«ΜΝΗΜΟΝ ΦΩΣ»: Εγκαινιάζεται σήμερα η επετειακή έκθεση παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

«ΜΝΗΜΟΝ ΦΩΣ»: Εγκαινιάζεται σήμερα η επετειακή έκθεση παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας

Μια σπουδαία έκθεση με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση πρόκειται να εγκαινιαστεί σήμερα, Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Η έκθεση του Χρήστου Μποκόρου, που θα διαρκέσει έως τα τέλη Οκτωβρίου, με τίτλο «ΜΝΗΜΟΝ ΦΩΣ», αποτελεί διοργάνωση του Δήμου Καλαμάτας και της Κ.Ε. «Φάρις», ενώ πραγματοποιείται με την ευγενική ενίσχυση του «Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια».

Τα έργα που εκτίθενται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας αποτελούν μια υπόμνηση για τη Θυσία, το Χρέος κα την Ιστορική μας Μνήμη. Με οδηγό την απλότητα, την ευαισθησία και την τρυφερότητα για τους ανθρώπους και τα σπαράγματα της ζωής τους, ο ζωγράφος προτείνει μια διαφορετική θέαση της Επανάστασης, όπου η αξία του μέτρου υποκαθιστά τους θορυβώδεις εορτασμούς.

Την έκθεση συνοδεύει κι ένας ομότιτλος κατάλογος που επιμελήθηκε ο Χρήστος Μποκόρος με κείμενα δικά του και του ιστορικού Τέχνης και επιμελητή του Μουσείου Μπενάκη, Κωνσταντίνου Παπαχρίστου.

Ο καλλιτέχνης
Ο Χρήστος Μποκόρος γεννήθηκε το 1956 στο Αγρίνιο, ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε αρχικά στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή (1974-1979) και αργότερα Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα (1983-1989), με δάσκαλο τον Δ. Μυταρά.

Στα φοιτητικά του χρόνια παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (1987, Γκαλερί Σύγχρονης Τέχνης), ενώ έκτοτε έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη και σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει διακριθεί σε διεθνείς διοργανώσεις για το έργο του και σε συνεδρίαση της Ρωσικής Ακαδημίας των Τεχνών το 2016 αναγορεύτηκε επίτιμο μέλος της.

Της Χριστίνας Μανδρώνη