Διπλάσιοι οι νεκροί στην άσφαλτο φέτος το καλοκαίρι στην Πελοπόννησο

Διπλάσιοι οι νεκροί στην άσφαλτο φέτος το καλοκαίρι στην Πελοπόννησο

Αρνητικός για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι ο γεωγραφικός χάρτης όσον αφορά στα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν φέτος το καλοκαίρι στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία Περιφερειών που παρουσίασε το ΑΠΕ- ΜΠΕ, τα τροχαία δυστυχήματα μειώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα και αυξήθηκαν στην Πελοπόννησο συγκριτικά με τους καλοκαιρινούς μήνες του 2020.

Σημαντική αύξηση παρουσίασε και η Μεσσηνία, με το φετινό Ιούνιο να είναι από τους χειρότερους μήνες.

Πελοπόννησος
Ειδικότερα, ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο του 2021 μειώθηκε οριακά σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

Αντίθετα, στις πέντε Ενότητες της διοικητικής Περιφέρειας Πελοποννήσου καταγράφηκε το ίδιο χρονικό διάστημα αύξηση του αριθμού των νεκρών, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2020, ενώ ο αριθμός των τραυματιών μειώθηκε.

Αναλυτικά, για τη διοικητική Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Κορινθίας, Αρκαδίας, Αργολίδας, Μεσσηνίας και Λακωνίας 98 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου έχασαν τη ζωή τους 21 άτομα, ενώ εννέα άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλα 97 τραυματίστηκαν ελαφρά.

Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020 είχαν σημειωθεί και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες 125 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους εννέα άτομα.

Επίσης, είχαν τραυματιστεί σοβαρά 11 άτομα, ενώ άλλα 139 άτομα είχαν τραυματιστεί ελαφρά.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, ο μεγαλύτερος αριθμός των τροχαίων κατά τη διάρκεια των τριών καλοκαιρινών μηνών του 2021 σημειώθηκε τον Ιούνιο, οπότε έφθασαν τα 38 και τα λιγότερα τον Αύγουστο, οπότε καταγράφηκαν 29.

Σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων, τα περισσότερα καταγράφηκαν τον Ιούνιο, οπότε 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 38 τραυματίστηκαν σοβαρά ή ελαφρά, ενώ τα λιγότερα θύματα καταγράφηκαν τον Ιούλιο, οπότε τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Επίσης, ο μικρότερος αριθμός τραυματιών καταγράφηκε τον Αύγουστο, οπότε 32 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά ή ελαφρά.

Μεσσηνία
Αναλυτικά, στη Μεσσηνία τον Ιούνιο σημειώθηκαν τέσσερα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα με τέσσερις συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους, ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα με ένα άτομο να τραυματίζεται σοβαρά και πέντε ελαφρά τροχαία ατυχήματα με επτά άτομα να τραυματίζονται ελαφρά. Πέρυσι τον Ιούνιο δεν καταγράφηκε κανένα θανατηφόρο ατύχημα, ενώ είχαμε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα με ένα σοβαρά τραυματία και επτά τροχαία όπου τραυματίσθηκαν ελαφρά επτά άτομα.

Τον Ιούλιο φέτος στη Μεσσηνία δεν είχαμε κανένα θανατηφόρο ή σοβαρό ατύχημα και τέσσερα ελαφρά τροχαία ατυχήματα με έξι άτομα να τραυματίζονται ελαφρά.

Τον Αύγουστο στο νομό μας είχαμε δύο θανατηφόρα ατυχήματα με δύο νεκρούς, κανένα σοβαρό τροχαίο και ένα ελαφρύ τροχαίο με τρεις ελαφρά τραυματίες. Πέρυσι τον Αύγουστο είχαμε ένα θανατηφόρο ατύχημα με ένα νεκρό, κανένα σοβαρό τροχαίο και πέντε ελαφρά τροχαία ατυχήματα με έξι ελαφρά τραυματίες.

Τροχαίες παραβάσεις Πελοποννήσου
Επίσης, κατά τη διάρκεια των ελέγχων της Αστυνομίας στο οδικό δίκτυο των πέντε Ενοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαπίστωση παραβάσεων καταγράφηκαν, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021, 8.847 επικίνδυνες παραβάσεις, εκ των οποίων 5.773 για υπερβολική ταχύτητα, 700 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση και 1.000 για μη χρήση κράνους από οδηγούς δικύκλων.

Το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 καταγράφηκαν στη διοικητική Περιφέρεια Πελοποννήσου 8.471 επικίνδυνες παραβάσεις, εκ των οποίων 5.833 για υπερβολική ταχύτητα, 454 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και 788 για μη χρήση κράνους.

Επίσης, να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021 έγιναν 32.097 αλκοτέστ και διαπιστώθηκαν 928 παραβάσεις, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα του 2020 διενεργήθηκαν 33.096 αλκοτέστ και καταγράφηκαν 821 παραβάσεις.

Μείωση στη Δυτική Ελλάδα
Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας 136 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου έχασαν τη ζωή τους εννέα άτομα, ενώ 19 άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλα 148 τραυματίστηκαν ελαφρά.

Το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020 είχαν σημειωθεί και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες 140 τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 10 άτομα και είχαν τραυματιστεί σοβαρά 17, ενώ οι ελαφρά τραυματίες είχαν φθάσει τους 162.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της Αστυνομίας, τα περισσότερα τροχαία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών του 2021 σημειώθηκαν τον Αύγουστο, οπότε έφθασαν τα 59 και τα λιγότερα τον Ιούνιο, οπότε καταγράφηκαν 35.

Όσον αφορά στον αριθμό των θυμάτων, ο πιο αιματηρός μήνας ήταν ο Αύγουστος, οπότε τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 66 τραυματίστηκαν σοβαρά ή ελαφρά, ενώ τα λιγότερα θύματα καταγράφηκαν τον Ιούνιο, οπότε δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα 50 τραυματίστηκαν σοβαρά ή ελαφρά.

Της Βίκυς Βετουλάκη