Εντός του 2021, λέει ο Π. Νίκας, θα ξεκινήσει η διαχείριση των απορριμμάτων

Εντός του 2021, λέει ο Π. Νίκας,  θα ξεκινήσει η διαχείριση των απορριμμάτων

Τζάνε – Καλαμάκι: Απαιτούνται άλλα 20 εκατ. ευρώ για τούνελ 350 μέτρων

Την πεποίθησή του ότι το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου θα ξεκινήσει μέσα στο 2021 εξέφρασε χθες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Καλαμάτα ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας. Παράλληλα, χαρακτήρισε το έργο Τζάνε – Καλαμάκι «παράδειγμα προς αποφυγήν», με την ευθύνη να βαραίνει το ΚΑΣ, σημειώνοντας πως τώρα απαιτούνται 18-20 εκατ. ευρώ για να κατασκευαστεί τούνελ 350 μέτρων, για τα οποία βεβαίωσε ότι θα βρεθούν.

Ταυτόχρονα χθες παραδόθηκε και η μελέτη ανακατασκευής του Διοικητηρίου, ενώ παρουσία του δημάρχου Τριφυλίας, Γ. Λεβεντάκη, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση για έργα στη Νέδα.

Ανακατασκευή Διοικητηρίου
Ο κ. Νίκας ανακοίνωσε αρχικά την παράδοση της μελέτης του Διοικητηρίου, το οποίο, όπως είπε, θα γίνει ενεργειακό και φιλικό προς τους εργαζομένους και τους πολίτες που θα το επισκέπτονται.

Για το έργο έχει εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια, ενώ ανακοίνωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί και οι πιστώσεις που απαιτούνται, ύψους 10,7 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Παράλληλα, παραδόθηκαν και τα τεύχη δημοπράτησης και ο κ. Νίκας σημείωσε ότι αυτό το μήνα το έργο χρηματοδοτείται, ενώ θα ολοκληρωθεί εντός της θητείας του.

Για τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες ανακοίνωσε ότι εντός του μήνα θα αγοραστεί το παλιό εργοστάσιο «ΡΕΑ» στο Ναύπλιο για τη δημιουργία Διοικητηρίου, ενώ προχωρούν και οι διαδικασίες για αντίστοιχα κτήρια σε Τρίπολη και Σπάρτη.

ΔΕΘ στη Μεγαλόπολη
Αναφερόμενος στην πρόσφατη συμμετοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στη ΔΕΘ ως τιμώμενη περιοχή, επανέλαβε το σχόλιο του πρωθυπουργού πως ήταν το καλύτερο περίπτερο.

Ακολούθως αναφέρθηκε στη συμμετοχή τον επόμενο μήνα της Περιφέρειας στην Πανηπειρωτική Έκθεση στα Γιάννενα με στόχο την τουριστική προβολή, τα εξαγώγιμα προϊόντα και την επέτειο του 1821.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί τη Μεγαλόπολη ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για όλα τα έργα και τις δράσεις στην περιοχή. Κυρίως, όπως είπε, στόχος θα είναι η προώθηση των χωροταξικών ζητημάτων. «Η Μεγαλόπολη για πάνω από 60 χρόνια σήκωσε το περιβαλλοντικό βάρος για να έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα, με ό,τι συνέπειες είχε αυτό. Επομένως, πρέπει να έχει διακριτή μεταχείριση», συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι στη Μεγαλόπολη θα λειτουργήσει και παράρτημα της ΔΕΘ.

Γεωργικό Σχολείο
Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι υπεγράφη χθες η απόφαση για τη λειτουργία του πρώτου Γεωργικού Σχολείου, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Το συγκεκριμένο θα ασχολείται με την εκπαίδευση νέων αγροτών και τις νέες σύγχρονες μεθόδους. Μάλιστα, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι θα δημιουργήσει γεωργικά σχολεία σε όποιες περιοχές το έχουν ανάγκη.

Τζάνε – Καλαμάκι
Για το δρόμο Τζάνε – Καλαμάκι ανέφερε πως χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και τόνισε σχετικά: «Είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγήν. Τα χρήματα που έχουν δοθεί είναι πάρα πολλά. Αυτό οφείλεται και στη λανθασμένη μελέτη, γιατί έβλεπαν τα αρχαία και πήγαν “ντουφεκιά” πάνω τους. Και βεβαίως, υπάρχουν ευθύνες στο ΚΑΣ, το οποίο το 2018 αποφάσισε διαφορετικά και τώρα μας λένε άλλα. Εμείς θα αγωνιστούμε για να ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος δρόμος. Προτείνονται 350 μέτρα τούνελ, όπου το κόστος ανέρχεται από 18 – 20 εκατ. ευρώ. Για έναν επαρχιακό δρόμο είναι χρήματα που θα δοθούν είτε από τον Ευρωπαίο είτε από τον Έλληνα πολίτη, αλλά αυτός ο δρόμος πρέπει να τελειώσει. Και να είναι ένα παράδειγμα, ότι με κακές μελέτες φτάνουμε σε αδιέξοδα. Και η Αρχαιολογική Υπηρεσία να μας λέει με σαφήνεια την όδευση. Υπάρχει διάθεση και από την πλευρά της κυβέρνησης να βοηθήσει στην κατεύθυνση ολοκλήρωσης του έργου».

Διαχείριση απορριμμάτων
Όσον αφορά στο έργο διαχείρισης των απορριμμάτων, ο κ. Νίκας σημείωσε ότι θα ξεκινήσει εντός του 2021. Όπως εξήγησε, ολοκληρώθηκε το «Κύτταρο» στην Τρίπολη και τοποθετείται το γεω-ύφασμα. «Ο βηματισμός είναι κατά τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία. Οσονούπω ξεκινούν τα έργα και σε Καλλιρρόη και σε Σκάλα. Δεν αλλάζει ο προγραμματισμός, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Ιδιαίτερα στην περιοχή της Αρκαδίας, η εξέλιξη είναι εντός των συμφωνιών. Κι αρχίζουμε στη συνέχεια τον αγώνα για να καθαρίσουμε την Πελοπόννησο από τις δεκάδες χωματερές, που είναι σε όλη την έκτασή της. Θέλουμε να είμαστε πολύ γρήγορα, ει δυνατόν το 2023, το παράδειγμα καθαριότητας για όλη την Ελλάδα», σχολίασε.

Πρόσληψη ανέργων
Τέλος, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ η Περιφέρεια προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης για την πρόσληψη 12 άνεργων Μεσσήνιων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση αλλά τους λείπουν ένσημα. Το ίδιο, πρόσθεσε, θα γίνει και στους άλλους νομούς.

Αξιοποίηση Νέδας
Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης, ο κ. Νίκας υπέγραψε με το δήμαρχο Τριφυλίας, Γ. Λεβεντάκη, προγραμματική σύμβαση για δημοπράτηση έργων στην περιοχή της Νέδας.

Από την πλευρά του, ο κ. Λεβεντάκης μίλησε για ικανοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος, τονίζοντας: «Η Τριφυλία έχει αλλάξει όψη χάρη στον περιφερειάρχη»

Πάντως, ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι από φέτος και στη Νέδα και στο Πολυλίμνιο υπάρχει φύλαξη και καθαριότητα.

Της Βίκυς Βετουλάκη