Χωρίς λιτανεία και πανηγύρι για δεύτερη χρονιά η Μεσσήνη υποδέχτηκε την Παναγία Βουλκανιώτισσα

Χωρίς λιτανεία και πανηγύρι για δεύτερη χρονιά η Μεσσήνη υποδέχτηκε την  Παναγία Βουλκανιώτισσα

Με διαφορετικό τρόπο υποδέχθηκε και φέτος την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Βουλακανιώτισσας η Μεσσήνη, καθώς λόγω της πανδημίας δεν έγινε λιτάνευσή της στην πόλη ούτε πραγματοποιείται το καθιερωμένο νησιώτικο πανηγύρι.

Χθες στις 10.30 το πρωί η εικόνα έφτασε στο Μετόχι του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, όπου την υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας μαζί με άλλους κληρικούς, αλλά και πιστούς. Ακολούθησε δε η ενθρόνισή της στο προσκυνητάρι, όπου και θα παραμείνει για εννεαήμερο προσκύνημα.

Απευθυνόμενος ο μητροπολίτης Μεσσηνίας στους πιστούς επικαλέσθηκε τη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου για τις δύσκολες μέρες που διανύει η ανθρωπότητα, τονίζοντας τη θυσιαστική προσφορά της στο σχέδιο της θείας οικονομίας και τη μεσιτεία της για κάθε άνθρωπο. Συνάμα επισήμανε τους κινδύνους οι οποίοι διασαλεύουν την κοινωνική συνοχή και προέτρεψε το λαό να επανεύρει τα ιδανικά του πατριωτισμού και της θυσίας, τα οποία διακρίνουν τον ελληνισμό.  

Το πρόγραμμα του εορτασμού
Όσο για το πρόγραμμα του εορτασμού κατά τις επόμενες μέρες, έχει ως εξής:

-Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 7.00 Ακολουθία του Αγιασμού μετά του Τιμίου Ξύλου και των Ιερών Λειψάνων, τα οποία φυλάσσονται στη Μονή

-Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 7.00 Εσπερινός και Ιερά Παράκληση στη Θεοτόκο Βουλκανιώτισσα

-Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία και το απόγευμα στις 7.00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας

-Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία για τη μνήμη της. Στις 7.00 μ.μ. Εσπερινός και από τις 9.00 μ.μ. έως τις 00.00 τα μεσάνυχτα Ιερά Αγρυπνία

-Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία της ημέρας και το απόγευμα στις 7.00 Εσπερινός

-Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία της Κυριακής και στις 7.00 μ.μ. Εσπερινός και Χαιρετισμοί της Παναγίας

-Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία και στις 7.00 μ.μ. Εσπερινός και Ακολουθία του Μυστηρίου του Ιερού Ευχελαίου

-Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 7.00 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία και στις 7.00 μ.μ. Εσπερινός και Ιερά Παράκληση, μετά το πέρας της οποίας η Ιερά Εικόνα θα αναχωρήσει για το Μοναστήρι, όπου από τις 9.00 μ.μ. έως τα μεσάνυχτα θα γίνει η Ιερά Αγρυπνία της Ανόδου.

Δηλώσεις
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, Κώστας Ψυχάρης, δήλωσε ότι με μια λιτή τελετή και φέτος λόγω της πανδημίας η πόλη της Μεσσήνης, ο ιερός κλήρος, οι τοπικές Αρχές και ο ευσεβής λαός, με επικεφαλής το μητροπολίτη Μεσσηνίας, υποδέχθηκαν την ιερά και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης, σε ανάμνηση θαύματος που, όπως είπε, επιτέλεσε η Θεοτόκος στις αρχές του 17ου αιώνα.

Ο κ. Ψυχάρης πρόσθεσε ότι κάθε πρωί στις 7.00 θα τελείται ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ενώ στις 7.00 το απόγευμα Εσπερινός και Ιερά Παράκληση.

Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, χαρακτήρισε τη χθεσινή μέρα ευλογημένη για την πόλη, καθώς υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας.

Σημείωσε, δε, ότι είναι η δεύτερη χρονιά που δε γίνεται η υποδοχή της σύμφωνα με την παράδοση της πόλης, όμως εξέφρασε την ελπίδα του χρόνου να έχει επιστρέψει η ομαλότητα και να γίνει όπως όλοι θέλουν.

Επίσης, ο δήμαρχος Μεσσήνης ανέφερε πως ελπίζει από του χρόνου, έπειτα από το αίτημα που υπεβλήθη στο υπουργείο Εσωτερικών, η μέρα της υποδοχής να είναι επίσημα αργία για την πόλη, κάτι που θα της προσδώσει ακόμα μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια.

Αναφερόμενος στο εμπορικό πανηγύρι που ούτε φέτος πραγματοποιείται, επισήμανε ότι αποτελεί οικονομικό πλήγμα για την πόλη. Μάλιστα, προσκάλεσε όλους τους προσκυνητές να επισκεφθούν τα εκεί καταστήματα, τα οποία έχουν ποιότητα και καλές τιμές.

