Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Στούπας

Εγκαίνια Ιερού Ναού  Αγίας Τριάδος Στούπας

Τα εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Στούπας στη Δυτική Μάνη τελέστηκαν προχθές υπό των σεβασμιωτάτων μητροπολιτών Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’ και Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου.

Ο συγκεκριμένος ναός θεμελιώθηκε το 2003 από τον αείμνηστο ιερέα, π. Νικόλαο Πρέκα, (πρώην λιμενικός), καταγόμενο από την Αμοργό και εγκατεστημένο μετά τη χειροτονία του στη Στούπα, με τη συμπαράσταση πολλών ευεργετών και δωρητών, μεταξύ των οποίων και του κ. Παναγιώτου Ρήγα, διδασκάλου, ο οποίος και παρέστη στην τελετή των εγκαινίων, άγων το 102ο έτος της ηλικίας του.

Ιδιαιτέρως η συμμετοχή του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου από την ηρωική Μακεδονία στην ηρωική Μάνη, προσέδωκε μεγάλη ευλογία στην όλη ιερή τελετουργία.

Αφ’ εσπέρας, στον αύλειο χώρο του ναού, μετά την υποδοχή των ιερών λειψάνων, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου, ο οποίος και ομίλησε τονίζοντας, στο σπουδαίο πατερικό θείο κήρυγμά του, την πνευματική ωφέλεια των ψυχών μας με την αδιάκοπη παρουσία των αγίων.

Η κυρίως ημέρα των εγκαινίων, πάλιν με τη συμμετοχή του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, αφού τελέσθηκε ο Όρθρος, όπου εψάλησαν τα καθιερωμένα (του Αναστασίμου Όρθρου, των εγκαινίων, του εορταζομένου Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και της Αγίας Τριάδος), ακολούθησε η τελετή ως προδιαγράφεται στο τυπικό της Εκκλησίας, ερμηνεύοντος του κ. Χρυσοστόμου Γ’ ωρισμένα κύρια σημεία της.

Μετά το πέρας και της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου π. Νικολάου Πρέκα, του πρώτου εφημερίου του ναού και υπέρ αναπαύσεως πάντων των ευεργετών, δωρητών και επιτρόπων.

Στο Αναλόγιο έψαλε η χορωδία του καθηγητή Κυριάκου Κισκηρέα, ενώ η όλη τελετουργία μεταδόθηκε από το Ραδιοφωνικό Σταθμό της «Πειραϊκής Εκκλησίας», ευγενική προσφορά του μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ προς την Ιερά Μητρόπολη Μάνης.

Να σημειωθεί πως η συμμετοχή των ιερέων και των πιστών υπήρξε λίαν συγκινητική, ο δε νυν εφημέριος, π. Σταύρος Λουκαρέας, είχε μεριμνήσει σε άριστο βαθμό την όλην τελετήν, ενώ ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Γιάτρισσας, π. Χρυσόστομος Πανταζής, επιμελήθηκε λίαν ιεροπρεπώς των εγκαινίων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα ιερά λείψανα (απότμημα αυτών) τα οποία και τέθηκαν στο «φυτό» της Αγίας Τραπέζης ήσαν: των Αγίων Ιερομαρτύρων Ελευθερίου, Μερκουρίου, Προκοπίου, Τρύφωνος και Αγίου Γεωργίου του εξ Ιωαννίνων. Τα δε αντιμήνσια προέρχονταν από την Ιερά Μονή Τατάρνης, φιλοτεχνηθέντα από αδελφό της ως άνω μονής, ο οποίος είχε την έμπνευση του έργου του από πρωτότυπο αντιμήνσιο του Επισκόπου Λιτζάς και Αγράφων Ιακώβου που σώζεται στην Ιερά Μονή.

Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’ στον κύριο λόγο του, αφού ευχαρίστησε το μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιον για την αποδοχή της προσκλήσεως, τόνισε και τα εξής: «Τα εγκαίνια ενός ορθοδόξου χριστιανικού ναού είναι ένα ευσεβέστατο και ευλαβέστατο ιστορικό γεγονός. Μοναδικό και ανεπανάληπτο. Ναι, τω όντι είναι μεγάλο πνευματικό γεγονός τα εγκαίνια ενός ναού. Και τούτο, καθότι εγκαινιάζεται ένας “οίκος του Θεού” και αγιάζεται συνάμα ο τόπος τούτος με την θεία Χάρι. Ο ναός εικονίζει τον εν Τριάδι Θεόν».

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Δυτικής Μάνης, Μπασάκος Παναγιώτης και Ανδροβιτσανέας Ευάγγελος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κισκήρας Χρήστος, ο διοικητής του Α.Τ. Δυτικής Μάνης, υπαστυνόμος Α’ Χρονόπουλος Παναγιώτης, εκπρόσωποι συλλόγων, αντιπροσωπεία του σχολείου της περιοχής, ο Χορευτικός Σύλλογος «Λεύκιππος» του κ. Δημήτρη Μανημάνη και πλήθος κόσμου.