Λιμάνι Καλαμάτας: Με το ζόρι ήρθαν φέτος 8 κρουαζιερόπλοια, όταν το Κατάκολο έχει ήδη 88!

Λιμάνι Καλαμάτας: Με το ζόρι ήρθαν φέτος 8 κρουαζιερόπλοια, όταν το Κατάκολο έχει ήδη 88!

«Οδυνηρή» είναι για τη Μεσσηνία η σύγκριση με το Κατάκολο σε ό,τι αφορά την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στα δύο λιμάνια, καθώς η περιοχή μας δεν έχει ούτε το 10% όσων προσεγγίζουν την Ηλεία. Και φυσικά, δε θα μπορούσε κανείς να έχει απαίτηση, χωρίς να έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, η Μεσσηνία να φτάσει το Κατάκολο σε κίνηση κρουαζιερόπλοιων. Ωστόσο, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν μπορεί να διεκδικήσει ούτε ένα καλό μερίδιο.

Συγκεκριμένα, παρά την κρίση και όλα τα προβλήματα με την πανδημία, στο λιμάνι του Κατακόλου από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο φέτος προσέγγισαν 88 κρουαζιερόπλοια με περισσότερους από 5.000 τουρίστες. Αντίθετα στη Μεσσηνία, από το Γενάρη μέχρι και χθες, στο λιμάνι της Καλαμάτας προσέγγισαν μόλις… 8 κρουαζιερόπλοια, ενώ δεν προβλέπεται καμία άλλη άφιξη μέχρι το τέλος του χρόνου, όταν το Κατάκολο περιμένει τουλάχιστον 52 αφίξεις ακόμα!

Ούτε για σύγκριση
Όπως αναφέραμε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Λιμεναρχείο Καλαμάτας, από τις αρχές του έτους μέχρι τώρα στο λιμάνι της Καλαμάτας έδεσαν μόλις 8 κρουαζιερόπλοια.

Να μην αναφερθούμε φυσικά στο 2020, που δεν έδεσε κανένα. Αντίθετα, στο λιμάνι του Κατάκολου, ακόμα και πέρυσι, την τόσο δύσκολη χρονιά, έδεσαν περισσότερα κρουαζιερόπλοια (συνολικά 10) απ’ ό,τι στη Μεσσηνία φέτος.

Στο Κατάκολο το τελευταίο δίμηνο η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά, δημιουργώντας μεγάλη αισιοδοξία για την επόμενη σεζόν, ενώ φέτος επανήλθαν και πολύ μεγάλα κρουαζιερόπλοια μεγάλων εταιρειών.

Και το 2019 όμως, που υποτίθεται ότι ήταν καλή χρονιά, στην Καλαμάτα έδεσαν συνολικά 12 κρουαζιερόπλοια και στο Κατάκολο 199 με 413.716 επιβάτες!

Εμπορικά και θαλαμηγοί
Κατά τα λοιπά, το λιμάνι της Καλαμάτας παρουσίασε κίνηση και σε εμπορικά πλοία και θαλαμηγούς.

Το 2019 προσέγγισαν ή έδεσαν 193 εμπορικά πλοία, το 2020 προσέγγισαν ή έδεσαν 738 εμπορικά πλοία (έπαιξε σημαντικό ρόλο ότι πέρυσι γίνονταν ακόμα προσεγγίσεις δεξαμενόπλοιων ανοικτά του Μεσσηνιακού κόλπου και γίνονταν μεταγγίσεις), ενώ φέτος από την αρχή του χρόνου έως και το Σεπτέμβριο είχαμε 162 εμπορικά πλοία.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις θαλαμηγούς, το 2019 είχαμε 56 σκάφη, το 2020 είχαμε 143 και το 2021, έως και το Σεπτέμβριο, 154 προσεγγίσεις.

Της Βίκυς Βετουλάκη