι οποίοι «κινδυνεύουν άθελά τους να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα σημαντικό γραφειοκρατικό πρόβλημα» και «επωμίζονται άδικα το οικονομικό κόστος της συστηματικής υποβολής ενστάσεων» για ορθές πληροφορίες που έχουν ήδη αποστείλει. Παράλληλα, σημειώνει ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να κατατεθούν ενστάσεις εντός 45 ημερών για διαδικασίες που χρειάστηκε περίπου 1,5 έτος για να ολοκληρωθούν» και ζητά την «αναβολή της διαδικασίας προανάρτησης για την περιοχή της Τριφυλίας», τη «διόρθωση της κτηματολογικής βάσης» από την ανάδοχο εταιρεία και την «εκ νέου εκκίνηση της διαδικασίας προανάρτησης με τα διορθωμένα πλέον στοιχεία».