Κλείνοντας, επισήμανε πως θέλει να συνδέσει τη χθεσινή μέρα με δύο γεγονότα: Πρώτον, ότι φέτος για πρώτη φορά δεν υπάρχουν ευχολόγια για το οδικό τμήμα Μεσσήνη- Λάμπαινα, αφού ήδη υπάρχει ανάδοχος και τις επόμενες μέρες ξεκινά η υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου. Δεύτερον, επειδή η πανδημία έχει δημιουργήσει προβλήματα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, η Δημοτική Αρχή, που δείχνει μεγάλη ευαισθησία για τους νέους και θέλει να τους δώσει «σημεία εκτόνωσης», σε λίγες εβδομάδες εγκαινιάζει το πλήρως ανακαινισμένο Δημοτικό Στάδιο.

Παίρνοντας το λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ανέφερε ότι «δυστυχώς η υποδοχή της εικόνας έγινε χωρίς οδοιπορία και λιτάνευση, αφού αυτό επιβάλλουν τα μέτρα κατά της πανδημίας».

Με τη σειρά του ευχήθηκε αυτή η χρονιά να είναι η τελευταία που συμβαίνουν όλα αυτά, η Παναγία να βοηθήσει και του χρόνου να είναι όλα κανονικά.

Ο κ. Αναστασόπουλος κάλεσε, επίσης, τον κόσμο να επισκεφθεί την πόλη της Μεσσήνης, για να στηριχθεί η τοπική κοινωνία και η οικονομία.

Τέλος, αναφέρθηκε στο τμήμα Μεσσήνη- Λάμπαινα. Όπως υποστήριξε, τα προηγούμενα χρόνια στον ίδιο χώρο γίνονταν δηλώσεις για το δρόμο Μεσσήνη- Αρχαία Μεσσήνη, που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, ωστόσο ήδη ο κ. Παναγιώτης Νίκας έχει υπογράψει τη σύμβαση κατασκευής του και πολύ σύντομα ξεκινούν οι εργασίες, με το υπόλοιπο κομμάτι- σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο- να είναι πανέτοιμο και απλά να εκκρεμούν οι πιστώσεις, οι οποίες και χάθηκαν τα προηγούμενα 9,5 χρόνια που το ΕΣΠΑ είχε περισσότερα χρήματα σε σχέση με τώρα.

Ο δε βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος ευχήθηκε η Παναγία η Βουλκανιώττισα να προστατεύει όλο τον κόσμο και να δίνει ελπίδα. Επίσης ευχήθηκε του χρόνου με καλύτερες συνθήκες να γίνουν η υποδοχή και ο εορτασμός.

Ο βουλευτής Περικλής Μαντάς χαρακτήρισε την Παναγία Βουλκανιώτισσα ιερό σύμβολο της Ορθοδοξίας και του τόπου όπου «όλοι βρίσκουμε αποκούμπι τις δύσκολες στιγμές που ο καθένας βιώνει».

Κλείνοντας ευχήθηκε «η Παναγιά να προστατεύει όλο τον κόσμο και του χρόνου να είμαστε όλοι στον εορτασμό χωρίς μάσκες και ελεύθεροι».

Ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης ευχήθηκε η Παναγία να δίνει δύναμη και κουράγιο σε όλους και να βοηθήσει προκειμένου γρήγορα να επανέλθουμε στην κανονικότητα.

Η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα ευχήθηκε χρόνια πολλά στην πόλη της Μεσσήνης αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Τσερπές δήλωσε ότι αυτή η υποδοχή δεν αρμόζει στην Παναγία Βουλκανιώτισσα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα την επόμενη χρονιά να γίνει όπως στο παρελθόν. Κλείνοντας κάλεσε τον κόσμο να επισκεφθεί την πόλη και πέραν του προσκυνήματος, για να την ενισχύσει.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας ευχήθηκε χρόνια πολλά στη Μεσσήνη, αλλά και όλους τους Μεσσήνιους. Όπως σημείωσε, το προσκύνημα γίνεται σε μια δύσκολη περίοδο λόγω της υγειονομικής κρίσης και «θα πρέπει όλοι να ζητούμε από τη Μητέρα όλων μας, την Παναγιά, να μας δώσει δύναμη, υπομονή και αισιοδοξία, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες».

Επίσης, ανέφερε ότι «οι δυσκολίες είναι εδώ αλλά και μπροστά μας, με τα κρούσματα να μην υποχωρούν», έτσι ζήτησε όλος ο κόσμος να ακούει τους ειδικούς και να προτρέπει όλους να εμβολιαστούν, αφού αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Καφαντάρης, ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, με την Παναγιά τη Βουλκανιωτίσσα να προστατεύει όλο τον κόσμο. Όλοι μαζί, σχολίασε, να προσπαθήσουμε για τον τόπο μας, αφού η Ελλάδα τούς έχει ανάγκη όλους.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση