Εγκαινιάζεται η έκθεση για τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας στο Λούβρο

Εγκαινιάζεται η έκθεση για τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας στο Λούβρο

«Παρίσι-Αθήνα: Η Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» (1675-1919) είναι ο τίτλος της έκθεσης του μουσείου του Λούβρου που ξεκινά στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, και θα διαρκέσει έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, από τον αρχικό προγραμματισμό εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Η εν λόγω έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αποτίοντας τιμή στον ελληνικό πολιτισμό, και, υπενθυμίζοντας τους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες στο πέρασμα του χρόνου.

Στην αφίσα της έκθεσης είναι το έργο του Ιάκωβου Ρίζου, Στην Ταράτσα, ένα έργο του 1897 που ανήκει στη μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο Ιάκωβος Ρίζος σπούδασε ζωγραφική στο Παρίσι κοντά στον Alexandre Cabanel, καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών και ζωγράφο του Ναπολέοντα Γ΄. Μετά το τέλος των σπουδών του έμεινε και εργάστηκε στη γαλλική πρωτεύουσα, αναπτύσσοντας έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Έλαβε μέρος σε πολλά παρισινά σαλόνια, καθώς και στις Παγκόσμιες Εκθέσεις του 1878 και του 1900. Στη δεύτερη, μεταξύ των άλλων, παρουσίασε και την “Αθηναϊκή βραδιά”, για την οποία τιμήθηκε με αργυρό μετάλλιο.